0

М оже ли зрелостник да започне работа още от училищната скамейка? Може, ако завърши успешно националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера", казват основателите й. 

Най-важното в тази програма за разлика от професионалните и профилираните паралелки е, че младежите се включват в нея доброволно и са готови да учат по време на свободното време, през ваканциите и почивните дни. Това, което възнаграждава усилията, пък е придобиване на високо ниво в програмирането спрямо изискванията на бизнеса в сферата на IT технологиите. 

Резултат

„Тъй като бизнесът е в основата на тази програма, почти 50% от учениците в 12-и клас вече работят за някоя фирма. Миналата година правихме проучване, което показа, че около 12% от завършилите програмата имат собствени фирми“, посочи проф. Ивайло Старибратов, който е един от основателите на програмата. Той е преподавател в Пловдивския университет, 35 г. е учител в Математическата гимназия в Пловдив, като 13 г. от тях е директор на училището.

Идеята е младежите да се подготвят на ниво, на което могат директно да започнат работа с професията „Приложен програмист“. Обучението достига и до малките населени места, като дава възможност на учениците да получат перспектива за работа. „От програмата излизат между 200 и 300 деца, обикновено на първия модул са около 500.

Натоварването е доста голямо - около 900 часа годишно за 3 години са 1800 часа, но поне още толкова са и часовете, в които те трябва да се готвят самостоятелно. Но пък от фирмите са готови да вземат програмисти измежду тези, които са се представили добре“, допълва проф. Старибратов. Според него положително е и това, е че въпреки добрата специализация 90% от тях остават в България, защото виждат как могат да развият потенциала си в родината. „Много имаха възможност да отидат в чужбина, да поработят там и те видяха, че в IT сферата условията са едни и същи тук и там, а това им показа, че има работа и са много добре поставени, когато са добре подготвени“, допълва професорът.

Подбор

Входният тест за програмата е на 20 октомври, съобщават от Министерството на образованието и науката. „Не правим някакъв особен подбор, но гледаме мотивацията. В теста има и въпроси, които малко провокират и дават яснота дали ученикът сам се е записал, дали родителите са го натиснали, какво търси да постигне. Тези въпроси са малко, те не носят точки в теста.

За нас е важно децата да са мотивирани“, коментира проф. Старибратов. Според него едно е, когато учениците се записват в професионална паралелка в 8-и клас, а друго е, когато отиваш да учиш доброволно по време на ваканциите и почивните дни. „Мотивацията е огромна, има конкуренция между участниците, създават си вътрешни групи, които решават задачи от бизнеса, а те са нови и нови, различни“, допълва той. Положително е също това, че за разлика от столицата, където пазарът на IT кадри е доста наситен, в по-малките градове има глад както за обучение, така и за кадри.

Центрове

Обучението по националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера" се провежда в професионални гимназии и училища. Пет координационни центъра са обособени към съответните училища. За Западна България това са Професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец и ТУ-София. Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Русе и Русенският университет координират програмата в североизточната част на страната.

За региона на Пловдив и Централна България отговарят МГ „Акад. Кирил Попов“ и ПУ „Паисий Хилендарски“. Центърът за Югоизточна България са Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Бургас и университетът „Проф. д-р Асен Златаров“. ТУЕС и ТУ-София са петият център. „В момента има още 49 изнесени центъра в цялата страна.

В София пазарът започна да се насища, защото много училища вече имат профилирани паралелки, но за по-малките градове програмата е от изключителна важност“, уточни проф. Старибратов. „Приблизително 50 души са преподавателите, 10-12 са от бизнеса, около 15 от висшите учебни заведения, имаме и четирима студенти, които са преминали през програмата и са отличени като много успешни“, допълни той. 

Фирми изнасят офиси и в малките градове

„Първата година от старта на програмата се събраха около десетина души от Велинград. От втората година групата за обучение е вече над 40 души. От около две години насам пък вече има фирми, които са си изнесли офисите във Велинград, тъй като физическото местоположение не е най-важното в IT сектора“, разказа проф. Ивайло Старибратов. Завършилите успешно програмата придобиват втора степен  професионална квалификация по  специалността "Програмно осигуряване" от професия "Програмист", а могат и да я надградят с трета степен по професия "Приложен програмист".