0

Т иквичките заемат подобаващо място във всяка градина. Градинарите обаче са наясно, че понякога реколтата няма обиране – тиквичките се появяват една след друга. И тогава изниква въпросът – какво да правим с толкова много продукция.

Разбира се, винаги можем да си правим пържени тиквички с кисело мляко, копър и чесън. Или пък огретен с тиквички. Или пълнени тиквички... Но може да се замислим и как да запазим поне част от реколтата за студените месеци, когато пресните зеленчуци вече не са ни подръка.

Начини

Един от начините е да си замразим тиквички в хладилника. И то без предварително бланширане.

Да, това е напълно възможно. По принцип бланширането на зеленчуците преди замразяване е необходимо, тъй като забавя или спира ензимите, отговарящи за развалянето на храните. Ако не бланширате зеленчуците, преди да ги замразите, тези ензими ще продължават да вършат своята работа, макар и по-бавно. И накрая храната ще загуби своя свеж цвят, може да се появят и петна. Небланшираните зеленчуци също така може да имат странен вкус и в крайна сметка да не стават за ядене.

Хранителните вещества се губят заради същите тези ензими. Бланширането е начин да ги запазим в храната. Няколко минути в гореща вода ще запечата тези хранителни вещества, които иначе ще се изгубят във фризера с времето.

След бланширане трябва да стопирате процеса на варене, като сложите зеленчуците в лед или под ледена вода.

Меки

Всички знаем, че замразените зеленчуци са по-меки след размразяването си. Това се получава заради кристалчетата, които се образуват, докато са във фризера. Кристалчетата имат шест остри върха и заемат повече място, отколкото, когато водата е в течна форма. След като водата се замрази вътре в зеленчуците, микроскопичните кристалчета пробиват клетъчните стени на растението. Докато тиквичките са замразени, всичко е добре – те са твърди като камък. Но след размразяване, когато кристалчетата станат отново на течност, клетъчните стени губят своя структурен интегритет. Знаейки, че 90% от тиквичките всъщност са вода, лесно е да си обясним защо след размразяване те стават толкова меки.

Сигурно обаче сте забелязали, че купените от магазина замразени зеленчуци не омекват толкова, колкото тези, замразявани у дома. За това също си има обяснение.

Колкото по-бързо замръзва водата, толкова по-малки са кристалчетата, които се формират. Когато замразяваме зеленчуци у дома, процесът може да отнеме няколко часа, в резултат на което кристалчетата стават по-големи. Но бързо замразените зеленчуци, които купуваме от супермаркета, са били замразени за минути. За целта се използва течен азот.

Ето как да си замразим бързо тиквички без бланширане.

Необходими са ни:

кухненски робот или ренде

гевгир

пергаментова хартия

една мерителна чаша

торбички за фризер

Как

Замразяването стъпка по стъпка:

Откъснете няколко тиквички от градината.

Отрежете върха и долната част на всяка тиквичка.

Рендосайте тиквичките с помощта на ренде или кухненски робот.

Сложете рендосаните тиквички в гевгира в мивка. Притиснете ги, за да премахнете излишната вода.

Използвайте мерителната чаша, за да направите купчинки от рендосани тиквички. След това сложете тези купчинки върху пергаментовата хартия.

Сложете пергаментовата хартия във фризера. Когато купчинките се замразят, преместете ги от пергаментовата хартия в пликчета за фризер.

Използвайте сламка, за да премахнете максимално въздуха от всяко пликче, преди да го затворите с ципа. След това сложете пликчетата отново във фризера.