0

Н а 16 ноември православната църква чества един от четирима евангелисти – свети апостол Матей. Всички други Христови църкви го почитат два месеца по-рано на 20 септември. Св. Матей се смята за покровител на счетоводителите, данъчните служители и касиерите. Смята се също така за патрон на град Салерно в Италия и на всички територии, разположени отвъд Северния полярен кръг - Архангелска област, Якутия, Камчатка, Чукотка, и Магаданска област в Русия, на американския щат Аляска и на провинция Юкон в Канада.

Съдба

В Светото евангелие се разказва как Иисус Христос, след като изцерил парализирания, отишъл към Тивериадското езеро, недалеч от Капернаум. Той се спрял на онова място, където събирали данъци. Като видял там митаря Матей, казал му: "Върви след мене!".

Длъжността митар означавала събирач на данъци, бирник. Тя била в голямо презрение у юдеите, понеже митарят събирал данъци от Божия народ за езическото римско правителство.

Христос обаче виждал в душата на митаря Матей, презиран от юдеите, и го намерил достоен да приеме истинското учение. Матей с радост чул думите на Спасителя и го поканил у дома си. Там се събрали много съседи, приятели и познати - всички те били митари и грешници - и седнали на трапезата заедно с Иисус и учениците му. Случило се там да присъстват и някои книжници и фарисеи. Като видели, че Господ не се гнуси от грешници и митари, а седи заедно с тях на трапезата, те роптаели и казвали на учениците му: "Защо вашият Учител яде и пие с митари и грешници?" А Господ чул думите им и отговорил: "Здравите нямат нужда от лекар, а болните; защото "не съм дошъл да призова праведници, а грешници към покаяние“ (Мат. 9:9-13).

Служение

От това време Матей бил винаги с Христа в числото на дванадесетте негови ученици. Осем години след Възкресението на Спасителя той написал своето Евангелие по просба на апостолите. Извън това за Свети евангелист Матей са запазени малко сведения. Нему се паднало да проповядва Христовото учение  в  далечни страни: Мидия, Персия, Партия и Индия. Обикновено на иконите, изобразяващи свети Матей, до него като тайнствен символ на евангелиста присъства ангелоподобен човек. Това показва кроткостта на неговия дух и чистотата на учението.

Реликва

С него е свързана и една реликва, която търсачи на съкровища и митове издирват до ден днешен. Преданието разказва, че той отишъл при един див езически народ. Там му се явил Господ, дал му жезъл и му заповядал да го забие в земята, като обещал, че тоя жезъл ще принесе плодове, а от корена му ще протече чуден извор. Действително Матей, като събрал всички жители, посадил жезъла, който цъфнал и пред очите на изумения народ се покрил с чудни плодове. От корена му бликнал бистър извор. Всички се затичали към това дърво, пили вода от чудесно появилото се аязмо и по внушение на апостола приемали тук Свето кръщение, след което излизали от водата духовно обновени.

Чудеса

Свети евангелист Матей завършил живота си мъченически през 74 г. в град Мирмени, където поставил за епископ ученика си Платон. Когато  по нареждане на управителя Фулвиан го арестували, лицето му поразило гонителите с чудесна светлина. Те ослепели, но той с молитва им възвърнал зрението. Устроили му клада, но пламъкът не се докоснал до божия угодник, а се устремил върху златните идоли и те се разтопили от огъня като восък. Много от присъстващите неверници били изгорени, а от разтопените идоли изригнал пламък, който в образа на змей се устремил към Фулвиан. Така че и той не могъл да избяга и да се избави от опасността, докато не призовал смирено апостола да го избави от гибелта.

Морето връща ковчега му на брега

Така Фулвиан повярвал в Христа и заповядал да донесат останките му и да ги облекат в скъпоценни одежди. Но той още нямал съвършена вяра и заповядал да направят железен ковчег, да го запечатат с олово от всички страни и да го хвърлят в морето. След като железният ковчег с честните мощи бил хвърлен в дълбините, на сутринта християните го намерили изхвърлен на брега.

Частица от мощите му се пазят в Пловдив

Мощите на свети евангелист апостол Матей според легендата се озовават в Лукания, Италия, през X век. При ломбардския принц Гисулф I те са тържествено пренесени в Салерно, Италия, където са погребани в храма „Сан Матео“. През последните 1000 години катедралата е опожарявана много пъти. Но  въпреки това светите мощи на апостол Матей остават недокоснати от огъня. През 2012 година митрополитът на Саломина – Серафим, подари чрез протопрезвитер Радослав Паскалев частица от светите мощи на апостол и евангелист Матей за вечни времена и спасение на православните християни в България на храм „Света Матрона Московска” в Пловдив.