0

А рхеолози проучват средновековната църква „Света Богородица Живоносен извор“ в най-малкия ни град Мелник.

Останките на древния храм се намират в началото на пешеходния път за Роженския манастир, на около 200 метра от прочутата Болярска къща. Църквата е голяма базилика, от която в момента се вижда само южната й стена. Целта на изследването е да се установят хронологията и характеристиките на храма, да се укрепят рушащите се зидове и да се възстанови достъпът до историческия паметник.

Известно е, че след разоряването на Филипопол (Пловдив) през 1205 г. цар Калоян преселил като наказателна мярка в Мелник изменилите му тамошни ромеи. Повечето от тях са от гръцки произход, но има и такива с арменски произход. В края на 80-те години на миналия век известният историк и археолог професор д.и.н. Виолета Нешева работи на терен и разкрива част от руините на църквата, както и множество жилищни сгради, в които живеели аристократите на селището. Според едно от гръцките сказания храмът е построен от гръцки военачалник от арменски произход. Знае се, че е била действаща църква в историческия квартал „Армения“.

Само митрополитската църква в града е по-голяма от нея по площ. В арменския храм имало два реда колони по шест в ред и много хубав таван. Имало е женско отделение, което е било над страничния кораб. Ценностите от нея са отнесени в Роженския манастир.