0

Ц ветя и овошки, засадени до стена, са по-защитени от мраз. Така е, защото когато през зимата има слънце, тази стена се нагрява и през нощта отдава топлината към растенията. Не е задължително обаче розите да са до стена, за да се чувстват добре.

За това разказа пред „Телеграф“ Антония Василева, учен от Ботаническата градина на БАН. Тя е дендролог и отговаря за колекцията от рози и люти чушки в оранжерията.

Грижа

Тя допълни, че времето все още позволява да засадим корени от роза, но трябва добре да се погрижим за нея. Просто защото ако сега засадим коренчета от роза в земята, през зимата може да измръзнат. Можем обаче да се погрижим това да не стане, като направим дълбока дупка. Необходимо е, защото бодливото цвете развива силна коренова система. На дъното слагаме тор от калифорнийски червей заради корените, които хранят розата.

Къртичина

Тора от калифорнийски червей смесваме с градинска почва. Още по-добре е да добавим и пръст от къртичина. След това засаждаме растението. Добре е да направим около него пирамидка, като издърпаме с мотика пръст около него. След това в широката основа на пирамидата издълбаваме пръстенче. Целта е, когато се топи снегът, водата да се задържа и просмуква постепенно към корените на розата и така да осигурява необходимата влага. Така розата ще бъде отлично защитена за зимата. Подобна е процедурата и когато засаждаме младите лозички.

Без вода

Добре е да се знае, че в горещините розата може да издържа и десет дни без вода. Причината е в дълбоките и силни корени, които развива. Затова веднъж се полива обилно, и то точно на мястото, където е венчето около нея. Все пак зависи от температурите. Но така или иначе нейната родина е Персия, където е топло и идва от бедни почви. А дивата роза всъщност е шипката. Бодлите, които има, освен че я пазят от гризачи, я предпазват от сушата, защото пречат на изпарението на влагата от стеблото й.

Север

Общоприето е схващането да се прави есенна резитба на розите, но все пак зависи в коя част на страната се намира вашата градина. Така например във ветровитите части на Северна България есенната резитба не е препоръчителна според Антония Василева. Тя сподели, че има розови храсти в Трън, които реже само през пролетта заради големите студове в района. Всичко е относително, стопаните в Южна България е естествено да си направят резитба през есента и това няма да навреди на растенията според учения.

Зазимяване

Розите могат да бъдат засадени и рано напролет, но есенното засаждане е за предпочитане. Така през пролетта те започват по-рано своето развитие. През есента заедно със засаждането се прави и зазимяването. Розите се засипват с около 25 см рохкава почва. Рано през пролетта натрупаната почва се отстранява до нивото на терена и леторастите се изрязват до 2-3 см. Това събужда и стимулира спящите пъпки и вегетацията на розата започва през първите по-топли пролетни дни според domigradina.com.

Поливаме обилно след засаждане

През есента розите трябва да се засадят през октомври или най-късно началото на ноември, преди да са започнали същинските студове.

Разстоянията, на които се засаждат растенията, зависят от конкретния сорт – чайно хибридните и полиантовите рози с едри цветове се засаждат на разстояние 60-80 см, дребно-цветните полиантови рози – на 40-50 см, влачещите сортове – на 150-200 см. Насипаната почва около корените на розата трябва да се трамбова добре. След засаждането полейте обилно.