0

А ко къщата на Ванга в Петрич можеше да говори, то вероятно щеше да разкрие тайната на нейната дарба.

Години наред учени от близко и далеч правят там безуспешни опити да обяснят как пророчицата предсказва бъдещето, говори с мъртвите и лекува. Днес енергията на Ванга може да бъде усетена в нейната къща, пазеща артефакти и спомени от невероятния й живот, достоен за холивудски филм.

Част от Богородиците на пророчицата са показани в изложба.

 Част от Богородиците на пророчицата са показани в изложба.
Исторически музей Петрич

Тези дни там бе подредена и уникална изложба с любимите й икони, пред които тя се е молила. Те могат да бъдат видени до края на август.

Празник

Поводът е 11 август - денят на кончината на феноменалната българка, както и празникът на 15-и, когато се чества Голяма Богородица (Успение Богородично). Експозицията включва 31 икони на Богородица от колекцията на световноизвестната българка, свидетелство за нейната дарба, но и за силната й религиозност. Те са й били подарявани от благодарни хора от цялата страна и чужбина, на които е помогнала с предсказание или съвет. Не е тайна, че Ванга е имала дарбата не само да вижда бъдещето, но и да лекува, като казва точната билка за дадения проблем. Понякога тя изпращала болния на някое място с лековита вода.

Ванга е станала кръстница на много деца, родили се с нейна помощ.

 Ванга е станала кръстница на много деца, родили се с нейна помощ.
Телеграф

Не са малко и случаите, при които със своята неземна дарба е насочвала пациенти към правилната медицинска терапия или доктор. С помощта на Ванга стотици бездетни родители са се сдобили с рожба, на които после става и кръстница. Някои от посетителите в знак на благодарност за своето изцеление са носили на феноменалната жена безценни икони, които днес се пазят в Историческия музей в Града на кестените, под чиято шапка се намира семейният дом на пророчицата.

История

„Нямаме информация или някаква житейска история кога са били подарени иконите и от кого. По-важното е, че те са свидетелство за признателността на хората към Ванга“, сподели Даниела Радева, уредник на къщата музей. Тя обясни още, че изложбата е нарочно насрочена за август, когато целият район, в това число и къщата, се радва на голям интерес от страна на туристите. „Хората посещават Рупите, гроба на Ванга и нейния храм там, идват и до къщата й в Петрич“, поясни Радева.

Ванга живее в Петрич до 1980 г, след което се мести на Рупите.

 Ванга живее в Петрич до 1980 г, след което се мести на Рупите.
Телеграф

По думите й обектът се поддържа в автентичния му вид. Самите икони са разположени в стаите на двуетажната постройка, където пророчицата приема хора до 1980 г.

Филмът

Самата къща е построена от съпруга на Вангелия Гущерова, Димитър. Двамата идват в южния град малко след като през 1942 година правят скромна венчавка. „В тази къща е сниман и филмът за пророчицата „Феномен“, информира още Радева.

Лентата от 1976 година прави фурор, като вади на показ невероятните способности на незрящата жена да вижда отвъд времето и пространството. Режисьор е Невена Тошева, а сценарият е дело на проф. Никола Шипковенски. Психиатърът е човекът, натоварен с нелеката задача да изследва дарбата на видната петричанка. В началото той е бил доста скептичен относно нейните способности и дори я мислел за шарлатанка. Петричани разказват, че когато за първи път той идва, му хрумнала революционната идея да сложи на врачката (както я наричал в онези години) оловен похлупак, та да нямало как да приема никакви сигнали от видимия или невидимия свят. Още от вратата обаче Ванга го смаяла с думите: „Кольо, защо искаш да ми туриш олово на главата? Я го баща ти е тука, пита за турския си джобен часовник. Казва, че си му занемарил гроба“. Смаян, Шипковенски потвърдил, че наистина има такъв часовник, но сега го бил дал да му махат капака и щял да го прави ръчен.

Вихрушка

Именно пред родния учен Ванга за първи път официално дава важни данни относно своето житие и дарба. Тя разказала, че е била 14-годишна, когато изгубила зрението си. „Един ветер ме задуха, една вихрушка ме завърте, напълниха се очите с песък и от писъко джамчетата на очите се повредиха...

Бех у едно село, татковото село, на двайсе километра от Струмица, това село се казва Ново село, с моя братовчедка бех, жива е и сега. Она се беше качила на едно магаре, а мен ме е страх да се качам на магарето, одам по нея и она падна от магарето. Сигур много я е заболело, она плаче и аз й викам, айде стани, ма! Стани, стани и доде се разправяме, една силна буря, една вихрушка, силен ветер как ме зави, как напълни очите и по-натам не знам“.
После Ванга обяснява, че лекарите в Струмица са я лекували три години. Оттам минала през болници в Скопие, Белград и Загреб, като претърпява общо 7 операции. И „накрая казаха: девойко, ние сме дотук. Не можем да ти помогнем“.

