0

Н астъпва сезонът на ягодите. Той може да продължи само няколко седмици, ако пролетта е студена. Затова трябва да сте винаги готови да оползотворите тези дъхави плодове.

Всеки обича сладко от ягоди. За да съхраните плодовете за по-дълго можете и да ги замразите. Това става бързо и при това не е нужно да правите нищо около печката.

Замразяването на ягоди обаче си има своите предизвикателства. Защото, ако не знаете тънкостите, може да получите просто твърди червени ледени блокчета, които не стават за нищо.

Съвети

Ето съвети как да замразявате бързо ягоди, които да можете да съхранявате във фризера. После, през есента, можете да извадите плика със замразените ягоди и да си направите от тях сладко, когато времето навън е вече достатъчно хладно, за да не стоите в жегата край горещата печка.

Бързото замразяване на ягоди може да звучи доста смущаващо, но единственото, което ви е необходимо, е фризер. Бързо замразяване означава да замразите храната, преди нейното пакетиране за съхранение. По този начин ще избегнете получаването на голям блок ягодов лед. Вместо това всяка ягодка ще стои поотделно.

Необходими са ви:

Гевгир

Кухненска хартия

Нож

Лъжица

Хартия за печене

Пергаментова хартия

Найлонови пликчета за съхранение с цип

Място във фризера

Важно е да измиете ягодите много добре преди да ги сложите във фризера. Ако не са добре измити предварително, почистването им след замразяване е невъзможно.

Оставете листенцата и измийте ягодите в гевгир. Мийте по една шепа, за да може хубаво да почистите плодовете. Изтръскайте измитите ягоди внимателно и ги разстелете върху кухненска хартия. Докато първата порция съхне, измийте следващите.

С лъжица

На пазара има куп приспособления за премахване на шапките на ягодите. В повечето случаи те са безполезни. Единственото нещо, което ви е необходимо, е добрата стара лъжица.

Вземете всяка ягодка с едната ръка, а с другата леко издълбайте горната част, за да премахнете шапката. Това става много лесно.

Трябва да решите дали да замразите ягодите цели или на филийки. Разбира се, това зависи от плановете ви за тях по-нататък. Ако сте фен на смутитата, замразете плодовете цели. Ако ви трябват за украса на десерти, преди това ги нарежете. Можете да ги разделите на половинки, третинки или четвъртинки. Най-добре е да имате и от двата вида – цели плодове и нарязани.

След като сте измили и подсушили ягодите, решили цели или нарязани ще ги замразите, време е вече за фризера.

Отделно

Сложете целите плодове на хартия за печене на дъното на тава. Отделните ягоди не трябва да се допират една в друга, за да може въздухът да циркулира около тях. Сложете тавата с ягодите във фризера. След няколко часа плодовете ще бъдат замразени.

Нарязаните плодове се слагат, като върху хартията за печене се постави пергамент. Едва след това наредете отгоре ягодите. Отново трябва да се уверите, че отделните парчета не се опират едно в друго, в противен случай те ще залепнат при замразяването. Сложете тавата във фризера до замразяване на плодовете. Нарязаните ягоди имат нужда от по-малко време, отколкото целите плодове.

Със сламка

За да предотвратите слепването, много важно е веднага след изваждането от фризера да ги сложите в найлоновите торбички за съхранение. Ягодите запазват по-добре аромата си и по-малко се слепват, ако бъдат поставени в по-малки пликчета. Сложете пликчетата с ягоди обратно във фризера. Преди това ги закопчайте с ципа почти докрай и със сламка извлечете въздуха от найлонките.

Помнете, че при всяко последващо вадене на плодовете, ако ги държите дълго навън, има опасност те да се слепнат.