0

Щ астливите кактуси обичат тухлен чипс. Това е тайната съставка, която се прибавя в почвата на сукулентите, за да растат и цъфтят, твърдят запалени градинари. Всички кактуси се отглеждат лесно, стига да уцелите почвата им. Поливат се рядко, а пресаждането е поне през 3 години.

Почва

Преди да си вземете да отглеждате кактус, първо трябва да му осигурите подходяща почва. Тази, която е препоръчителна за останалите стайни растения, не е подходяща, тъй като е прекалено тежка за сукулентите. Бодливите красавци предпочитат по-рохка и лека почва, примесена с пясък и малко стърготини или чипс от тухлички. Може да добавите и ситни камъчета.

Разковниче

Случвало ли ви се е да си купите красиво кактусче от магазина, да полагате всички необходими грижи и въпреки това то да загине. Причината не е, че сте го преполели, или сте забравили да го напоите. Може би не знаехте, че щом го закупите от магазина, задължително трябва да го пресадите в нова почва. В търговските обекти бодливите цветя се продават в техническа почва, която изобщо не е подходяща за дълготрайно отглеждане, категорични са майстори градинари. Затова веднага щом го занесете у дома, пригответе нова почва и за предпочитане в саксия. Съдинките, подходящи за сукуленти, са плитки. Много внимателно трябва да отстраните старата почва и да пресадите растението. Не забравяйте, че трябва да си осигурите ръкавици, защото то боде.

Грижи

След като сте пресадили кактуса, най-вероятно ще минат поне 3 години, преди да повторите процедурата отново. Важно е да знаете, че кактусът има нужда от пресаждане едва когато цялата му почва посивее. Дотогава го дръжте на топло и поливайте веднъж седмично и по мъничко през лятото. Зимата го напоявайте през месец, някои издържат и повече. През пролетта и есента се препоръчва да сипвате по мъничко вода през десетина дни. Никога не поливайте, ако почвата е влажна отпреди. Важно е също да знаете, че ако растението се зарази с гъбички, има препарати, които могат да го отърват. За да предотвратите проблеми, стерилизирайте почвата, приготвена за новия кактус, като я поставите в съд във фурната на 100 градуса за 2 минути.

Не всички обичат слънцето

Всички кактуси се нуждаят от много светлина. Изберете място близо до прозорец и в светла стая. Много е важно обаче да знаете, че всички кактуси обичат директните слънчеви лъчи. За някои видове те са изключително вредни, а при други – влияят благоприятно. Основно правило е, че растенията с по-малко бодли изискват сянка и непряка слънчева светлина.

Видовете кактуси с малко бодли или сукуленти изискват сянка и светло слънце. Косматите кактуси с много бодли или големи бодли изискват пряка слънчева светлина.

Бодливата круша помага при диабет

Бодливата круша, позната у нас също като опунция, е полезен и красив вид кактус, за който се твърди, че помага при диабет. За целта се извлича специален екстракт от растението, от който се приготвя добавка. Освен при диабет и преддиабет бодливата круша може да бъде полезна при висок холестерол. Не приемайте никакви добавки, въпреки това, без консултация с лекар, предупреждават експерти.

Ако искате да си отглеждате бодлива круша, може да го направите и в градината, а не в саксия, твърдят още цветари. Те съветват да го засадите на подложка и на място, което е възможно най-топло през лятото и най-сухо през студените месеци на годината. Препоръчително е да обособите навес за растението през зимата, съветват още експерти.