0

С рещу Еньовден идва най-опасната нощ в годината, когато злите сили се разбесняват и всякакви магии, особено черни, хващат бързо и дълготрайно. Но това е и нощ на плътски удоволствия, стигащи до разврат.

В народните поверия нощта на 23 срещу 24 юни е времето на самодиви, караконджули, върколаци, змейове и вампири. Това е най-кратката и най-магичната нощ, празникът на вещиците и сирените (русалките), които честват победата си над светлината, защото от следващия ден Слънцето за последно лудува и започва да намалява, а нощта да се увеличава.

Билки

Астрологично се приема, че в нощта срещу Еньовден са най-развихрени всички природни и божествени сили. По нашите ширини това е най-опасната нощ, когато се отварят вратите между световете. Уфолозите настояват, че става реч за други измерения или извънземни светове, но това е друг въпрос.

В тази нощ не се случват само страховити неща. Тя има и лековити свойства, които са най-изявени на места като Кръстова гора, някои църкви и манастири. Смята се, че билките срещу Еньовден са най-лековити и задължително на разсъмване се берат 77 и половина – по една билка за всяка болест и половинката за болестта без име. Това е време на бели и черни магии, връзват се муски за любов, правят се романтични заклинания, но и уроки.

Традиционно се приема, че който е нападнат от зли сили в тази нощ, може да се спаси само с молитви и очертаване на божествения кръг, но не трябва да поглежда към връхлитащите го изчадия адови, колкото и изкусително или заплашително да изглеждат, защото дори един помисъл към тях и вече ще е обречен. (По въпроса има и световна литературна класика от Гогол - „Вий“).

Секс

От незапомнени славянски времена нощта срещу Еньовден се свързва с къпането, огъня и секса. Смята се, че в тази нощ е най-силно сексуалното желание. Не е задължително да има изневери, но често се е случвало и в прастари времена да се осъществят връзки между мъж и жена, които не са женени или са обвързвани с други („Те ти булке, Спасовден“ е друг случай и по друго време, но и тук има подобни сходства).

Вярвало се е, че в нощта преди Еньовден много мъже (не е задължително да са млади) съгрешават със самодиви. А това можело да им струва живота, но може и да се стигне до брак със самодивата.

В нощта срещу 24 юни най-лесно се забременява, гласи поверието. Но то трябва да стане на свети места, обикновено на открито под звездите или на скришно място, като в сеното на плевнята.

Бялата и черната магия се развилняват на и около Еньовден. Контролирането й обаче е трудно и затова е по-добре да се избягва. Много жени вярват, че навръх Еньовден трябва да направят любовна магия за обвързване на даден мъж, спецовете казват, че това е опасно както за извършващия обреда, така и за жертвата.

Вярва се, че от полунощ до своя изгрев на Еньовден Слънцето решава да се изкъпе във водите и росата, а по тях оставя чудодейна лековита сила. Затова страдащите от всякакви болежки спят на поляни и около лековити места, известни със своята свещена енергия. Измиват се с роса или се къпят във водите на извори, реки, езера, в морето. Така взимат от чудодейната сила на Слънцето и получават благословията на Йоан Кръстител (Еньовден е денят, в който се е родил светията, покръстил Христос и предрекъл неговото идване). Водата е лековита обаче, когато е мълчана – никакъв звук, никакъв говор или пеене не трябва да се чува, иначе магията няма да подейства. Палят се и много огньове в близост до светилище или на места със силна енергия. Прескача се кладата. Това е едва ли не задължително да стане заедно за двойките, които искат да имат дете. В Странджа са играели нестинарите в тази магична нощ.

Вярва се, че на Еньовден не се работи, а това се отнася най вече до жътвата, защото който жъне на този ден, нивата му ще бъде поразена от свети Еньо (Йоан Кръстител) с гръм и мълния, понеже не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи. Съществува и поверие, че в нощта срещу Еньовден от земята, където е заровено имане, излиза син пламък, но ако този, който го търси, проговори, съкровището се скрива.