0

В руския интернет от няколко години „живее” необичайна група - „Хакери на сънища”. По същността си това е изследователско-игрово обединение на ентусиасти, които се опитват да използват магическите методи на специалиста по шаманизъм Карлос Кастанеда, китайската Книга на промените Ицзин и кабалата. Или с други думи – това са едни съвременни магове. Те възприемат сънищата като програми, чиято защита може да се пробие с типичните за това методи. Оттам идва и хакерската им роля. Те надничат в чуждите сънища и ги изследват

Покрай воденето на дневниците на своите сънища и спомените за виртуалните им приключения насън, хакерите са съставили условна карта. Те смятат, че в съня си всички хора попадат в един и същ град на илюзиите, който се явява въплъщение на всички виждани от човека градове. Просто всеки от тях си има свой ареал на обитаване, свой център или дом. Но има и много общи неща: затворът, мостът, летището, ресторантът. Освен това там се намират и много химерични места: „долни светове”, „зона на катаклизми”, „лабиринти”. И вътре в този свят членовете на групата даже си определят срещи. А при събеседване се оказва, че описанията на местата съвпадат, при това стопроцентово.

Картографирането на света на сънищата, както уверяват авторите на сайта, се случвало с помощта на някаква специална „хакерска” програма, предназначена за нахлуване в „програмата” на съня. Ще се съгласите, че това звучи доста абсурдно.

„Разбира се, че е трудно да се повярва – признава лидерът на групата Сергей Изриги. - Психолозите даже ни наричат „обсебени програмисти” и ни квалифицират като хора, които възприемат реалния свят като някаква „операционна система на вселенски суперкомпютър”. Всъщност ние сме убедени точно в обратното: всяка програма се явява „свят”, който действа по свои закони. Странствайки из този свят, хакерът придобива умението да влиза с взлом в сложни информационни системи. А на практика сънищата не са нищо друго, освен сложна програма на човешкия мозък. Даже най-сложната.”

Хакерите на сънища разказват за алгоритъма на „мозъчните програми” на жаргон, който е неразбираем за широката аудитория. Подробности могат да се намерят в сайта им dreamhackers.org.

Концентрация

За възможностите да манипулират безсъзнателното са знаели още нашите предци. Така например жреците в Древен Египет преди сън са концентрирали мислите си върху божеството, с което искали да се посъветват. По-късно някои писатели и художници се опитвали да творят насън. Робърт Стивънсън уверявал, че измисля сюжетите на романите си, докато похърква под одеялото. А Салвадор Дали убеждавал, че отначало „рисувал” картините си насън, а след това пренасял видяното на платното. В този многопластов свят пътешестват и йогите и шаманите по време на медитация.

Психолозите се захващат да поставят на научна основа „хакерските пробиви” в сънищата чак в началото на 1990 г. Основополагаща е преведената на всички езици книга на Карлос Кастанеда „Учението на Дон Хуан”. В нея авторът за първи път разказва за това как се е обучавал да контролира своите сънища при мексиканския шаман Хуан. „Много от моите пациенти се опитваха да възпроизведат известното упражнение на Кастанеда – да повдигнат насън ръка и да се вгледат в нея – спомня си психиатърът и психоаналитик Сергей Вигонски. - Това беше първата стъпка към управлението на „нощната” реалност.

Освен специалните упражнения започват да се появяват и апарати за управляване на сънищата. В Центъра за изучаване на съня при Станфордския университет докторът по психофизиология Стивън Лаберж разработва електронния тренажор DreamStalker. Приборът по движенията на очите улавя фазите в съня. DreamStalker е мека маска с електронна платка, която се нахлузва върху очите. По време на сън очите започват да се движат и приборът съответно включва светлинен и/или звуков сигнал. Това е покана към спящия да стане господар на своя сън. Научните изследвания показват, че всякакви сигнали от външната среда – като например звънът на будилника или телефона по време на съня, могат да достигнат до съзнанието. Мозъкът обикновено ги преработва избирателно, добавяйки ги към сюжета на съня. Вие ще видите примерно мигаща светлина в стая или пък ще чуете клаксон на автомобил. Ако сте се настроили предварително за появата на съответната подсказка, ще можете да си кажете: „Това е сън!” И от този момент ще започнете да го управлявате.

DreamStalker има три вградени режима – за хора с лек, среден или здрав сън. Всички параметри гъвкаво се настройват така, че подсказването да проникне меко в съня и да не ви събуди. В последната версия на прибора вместо сигнална лампичка има възможност да бъде използвана някаква любима музика.

В Япония се продава прибор под наименованието „Работилница за сънища” - той успокоява и разпуска човека по време на сън. Но трябва да се има предвид, че всички подобни апарати, колкото и деликатно да е действието им, малко или много нарушават естествения сън. Затова специалистите призовават ентусиастите да управляват сънищата си да го правят по старите и добре изпитани методи – с упражнения, напомнящи медитация.

Ситуации

„Управляваният сън е разновидност на самовнушението по време на транс или хипноза – уверява доктор Вигонски. - Затова сънищата могат да донесат полза, ако поставите ясно пред себе си проблема и се опитате да го разиграете по време на сън. Например, за да преодолеете силния страх или да победите болестта, да разгърнете творческите си способности и даже да се усъвършенствате в професията си”.

Така веднъж немският психолог Паул Толи решил да обучава на осъзнато сънуване скиори, скачащи от трамплин. Когато започнали да правят това и в съня си, отработвайки там най-сложните елементи, травмите рязко намалели, а резултатите се подобрили. За изследователя било неочаквано да установи, че тялото помни навиците, придобити в сънищата. Но ако някой си мисли, че това става толкова лесно, се лъже. Усъвършенстването на метода трае от 2 месеца до 1,5 година, като няма гаранции, че ситуацията ще бъде напълно овладяна.

Изследователи на непознатото

Проучването на сънуваната реалност позволява да се открие ключът към много от тайните на Вселената. Обикновено хората разглеждат сънищата като нещо нереално и несъществуващо, а в най-добрия случай се опитват да ги тълкуват. Хакерите подхождат по-различно.

Какви закони действат в сънуваната реалност? Оказа се, че за човека винаги присъства забрана на осъзнаването - то е блокирано. Обикновено насън човек преминава от сюжет в сюжет подобно на сляпа марионетка. Сънят за нас е толкова привичен, че дори не се замисляме защо нещата в него се случват именно така, а не иначе. Сънят си е сън, какво да му мислиш. Според хакерите всеки наш сън съответства на определена програма. Промени ли се сънят, променя се и програмата. Все едно някой постоянно сменя в главата ни дискове с игри и в зависимост от това ни се присънва този или онзи сюжет. А слепите марионетки послушно „озвучават” записа. Какво правиш, с кого се срещаш, от кого бягаш или кого гониш – десетки сюжети – и в тях ти си главното действащо лице. При това нямаш възможност да променяш записа – файлът е read only.

Целта на хакерите е да се осъзнае сънуваното. Те вкарват някакъв елемент, който изпълнява ролята на вирус в програмата на съня. Той постепенно разрушава защитата и води до това, че човекът се озовава буден в „средата на своя сън”. Оттам нататък възможностите са две – програмата неминуемо ще се опита отново да възстанови предишното положение и ако успее, ще се събудиш или ще продължиш да си в Страната на сънищата, без нищо да зависи от теб. Другата възможност е да продължиш да спиш, но вече като активен участник в това, което се случва в съня ти. С времето се натрупва опит, който те издига в това по-високо ниво, смятат хакерите на сънища.