0

Н ад 5 хил. души се подписаха под петиция в защита на древните крави от „Дивата ферма” в Горно поле в Източните Родопи.

Тя бе инициирана от стопаните на стадото, което се прочу в цял свят - Благовеста и Николай Василиеви. Петицията е в защита на биологичното животновъдство и в частност „Дивата ферма“. Стопанството се оказа, че е най-голямо не само в България, а и в Европа относно начина, по който се отглеждат животните - изключително и само с целогодишна паша.

Петицията бе внесена в края на седмицата в президентството, Народното събрание, Министерския съвет, както и в министерствата на околната среда и на земеделието. Подписите бяха събрани чрез интернет кампания за няколко дни, а клипчето, което разказва за живота на древните крави, за няма и седмица има над половин гледания.

Конфликт

Причината за това е, че заради разпореждане на Министерството на околната среда и водите, в частност национален парк „Рила”, стадото полудиви няма да има с какво да се храни, тъй като е ограничен достъпът му до пасищата в района на Белмекен, където всяко лято животните заедно с Николай Василиев пашуват. А в Източните Родопи през летния период няма свежа трева поради липса на дъждове. Това е проблем, за който многократно в. „Телеграф” писа.

Абсурд

Съдът многократно се произнася в полза на фермерите, които практикуват пасторализъм, но според еколозите кравите и животните, които опасват поляните, са по-скоро пречка, отколкото в полза на природата. „Това е пълен абсурд, всички обичаме природата, но най-важни са хората”, коментира пред наш екип проф. д-р Живко Кръстанов, шеф на секция по технологии и развъждане в животновъдството в Земеделски институт-Стара Загора към Селскостопанска академия. Той подчерта, че сезонното пашуване се практикува от векове по нашите земи и не само не е навредило, а е помогнало на природата и птиците, които обитават ливадите и пасищата.

Кланица

След обществения натиск МОСВ направи крачка назад, но разреши само на 297 животни от стадото да се качи на Рила. Останалите 1700 нямат право на свежа храна според екоминистерството. „Ние все още не сме качили нито една крава на Белмекен. В петицията настояваме да има шанс за всички крави”, коментира Благовеста Василиева пред „Телеграф”. В противен случай ще се наложи да заколим повече от половината крави, защото няма с какво да ги храним, допълни тя.

Лицемерно

Според Благовеста Василиева поведението на еколозите е неискрено, защото всички твърдят колко е важна биологичната храна за децата, тъй като е чиста, а в същото време правят всичко възможно, за да ликвидират една от малкото останали биоферми. Тя допълни, че техните животни не могат да се хранят с концентриран фураж, а само с трева или сено, каквото те не могат да осигурят. Така, ако не се вземе решение в защита на животните, най-голямата биоферма в Европейския съюз ще рухне пред очите на всички, които твърдят, че се борят за оцеляването на истинската храна и семейния бизнес.