0

Е дно от най-хубавите неща на пролетта е, че това е времето, когато трябва да си организирате градината.

Важно е да помислим не само къде да разположим доматите, краставиците и тиквичките, но и как да се подготвим отрано да се справим с потенциалните проблеми, които могат да се появят през новия сезон.

Многократно сме писали на страниците на „АгроТелеграф“ за алелопатията – науката, която ни разкрива как растенията си помагат едно на друго, когато са засадени в близост. И многократно сме изтъквали колко големи са ползите от туртите, които не само красят градината с огнените си цветове, но и имат различни положителни въздействия върху зеленчуците, които отглеждаме.

Опрашители

Туртата е като универсален пенкилер – привлича полезни насекоми и отблъсква вредните. Те са и най-добрият приятел на множество зеленчуци. Засадете ги край доматите и сами ще се убедите в ползите на това партньорство. Поколения градинари са наблюдавали какви хубави неща се случват, когато двете растения се засадят едно до друго.

Туртите са подходящ партньор за почти всяка култура, но взаимодействието им с доматите е особено силно. Техният силен аромат и ярките им цветове привличат множество насекоми, които са незаменими за опрашването на доматите. Големият им плюс е, че туртите цъфтят постоянно – от юни чак до първи слани. През това време техните цветове са изобилен източник на нектар за полезните насекоми през цялото лято. Колкото повече пчели и пеперуди успеете да привлечете в градината, толкова по-изобилна ще бъде реколтата от домати.

Оси

Но освен пеперуди и пчели, туртите привличат и хищни насекоми като осите, които са естествен защитник срещу вредителите. Листните въшки например са любимо тяхно лакомство. Така, засаждайки турти, които привличат оси, вие си осигурявате естествен инсектицид, без да пръскате с вредни препарати. Те ще ви отърват също от акари, трипс, малки гъсеници и още куп неприятели. Туртите привличат и калинки, които също имат огромен апетит към дребни насекоми, които могат да създадат големи проблеми в градината.

Сами по себе си туртите действат и като капан за различни видове неприятели, като привличат листните въшки, трипса, белокрилките и др., отвличайки вниманието им от зеленчуковите култури. Така, вместо да нападнат доматите ви, неприятелите ще предпочетат туртите и ще оставят на мира реколтата ви.

Почва

Но най-добрата новина е, че туртите няма да конкурират доматите ви. Корените на двата вида растения стигат до различни слоеве на почвата. Тези на доматите растат дълбоко под земята. А корените на туртите са само в повърхностния слой. Поради тази причина двете растения не си пречат и не са конкурират за вода и хранителни вещества.

Туртите са препоръчвани и като бариера срещу вредните нематоди в почвата. Под повърхността корените на туртите изпускат химикал, който действа като инсектицид, който потиска размножаването на паразитните нематоди. За най-добър ефект обаче туртите трябва да се засадят поне два месеца преди доматите, а не когато вече имате проблем с нематодите.