0

П оради повсеместното си разпространение у нас тя е един от най-популярните обекти на лов в нашата страна. Обитава навсякъде, където има храна и вода, но масово се среща в близост до площи със слънчоглед и зърнени култури. Тя е най-дребният представител на гълъбовите птици - на дължина достига 26-28 см, а теглото й в средата на септември преди отлитането на ятата не надвишава 200 грама. Дребните пера по крилата са с кафяви петна, по-ярки при мъжките. При женските цветът е по-размит и сиво-кафяв. Отпред гърлото на гургулицата е бяло, главата и вратът са сиви, към гушата оперението преминава в сиво-червено, ярко подчертано при мъжките. Отстрани на врата възрастните птици имат симетрични черни петна. Краката са карминеночервени, а на младите - сиво-кафяви.

Скорост

Гургулицата е прекрасен летец и достига скорост от 60 - 80 км/час, което прави отстрелът й в полет истинско предизвикателство. Ходи добре по земята.

Гургулицата пристига по нашите места в края на април. Тогава можем да я видим по угарите и засетите с царевица и слънчоглед ниви. По-силното прогряване на още необрасналите тъмни почви раздвижват насекомите и те привличат изтощените и отслабнали от прелета птици. Там те намират незаровени при сеитбата семена и така необходимите за храносмилането дребни камъчета. По това време гургулиците се придържат към широколистните гори с гъст подлес в близост до нивите, полезащитните пояси, но най-вече в обраслите сенчести долове с течаща вода. Там строят и гнездата си, без да застилат клонките със суха трева и перушина. Гнездото е добре прикрито и трудно се забелязва. В него женската снася две чисто бели яйца и веднага пристъпва към мътенето. Това става някъде към средата на май. Мътенето продължава около две седмици (14-15 дни), при което мъжкият се намира в близост до гнездото и неговото нежно и мелодично "тур-тур-туур" се чува надалеч през целия ден. Гургулицата е плашлива птица и не бива от празно любопитство да търсим гнездото и да я безпокоим, защото в повечето случаи го изоставя.

Малките

След излюпването на малките двамата родители ги хранят с кашица от гушите си, силно хранителна и богата на белтъчини, тъй като храната им в този период се състои предимно от насекоми. Това е причината за бързия им растеж - за месец малките достигат големината на възрастните птици, започват да летят и да живеят самостоятелно. В началото на юли възрастната женска снася повторно и отглежда ново люпило. Именно на това се дължи отстрелването в началото на август на съвсем млади гургулици, а не на някакво предполагаемо загиване на люпилото от врагове или от дъждове. Това също е основен довод, че ловът на гургулици не трябва да се открива по-рано от средата на август.

След приключването на мътенето млади и възрастни птици започват интензивно хранене, за да натрупат тлъстини, необходими за дългия есенен прелет на юг. Угояването започва първо на житните стърнища веднага след жътва. Щом обаче започнат да зреят слънчогледите, всички гургулици се прехвърлят там. Хранят се два пъти дневно - от изгрев до към 10 часа и следобед от 16 часа до залез слънце. През останалото време почиват в сенчести дървета в близост до водоизточници, защото се нуждаят от много вода. Гушите им така се напълват със слънчогледово семе, че е имало случай на отстрелване на гургулици, на които при падането на земята се спукват гушите и семето избликва оттам. При това те силно затлъстяват и увеличават теглото си почти с 50 процента. Кожата им се изпъва и изтънява от натрупаната мазнина, тялото им получава закръглена форма.

Отлитане

Охранените птици са готови за отлитане и между десети и двадесети септември основната маса гургулици вече е отлетяла. У нас остават само малко на брой, обикновено единични птици, които не са успели да отложат достатъчно мазнини, за да издържат на прелета. Към края на септември и те отлитат и е голямо изключение през октомври да срещнете гургулица.

От 2021 г. в лова на гургулици са наложени промени поради тревогата от намаляването на популацията им. По лятната красавица се стреля само в събота и през официалните празници. Отмени се възможността за ловуване на гургулица в неделните дни. Ограничен е и дневният отстрел от 10 на 8 птици. Ловуването се извършва само през деня, един час преди изгрев слънце и един час след залез.