0

Ш ефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова местните власти да защитят добитъка на стопаните от нахлуващите глутници с вълци в Европа. Съобщението бе публикувано в седмичния бюлетин ЕК за журналисти на сайта Agri-press.eu в петък.

Комисията призовава местните власти да се възползват пълноценно от съществуващите дерогации и събира данни за преглед на природозащитния статус, пише в изявлението на Лайен.

Припомняме, че вълкът е защитен вид и отстрелът му е забранен. Финландия е една от най- потърпевшите страни, а най-пострадали от вълците, които обичайно нахлуват от Русия, са еленовъдите зад полярния кръг в зоната на северния елен близо до парка „Урхо Кенонен“ и фермите за лисици. В този район е разрешен само ловът на лосове и мечки, но не и на елени и вълци, оплакаха се ловци от Суоми пред „Телеграф“, които всяка година по това време се събират в района на палатка за отстрел на лосове.

Ловци

Връщането на вълка в регионите на Европейския съюз, където той отсъства от дълго време, все повече води до конфликти с местните земеделски и ловни общности, особено там, където мерките за предотвратяване на нападенията върху добитъка не се прилагат широко, пише в изявлението на ЕК. Според Фон дер Лайен „Концентрацията на глутници вълци в някои европейски региони се превърна в реална опасност за добитъка, а потенциално и за хората. Призовавам местните и националните власти да предприемат действия, когато е необходимо. Действително действащото законодателство на ЕС вече им позволява да го направят.“
Комисията започва днес нова фаза в работата си по справяне с предизвикателствата, свързани със завръщането на вълци.
Събират информация
ЕК приканва местните общности, учените и всички заинтересовани страни да предоставят актуални данни до 22 септември 2023 г. относно популацията на вълците и тяхното въздействие. Те са поканени да използват следния имейл адрес, който вече е активен - EC-WOLF-DATA-COLLECTION@ec.europa.eu.
Въз основа на събраните данни комисията ще вземе решение относно предложение за промяна, където е уместно, на статута на защита на вълка в ЕС и за актуализиране на правната рамка, за да въведе, когато е необходимо, допълнителна гъвкавост в светлината на еволюцията на този вид, става ясно от публикацията.

Финансиране

Това ще допълни настоящите възможности съгласно законодателството на ЕС за местните и националните власти да предприемат действия, когато е необходимо, и значителното финансиране от ЕС, осигурено за тези мерки, както е посочено в съвместно писмо, изпратено от комисар Синкявичюс и комисар Войчеховски до всички министри на ЕС на земеделието и околната среда през ноември 2021 г. Някои мерки се оказаха ефективни за предотвратяване или значително намаляване на рисковете от хищничество, когато се прилагат правилно и са съобразени с конкретния контекст, в който се прилагат.
Прегледът на ЕК на научните данни за вълка в ЕС представлява неразделна част от задълбочения анализ, който комисията извършва в отговор на резолюцията на Европейския парламент от 24 ноември 2022 г. През април 2023 г. комисията започна да събира данни от експертни групи и ключови заинтересовани страни, както и данните, докладвани от националните органи съгласно съществуващото законодателство на ЕС и международното законодателство. Тези данни обаче все още не предоставят пълна картина, достатъчна за комисията да разработи по-нататъшни действия, и днес администрацията разширява тази консултация, пише в съобщението.

Очакват конфликти между ловци, стопани и еколози

Комисията е наясно, че връщането на вълка в регионите на ЕС, където той е отсъствал дълго време, може да доведе до конфликти с местните селскостопански и ловни общности, особено когато мерките за предотвратяване на нападения срещу добитък не се прилагат широко.

Като местен вид вълкът е неразделен елемент от природното наследство на Европа и играе важна роля в нейните екосистеми. Съгласно Директивата за местообитанията повечето популации на вълци в Европа се радват на строга защита, с възможности за дерогация. Този режим изпълнява изискванията на международната Бернска конвенция за опазване на европейската дива флора и фауна и природните местообитания, по която ЕС и държавите членки са страни.

Eвропейските и регионалните платформи за съвместно съществуване позволяват на заинтересованите страни да популяризират начини за минимизиране на конфликтите между човешките интереси и присъствието на едри хищни видове, като обменят знания и работят заедно по отворен, конструктивен и взаимно уважителен начин. Освен това съгласно Директивата за местообитанията държавите членки могат при определени условия да се отклонят от забраните на строгия режим на защита, включително с цел защита на социално-икономически интереси.