0

П ри въдворяването на новия Сливенски митрополит Арсений в храм „Св. Димитър“ доста миряни го сравниха дори визуално с покойния им владика дядо Йоаникий. Със сух изтерзан вид на отдаден на Бога монах, който видимо не залита по богатите трапези, придържайки се към оскъдния пост, нащрек да не би дяволът да го изкуши с чревоугодие или финикийски знаци. Забелязано обаче бе и друго съвпадение, именно Йоаникий ръкополага духовника за Знеполски епископ преди точно 10 лета през 2014 г. И сега точно Арсений сяда на неговия владишки трон.

В понеделник най-младият митрополит у нас Арсений тържествено бе посрещнат в Сливенска епархия.

 В понеделник най-младият митрополит у нас Арсений тържествено бе посрещнат в Сливенска епархия.
БТА

Не бе подминато обаче и друго – бързането, при което срокът за въдворяването му бе съкратен с поне седмица от установената традиция. Една от възможните причини е, че новият едва 37-годишен митрополит трябва да подготви и проведе на 2 юни избора на делегати за Патриаршеския избирателен събор, който ще определи в края на юни наследника на дядо Неофит.

Бързане

Всъщност целият избор на Сливенски митрополит премина под сянката на бързането след години на отлагане и замитане на проблеми под дебелия килим на митрополията, но и в Синода. Всичко започна с кончината на Сливенския митрополит дядо Йоаникий. От няколко години той се бореше с коварна болест и едва съумяваше да се грижи за здравето си и за повереното му духовно стадо. В резултат на това и на неговата благост ситуацията в епархията излезе извън контрол – наоколо се ширеше безотчетност с парите от свещите и църковните имоти, а няколкото центъра по вероучение хлопнаха кепенците.

Панихида

Дядо Йоаникий предаде Богу дух на 9 януари тази година. Буквално след панихидата за 40-ия ден от смъртта му, на 18 февруари експресно тръгна изборът за неговия наследник на поста духовен водач на Сливенска епархия.

Варненският митрополит Йоан, който бе определен за наместник на овдовялата епархия, трябваше да извади горещите картофи от огъня, като проведе изборите там. Очаквано се разиграха големи скандали. Вотът бе касиран след сигнали за наговаряне сред епархийските избиратели първи да стане Агатополският епископ Йеротей (с 26 гласа), а втори Константийският епископ Михаил (22 гласа). Според подозренията Йеротей като викарий на покойния Йоаникий е трябвало да го наследи на поста. В резултат на осуетения план на някои от местните духовници тръгнаха повсеместни протести. С цел да наложат волята си, бързо и ефективно от синода приеха доста скандална наредба, с която искаха да заобиколят първия кръг на изборите, който е местен в съответната епархия, и само те директно да решават и за в бъдеще кой да бъде митрополит. Това обаче не мина, тъй като влизаше в разрез с Устава на БПЦ .

Наредба

И тъй като наредбата не мина, се стигна до нови избори, но и с нова листа с достоизбираеми епископи. В нея вече Йеротей не попадна, след като всяко име бе гласувано поотделно от членовете на синода. Междувременно миряни коментираха, че за жалост иначе ревностният епископ Йеротей (игумен на Поморийския манастир) е бил припознат като спасителен пояс от т.нар. статукво на безотчетност в епархията.

Новият избор изненадващо бе спечелен в два инфарктни кръга от Арсений. А изненадващо, защото името му бе демонизирано седмици наред основно по стратегически подбуди. Като викарий на Пловдивския митрополит Николай той бе и все още е подозиран, че ще играе за него (и като организация по места) в скорошните избори за патриарх. Другото обвинение бе, че е станал епископ преди навършването на необходимите години, което е практика в БПЦ предвид дефицита на владици в последните години. Ала от друга страна причината за цялата кампания би могла да бъде и доста по-прозаична - очаква се Арсений да въведе пловдивската система на отчетност и в храмовете в Сливенска епархия. При нея комисия влиза в дадена черква веднъж седмично, разпечатва касите с дарения, брои парите на място и от касите, които после пак отиват за храма, но се знае колко са точно. Така свещеници вече няма да се изкушават да пипат в църковната пара, или да продават свещи извън количествата взети от митрополията.

Разцепление

На фона на това при първия кръг на повторните избори Арсений изненадващо получи 26 гласа от местните епархийски избиратели. Оказа се, че в първия тур опозиционният лагер се е разцепил на две между епископите Герасим и Пахомий, което му е помогнало да мине между капките. Така той стана първи, а втори бе класиран главният секретар на Светия Синод Мелнишкият епископ Герасим. На финала миналата неделя Св. Синод трябваше да избере един от двамата за нов сливенски владика. Арсений получи мнозинство отново инфарктно със само 7 на 5 гласа.

Очаквания

Духовници и миряни сега очакват той да въведе ред в епархията, в църковните имоти след години на безвластие по стечение на обстоятелствата, да върне редовните богослужения в храмовете и да посее вероучението сред младите. Разбира се, тук немалка вина има и Светия Синод, който не прие оставката на тежко болния дядо Йоаникий навремето. В резултат на това подир неговата кончина се стигна почти до разкол в последните 4 месеца с протести, стигнали пред Синодалната палата в столицата.

„Ей взехте ни хубавия епископ“, нареждат сега пловдивчани по адрес на любимия Арсений. В Сливенска епархия миряните и духовниците са разделени на две групи „про“ и „анти“ новия духовен водач. А той в първите си слова на място даде заявка, че ще търси път за разбирателство с всички без да прави обаче компромиси с вярата.