0

Я пония е една от най-интересните и трудни за разбиране страни в света. Всъщност, ако сте решили да я посетите, се подгответе да се наслаждавате без да разбирате 100 процента какво и защо се прави. Може да пътувате дотам целогодишно, но най-добрият сезон е пролетта, когато цъфтят вишните (сакура) – март и април, и есента, когато падат листата (койо) – от октомври до декември. В тези периоди пътешествието ще бъде най-скъпо, но със сигурност ще си струва.

Природа

Япония се намира в Далечния изток и е островен архипелаг. Основните острови са четири и там е концентрирана главната част от населението. Страната е една от най-гъсто населените в света. 75 процента от територията е покрита с планини. Трябва да отделите поне две седмици, ако искате да усетите традициите и културата. Поне една седмица ще ви трябва за двата основни града – Токио и Киото.

Първото нещо, което трябва да направите още преди пристигането, е да имате елементарни познания по японски, които да включват задължително цифрите. Без това сте загубени дори в перфектно уреденото токийско метро. Имайте предвид, че никой няма да очаква да заговорите на японски. Японците ще очакват да използвате апликация за превод на телефона си. За щастие японският е много подходящ за този вид комуникация за разлика от френския или испанския. След като решите проблема с преводите, си вземете карта за японската жп мрежа. С обществен транспорт се стига до всяка точка и наемането на кола е безсмислено и скъпо. Забравете всички филми, които сте гледали, и просто не се покланяйте наляво и надясно. Поклонете се единствено ако някой японец го направи срещу вас. В противен случай ще ви възприемат за чужденец, който се подиграва. Опитайте се през цялото време да имате подръка дребни суми пари в брой. Колкото и странно да звучи, на много места приемат само кеш. Банкоматите имат своето работно време. Не че няма да може да получите пари, но ще ги вземете при много по-висока такса.

Правила

Ако спрете такси, не хващайте и не дърпайте дръжката на вратата. Има два варианта – шофьорът да задейства механизъм за автоматично разблокиране или да излезе да ви отвори. Задължително резервирайте стая, преди да тръгнете. Хотелите тук се пълнят с изумителна бързина. Всъщност това удобство не е само за туриста и няма само финансово изражение. Японците обичат да са информирани точно кога пристигате и си тръгвате. Пробвайте да избягвате храна, която не е японска. Дори бургерите и пиците имат, меко казано, странен вкус. Тук сушито е навсякъде - от уличните сергии до изисканите ресторанти. Мит е, че всички японци са богати и обичат да пръскат пари. Най-разпространените търговски вериги са за стоки по 100 йени (1,20 лева).

Опитайте се да не бързате. Навсякъде има школи по сумо, които предлагат безплатни или много евтини уроци за чужденци. Покрай това най-вероятно ще се озовете в общата баня. Ще е огромна грешка, ако се появите увит в хавлия или халат. Японците не се притесняват от голотата си и ще очакват същото от вас.

Притесняват ги обаче обувките. Вземете си някой удобен чифт, защото ще се събувате и обувате много пъти – в храмовете, някои ресторанти и т.н.

Местните продукти имат изненадващ вкус.

 Местните продукти имат изненадващ вкус.
neverendingvoyage.com

Сметки

По цени от 2023 г. за пътешествие в Япония трябва да предвидите дневни разходи на човек от около 19 хил. йени, или равностойността на около 130 долара. Разходът за храна е около 31 долара на ден, или 4600 йени. Поне по 2800 йени дневно ще харчите за транспорт, а двойна стая в хотел струва средно 17 700 йени, или 121 долара. Грубо казано, една седмица за двама души ще струва малко над 250 000 йени, или 1800 долара. Едноседмичен престой само за един човек ще струва малко над 132 хил. йени. Еднократен билет за метрото струва 1200 йени.

Разходите за храна са съществено перо от бюджета на туриста. В Япония хората почти не закусват и цените на това ядене от деня са най-ниски. За две хранения на ден може да се вместите в бюджет от 4500 йени на човек, но при положение че хапвате на крак улична храна или посещавате непретенциозни закусвални.

Забележителности

Най-интересният град в Япония не е Токио а хилядолетният град на императорите Киото. Там има над 2000 храма, които могат да бъдат разглеждани срещу символична входна такса. В Киото има цели 17 паметника от световното културно наследство, които са под закрилата на ЮНЕСКО. Над шест милиона туристи посещават Киото всяка година. Тук може да видите истински гейши и да се разминете на улицата с някой умислен монах. Най-популярният храм е Кийомицу-дера. Той е построен преди повече от 700 години. Намира се на южния склон на хълма Хигашияма в Киото. Според легендата 11 самураи са отбранявали храма срещу настъпваща многохилядна армия.

Човек може да се натъкне на истински гейши на улицата.

 Човек може да се натъкне на истински гейши на улицата.
neverendingvoyage.com

Човек може да се натъкне на истински гейши на улицата.

 Човек може да се натъкне на истински гейши на улицата.
neverendingvoyage.com

Много специално място за местните е алеята на философите. Тук е медитирал учителят Нишида Китаро. Самата алея е дълга два километра и в сезона на цъфтежа на вишните се превръща в приказно място. В края на алеята се намира Дзен-комплексът Нанзен-жи. Най-популярната атракция безспорно е Златният храм Кинкаку-жи. Всъщност той не е златен, а дървен, със златни орнаменти. Построен е през 1408 г. като вила за отдих на местния шогун. След смъртта му става храм. Многократно е опожаряван и възстановяван. Отаги Ненбуцу-жи е много по-малък и тих храм, който обаче е изключително красив и си струва да бъде видян.

Монах се разхожда в комплекса Нанзен-жи.

 Монах се разхожда в комплекса Нанзен-жи.
neverendingvoyage.com

Храмът Отаги Ненбуцу-жи

 Храмът Отаги Ненбуцу-жи
neverendingvoyage.com