Конникът

Българската Касандра изповядва пред Шипковенски и за появата на своята дарба. Всичко започнало през Втората световна война, когато при нея дошъл конник от светлина – светец, който вероятно може да се види и на някоя от нейните икони, ала кой е той Ванга до последно запазва в тайна. Разказва само, че го видяла с духовните си очи за първи път на 18 г., през 1941 г. Той бил висок, рус и „божествено” красив. Бил облечен в доспехи като древен воин, който блестели на лунната светлина. Конят му развявал бяла опашка и риел с копита земята. Спрял пред Вангината порта, слязъл от коня и влязъл в тъмната стаичка. Излъчвал такава светлина, че вътре станало светло като ден. Обърнал се към Ванга и заговорил с плътен глас: „Скоро светът ще се обърка и много народ ще се изгуби. На това място ще стоиш и ще предсказваш за мъртви и живи. Не се бой! Аз ще бъда до тебе и ще ти казвам какво да препредаваш!

Енергия

Приживе Ванга споделя, че конникът я последвал и в Петрич. Днес мнозина от посетителите на къщата й казват, че усещат особена енергия там. Сякаш вещите, обзавеждането и стаите са попили цялата тази добра магия, с която феноменалната жена е правила чудесата си. Посетители споделят, че тя може да се усети в кухничката, молитвената стаичка с молитвената й броеница, спалнята, гостната, стаята, в която е приемала хората, в зимната градина, в която Ванга е държала любимите си цветя.

Спалнята на пророчицата, където бяха подредени иконите й.

 Спалнята на пророчицата, където бяха подредени иконите й.
Исторически музей Петрич

Там отново има цветя, за които се грижат музейните работници. „Тя е обичала живи цветя. Затова хората са й ги носили в саксии. Ванга е съветвала да не се късат“, разказва Радева.

Пророчества

Относно многото пророчества, които се приписват на Ванга за войната в Украйна, а и за бъдещето на света, уредничката е откровена: „Тях няма как да коментираме. Ние се разпростираме дотам, да покажем къщата, експозицията, начина, по който е живяла във всекидневието си“.

А Ванга е живяла скромно, но могат да се видят и нейните скъпи подаръци, оставени от по-заможни или високопоставени люде. За тях също няма информация, но не е тайна, че на крака на българката са идвали президенти и короновани особи. След 1970 година тя става изключително близка с Людмила – дъщерята на тогавашния първи в държавата Тодор Живков. До ясновидката се допитва и целият арт елит на България. Лили Иванова често идва в къщата с армаган в ръка, а може би и с някоя икона. Според запознати феноменалната певица се допитва до ясновидката през 1975 г. по повод своя проблематичен брак с Янчо Таков – син на члена на Политбюро на ЦК на БКП Пеко Таков.

Людмила Живкова

 Людмила Живкова

„Когато се качат хората на втория етаж, могат да видят белия салон с луксозното обзавеждане за времето си – отново подарък. Могат да се видят още плетени дантелени покривки и каренца. Те имат сантиментална стойност, но пак са подарени с много любов от някого, който е бил при нея и е получил помощ. По стените има гоблени, картини – хората са й носили най-различни неща“, обобщи Даниела Радева.

Кончина

През август 1996 г. Ванга усеща, че идва земният й край. Малко преди кончината си заръчва ковчега й да се носи от 8 мъже на име Димитър, а семейния си дом завещава на държавата. Изглежда виждала най-точното решение, за да бъде запазен споменът за нея за идните поколения. Самата държава обаче не е подготвена за това и 10 години не знае какво да прави с имота, който започва да се руши с течове и мухъл. Накрая е решено къщата да се предостави на градския музей. „Доста хора сега казват: Много исках да дойда при нея, докато беше жива, но така и не успях. Един човек, като излезе от къщата, ми сподели: Сега все едно съм се срещнал с Ванга. Така той е почувствал нещата“, описа Радева ефекта от посещаването на музея на един от най-големите феномени на нашето време.

От къщата на ул. „Ванга“ №10 информираха още, че на 11 август входът е безплатен за всички посетители. Иначе той е повече от символичен - 5 лева за възрастни, 2 лева за ученици, пенсионери и студенти. Инвалидите не дължат нищо.

Чакала вести за извънземните по радиоточката

В експозицията гордо стои основното средство за информация на Ванга – радиоточката. Биографи разказват, че по нея стопанката на къщата е слушала с особен интерес вестите около полета на първия български космонавт Георги Иванов на 10 април 1979 г. Когато той кацнал, пророчицата чакала да признае за съществуването на ангели и извънземни, които тя самата виждала в околоземна орбита. Когато това не се случило, се троснала разочаровано: „И колко синапово зърно не казаха от онова, що видеха горе“.