0

Н ачалото на септември е все още е топло, но слънцето не е така жарко както през юли и август. Това е времето, в което прибираме плодовете на труда си от градината. Берем пипер и домати, които можем да превърнем в консерви за зимата. Все още има праскови, различни сортове ябълки. Време е и за гроздето. Това е периодът, в който прибираме сините сливи. Една част от тях можем да превърнем във вкусни мармалади, други в ракия, но също така и да изсушим, така както са правили нашите предци.

Орех

Ето и една интересна рецепта, публикувана в специализирания сайт aquamat2000.com. Месецът е подходящ за сушене на сливи, защото има слънце, а и плодовете достигат подходящата за целта зрялост. Освен зрели те трябва да са едри и здрави. Сливите може да се сушат цели или разполовени. Ако са цели, трябва да се потопят за 10-15 минути в гореща вода. Така по кожицата им се образуват пукнатини, през които се изпарява съдържащата се в тях вода. Подготвените плодове се нареждат на скари, излагат се на слънце и периодично се обръщат.

Конец

Много интересен начин на сушене при домашни условия е чрез нанизването им на конец. Костилката предварително се изважда и на нейно място се поставя орехова ядка. По същия начин можем да сушим и смокини, както и доматчета. Сега е и най-доброто време да направим нанизите със селския пипер и да ги закачим на стените, за да изсъхнат за зимата. Трябва да избираме слънчево, но и проветриво място и защитено от дъжд.

Цветя

В края на август, началото на септември е много подходящ период да засадим готовите луковици с шафран, за да цъфти през октомври. Важното е разсадът да е здрав и колкото са по-големи луковичките, толкова по-добре. Есента е подходящо време за засаждане на нови сортове рози. Опасността от горещи и сухи дни е преминала и новозасадените рози бързо се адаптират към новите условия. Преди да пресадите, почистете прецъфтелите цветове. Ако предпочитате да засадите розите в саксии, то изберете по дълбоки съдове и такива с крачета на дъното. С тях ще повдигнете саксията и ще създадете въздушен слой - естествена изолация през зимните месеци. А и ще улесните оттичането на поливната вода.

Тор

За да може саксийната роза да цъфти и да расте интензивно, а старите клонки да се заменят от млади, трябва редовно да я подрязвате. Не пропускайте и подхранване на розата – течна или гранулирана тор, важното е подаването на хранителните елементи да не спира. При топла и продължителна есен розата ще се отблагодари за грижите ви с едри и кичести цветове.

Подрязване и санитарна резитба

Основни резитби при розата - пролетта се работи с ножицата за формирането на храста, за да цъфти той по-обилно, да се образуват по-големи цветове и по-добре развити клонки. При пролетната резитба се отстраняват всички слаби и излишни, сгъстяващи короната клонки. Оставените филизи се изрязват на височина 3-5 пъпки от основата на храста. Височината на резитба зависи от сорта, силата на растежа и предназначението на розите. През лятото, с изрязването на всички увехнали цветове и формирали се плодове, се регулира процесът на цъфтежа. През есента се прави санитарна резитба непосредствено преди периода на зимен покой.