0

П ататникът е традиционен специалитет за южните части на родината, особено на почит е в Родопите, макар в днешно време да се прави далеч зад пределите на този регион. Даже някои го наричат родопска баница. Приема се, че в класическия му вариант се приготвя от настъргани на едро картофи, лук, сол и джоджен. Всичко това се омесва и се пече на бавен огън. Може да се добавят месо, сирене или яйце. Някои слагат чубрица и пръжки. Има десетки, дори стотици варианти на рецепти за пататник. Предполага се, че първите подобни ястия са правени през XVII в. Така че някъде над три века са първите рецепти с пататник у нас. Ето няколко от gotvach.bg.

Вит

Продукти:

4 дебели готови кори – къпани или дърпани на сач

около 1 кг картофи

200 г сирене

50 г кашкавал

40 г масло за намазване

3 яйца

1 с.л. джоджен

1 ч.л. черен пипер

сол на вкус

Приготвяне:

Картофите се настъргват сурови в голяма купа. Отцеждат се, тъй като пускат известно количество течност. Към тях се прибавят разбитите яйца и натрошеното сирене. Овкусява се с подправките и много добре се разбърква. Върху всяка кора се слага част от сместа и се навива на руло (като за вита баница). Навитите кори се подреждат в намазнена тавичка и се намазват с маслото (ако е меко – се мажат, ако не – се режат малки парченца и се слагат на различни места върху пататника). Ястието се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около половин час. Изважда се, настъргва се кашкавалът отгоре и се връща във фурната за десетина минути. За предпочитане се поднася топло, може в комбинация със сиренце или кисело мляко, но и студено също е вкусно.

Точен

Продукти:

За сместа:

1,5 кг картофи

1 глава лук

200 г ориз

сол на вкус

черен пипер на вкус

чубрица на вкус

1 яйце

100 мл олио

За корите:

400 г брашно

100 мл прясно мляко

0,25 кубче мая

1 к.л. захар

сол на вкус

Приготвяне:

Слагаме маята в малко хладка вода с лъжичка захар и чакаме да шупне. Когато е готова в съд изсипваме брашното, слагаме му сол, правим кладенче в средата изсипваме маята и млякото и правим меко тесто. Оставяме настрана.

Белим картофите и лука. Стържем всички картофи на ренде, режем лука на ситно, добавяме яйцето, черния пипер, солта, чубрицата и олиото. Разбъркваме добре. От горивото тесто правим 2 топчици, едната от които е малко по голяма - за долната кора, за да може да хване и страните. Разточваме първо долната, голямата слагаме в добре намаслена тава, върху нея изсипваме сместа, точим и горната кора, слагаме и нея.

Пече се само на долна фурна, дали е готов се поклаща тавата, за да се разбере дали е отлепил, взима се друга по голяма тава или дъска, слага се върху пататника и се обръща. Слага се с суровата страна надолу и продължава да се пече само на долна фурна до готовност.

С кисело мляко

Продукти:

500 г кисело мляко

1 кг картофи

100 г масло

5 яйца

100 г царевично брашно

1 ч.л. червен пипер

0,5 ч.л. сода бикарбонат

сол на вкус

Приготвяне:

Картофите се сваряват цели, обелват се и докато са топли се смачкват с вилица или преса. Прибавя се киселото мляко, предварително разбъркано с брашното, содата, яйцата и червения пипер. Сместа се посолява, разбърква се добре с дървена лъжица и се изсипва в тава, обилно намазана с масло. Пече се върху печката. Щом се изпече от долната страна, се обръща на капак, за да се намаже тавата с останалата част от маслото, и се запече от другата страна.

С пъдпъдъчи яйца

Продукти:

1 кг картофи

200 г сирене

100 г кашкавал

сол

100 г масло

6 пъдпъдъчи яйца

магданоз

Приготвяне:

Обелете, измийте и настържете картофите на едро ренде. Посолете ги и ги изцедете от сока. Загрейте маслото в тиган. Сложете картофите и ги сотирайте до омекване. Отстранете тигана от котлона. Охладете. Настържете сиренето и кашкавала, като оставите част от кашкавала за поръсване и ги добавете към картофите. Разбъркайте до еднородност. Разстелете сместа в тавичка за печене, като предварително сте покрили дъното с хартия за печене. С помощта на чашка оформете гнезденца. Изпечете пататника в загрята фурна до златисто. Чукнете яйчицата в гнезденцата, поръсете с кашкавал и допечете до готовност. Гарнирайте с магданоз.