С мяната на часовото време несъмнено се отразява, защото в този случай в края на март се намалява времето ни за сън с един час.
„Без сън нямаме възстановяване. Когато губим един час, ние започваме да се чувстваме по-изморени, по-нефокусирани. Тези, които имат проблеми със сърцето, могат да усетят повече умора, да имат повече тахикардия. Също така има отражение върху хормоните. Най-важният е кортизолът, който оказва влияние върху червата, храносмилането и стреса“. Това каза пред „Здраве с Телеграф“ диетологът на звездите д-р Енджи Касабие и добавя, че ни е необходимо месец-месец и половина, за да може организмът ни да се адаптира към промяната.
„Важно е да се хидратираме правилно, да взимаме магнезий. Добре е да се взимат пробиотици и фибри, защото те подпомагат храносмилането“, казва тя.
Касабие споделя, че тя се справя с промяната на времето, освен като си ляга по-рано и като яде пълноценна храна – по-богата на мазнини, защото по този начин храни хормоните и е категорична, че са ни необходими малко усилия, за да се адаптираме. „Хубаво е да имаме храна, хидратация, електролити, които може да си набавим от келтска сол или българска черноморска сол и да се показваме на слънцето“, обобщава тя.
Пролет
В навечерието на пролетта диетологът казва, че през зимата по-трудно се спазват режими, тъй като е по-студено, а и организмът се нуждае от повече енергия.
„Сега идва времето на всичко цветно, настроението ни се подобрява. Хубаво е да ядем повече зеленчуци и плодове, повече риби, повече леки храни, които лесно се храносмилат, като авокадо, тахан. Нелеки храни откъм калории, защото аз не ги броя. Ако ги смятам само от авокадото, тахана и мазнините, които приемам през деня, сигурно надвишавам 2000 калории, но това балансира хормоните ми, подобрява кожата ми, влияе добре на сърцето и мозъка ми“, коментира д-р Касабие.
Тя споделя, че когато имаме всичко в наличие, няма смисъл да ги вкарваме като добавки, стига червата ни да са в добра форма. „Аз приемам половин авокадо на закуска, после слагам половин в салатата на обяд, понякога вечерям само авокадо“, разказва специалистът.
Тя казва, че всяка сутрин приема и тахан, и обяснява, че в един грам мазнина има 10 килокалории. Ако приемам по 30 грама, приемам по 300 калории. Правилото на приемане на 1000 калории това е най-отвратителното нещо, което е измислено някога, коментира специалистът. „Така размазваме обмяната на веществата в организма. Ние вместо да вкарваме качествени калории и да направим организма си по-силен да изгаря повече калории, както като ходим на фитнес, за да имаме енергоразход, ние го отслабваме. Смалявайки калориите, ние правим организма ни още по-мързелив“, твърди тя и уточнява, че изяждането на една нормална ресторантьорска порция е предостатъчно за всеки човек. В никакъв случай не трябва да отиваме в крайности, защото те объркват режима ни, разбирането ни за калории, енергоприема. Ние няма как да живеем само с мазнини, само от въглехидрати или зеленчуци, ние трябва да имаме баланс от абсолютно всички храни, дори и лошата, но все пак не трябва непрекъснато да я консумираме.
Постите
По думите на специалиста организмът ни има нужда от почивка. Въпросът е на какво се пости. „Моите приятели в Ливан постят на шоколади и неща, които най-много обичат. Това е горе-долу добре. В България постим с немесна храна. Въпросът е да не прекаляваме с пастите, хляба и въглехидратите. Всичко е позволено, но трябва да има равновесие“, казва тя. Понякога зеленчуците, като не са приготвени по правилния начин, няма богатство на въглехидрати, мазнини, протеини, фибри, няма как да сме сити. Трябва да търсим храната, която е богата на протеин. Не трябва да се наяждаме с хляб и пица. Може да хапнем хумус, боб, картофи, грах, те са богати на протеини.
Тя коментира, че днес хората имат много чувствителни стомаси към млечните продукти, но не защото не са полезни, а защото всички живеем в един огромен стрес, който се отразява на червата. „Когато те не са спокойни и влиза един дразнител, който ги подува, предизвиква повече газове, запек, затова постите са изключително полезни“, твърди диетологът и добавя, че ако не се храним няколко часа преди лягане, организмът сам се детоксикира и сам може да се излекува.
3, 2, 1
3, 2, 1 е правилото на Енджи Касабие за здравословен начин на живот.
„Три часа преди сън да няма храна, два часа да няма вода и един час да няма синя светлина или по-точно да не се гледат екрани. Това правило подпомага мозъка, червата и пълноценния сън. Истинският детокс е срещу социалните мрежи“, споделя специалистът.
По думите й водата няма да ни пречи като калории, но може да прекъсне съня през нощта, което ще доведе до повишаване на кортизола и да нямаме пълноценен осем часа сън.
Според нея продължителността на съня зависи от психическото състояние на хората, защото те са стресирани, приемат медикаменти, имат сериозни проблеми с червата.
„Когато в тях има колония от добрата бактерия, това подпомага да се произвежда криптофен и оттам да се вдигнат нивата на серотонина и мелатонина. Когато имаме проблем с червата, няма как те да са в добри нива“, обяснява Касабие.
По отношение на диетите тя е категорична, че е против тях.
„Диетата е нож с едно острие и това е лошо острие, защото това означава, че го правим за малко време и тогава резултатът ще е за кратък период. Затова се казва правилен начин на живот. Въпросът е да направите промяна във вашия живот, а не да спазвате диета“, коментира специалистът и е категорична, че за 20 дни не може да се отслабне качествено. По думите й фитнесът е по-ефективен в битката с наднорменото тегло, но е добре да не изключваме и разходките. Касабие казва, че между 2 и 4 пъти седмично трябва да ходим на фитнес, но да правим истинска тренировка между 45 и 60 мин., а не да се разхождаме и снимаме на уредите.
Звезди
Диетологът на звездите Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Жан-Клод ван Дам, Роберт де Ниро, Джон Траволта споделя, че те имат същите проблеми като обикновените хора.
„Сред тях има хора, които са супер стриктни, но има и други които не са сериозни. Звездите са като хората, но в Холивуд специално има дисциплина“, казва тя.
И добавя, че те обичат да хапват бургери, но те знаят по колко да хапват. По думите й всичко се крие в дозата.
„Не може да пиеш по една бутилка, не може да излизаш всяка нощ, така е и с храната“, коментира д-р Касабие.
Тя е категорична, че обмяната на веществата не намалява с напредване на възрастта и дава пример със себе си, уточнявайки, че при нея тя се подобрява от година на година.
„Не вярвам в такова правило. Аз работя по обмяната на веществата и храня клетките в тялото ми“, казва тя.
По думите й никога не е късно да променим начина на живот, защото клетките имат свойството да се възстановяват, с изключение на мозъчните.
„Хранете клетките, намалете алкохола и наркотиците, всичко газирано, енергийно“, съветва специалистът.
