0

Н а 6 януари Жана д'Арк трябваше да навърши 611 години. Може и да е отпразнувала юбилея...

Слухове за това, че истинската Жана д'Арк не е изгоряла в пламъците на инквизицията в Руан през 1431 г., е имало винаги във Франция. И по време на Стогодишната война, героиня на която става Орлеанската дева, и след това. При това те не са безпочвени.

Двойничка

В счетоводните книги на град Орлеан има записи, които свидетелстват, че пет години след наказанието на Жана нейният брат заминава... при сестра си в Люксембург и получава пари за пътни и пощенски разходи. Тя или нейна двойничка е срещана и в Мец, и в Арлон, а също така и в немския Кьолн. А през 1436 г. се омъжва за благородник и получава благодарение на това леко видоизменена фамилия, която я превръща в Жана д'Армоаз. За какво става дума - за някоя самозванка или Орлеанската дева по чудо наистина се е спасила от огъня?

Действително по онова време е било трудно да се различи истинската дева от лъжедевата. Как да стане това при липсата на преса и телевизия? Но ако се вярва на летописите и легендите, Жана предвожда френската армия в редица важни битки. Следователно би трябвало да е достатъчно популярна. Нима не би имало хора, които да не забележат подмяната, още повече че Жана не е седяла затворена в замък, а е взимала участие в многобройни светски приеми, устройвани в нейна чест?

В същата отчетна книга на Орлеан има запис за сумата от 210 ливри, предоставена на Жана през 1439 г. (осем години след кладата) за това, което е направила за Орлеан по време на войната.

Най-странното е, че по данни на историка Ж. Пем по това време в Орлеан е пристигнала майката на Жана. Едва ли точно тя не би съумяла да различи собствената си дъщеря от самозванката. При това още преди да бъде изпратена на кладата, Жана е описана най-подробно от свои съвременници - тя има отличителни белези като тъмно родилно петно зад ухото и белези от рани на определени места на тялото, които трудно биха могли да бъдат копирани или отстранени при отсъствието на пластична хирургия. Следователно може да се направи изводът, че няколко години след процеса по обвинение в ерес, който е организиран в окупирания от англичаните Руан, и наказанието на „вещицата” по заповед на епископ Кошон, националната героиня се разхожда свободно и се среща с роднини, съратници и дори със самия крал. И даже отново се отправя към фронтовата линия.

Възкръсване

От детайлно водената от инквизицията документация се разбира, че през целия си живот Жана е чувала гласове. Тя твърдяла, че разговаря с архангел Михаил и светите Екатерина Александрийска и Маргарита Антиохийска. Именно те я подбуждали към действие. Има и немалко документални доказателства за предчувствието и пророческия талант, които е притежавала Жана. Ето защо, когато Жана „възкръснала”, в обществото се появили различни слухове и тълкувания.

Според легендите тя била само на 12 години, когато се сдобила с необикновената си дарба, докато танцувала край Дървото на самодивите. Около въпросното дърво се смятало, че витаят свръхестествени сили. Но при всяко положение Жана не била сама, а с поне дузина свои връстнички. Как се случило така, че само тя „пипнала” дарбата?

След чудодейното и доказано оцеляване на уж изгорената Жана някои хора смятали, че връзката й с нечистите сили е толкова велика, че това й е помогнало да не изгори в пламъците. И това доказвало, че присъдата и обвиненията в ерес и вещерство са напълно заслужени. Но привържениците на тази теория не били много.

Повечето смятали Жана за патриотка и светица, която е била спасена от огъня след несправедливо издадената присъда от самия Господ. По-късно, вече в наши дни, се появяват нови предположения. Например за извънземния произход на Жана и като следствие от това за нейните необичайни способности. Покрай това, че била в постоянен контакт с пришълците, те й помогнали в трудната ситуация, изгасили огъня или й дали невероятни способности, за да оцелее сред пламъците.

Самият процес също е извънредно странен за практиката от онова време. Свирепата средновековна инквизиция е необикновено благосклонна и мека към обвиняемата. Близо година, докато се точи процесът, Жана нито веднъж не е изтезавана. И това милосърдие е необяснимо, защото е известно какви садистични мъчения са прилагани с цел изтръгване на самопризнания, без капка жал и съчувствие за старост или непълнолетие, заслуги и т. н. Защо Жана д'Арк се ползва с такива привилегии? Защо бургундският епископ Кошон, който произнася присъдата, не настоява да получи отговори на редица въпроси от подсъдимата?

Икона

Очевидно причините за всичко това са били съвсем земни. Работата е там, че Жана била символ и икона на френската армия. Най-доброто решение е било неговата сподвижничка да бъде представена като обладана от нечистите сили. Така че процесът се е явявал чиста политическа поръчка. Дали в крайна сметка обаче на кладата е отишла наистина тя, или пламъците са обгърнали друга девойка?

Двойници на представители на политическия елит е имало винаги. Много френски изследователи смятат, че канонизираната от католическата църква през 1920 г. Орлеанска дева е избегнала точно по този начин наказанието на инквизицията. Съдейки по всичко, те смятат, че през 1431 г. в Руан е била изгорена или някоя доброволка, която е изживяла последните си мигове като Орлеанската дева, или пламъците са погълнали някоя клетница, която е била принесена в жертва, за да се спаси оригиналът. Кое от тези неща е вярно, ще си остане тайна.

Пророчества

Съществуват и други обяснения за странностите, които наистина се наблюдават в историята на Жана. Американският парапсихолог Дж. Уокър твърди, че всички тайни на съдбата на Д'Арк стават разбираеми, ако допуснем, че Жана още от раждането си е притежавала паранормални способности. Между другото Амбелен, който обяснява успехите на Жана д'Арк с високопоставеното й потекло, също не отрича ясновидските й заложби. По негово мнение тази необикновена способност е предадена на девойката от нейния баща - Луи Орлеански, който притежавал способността да предвижда бъдещето. Много преди да бъде убит, той с точност видял смъртта си и описал детайлите пред приятели. Но докато този дар се проявил при херцога в зряла възраст, то „контактите” на Жана започнали още в детството.

Както свидетелстват летописците, странностите на девойката започнали, след като попаднала... на гости при феите. Веднъж, докато се разхождала, се озовала пред дърво, което според местните предания имало магически свойства. Когато се прибрала у дома, тя разказала на родителите си, че край стария бук пред нея се отворила врата, която й открила път към вълшебна страна. Тя имала аудиенция със самата кралица на феите, която й предсказала велико бъдеще. От този момент девойката започнала да получава видения и да чува гласовете в главата си.

Пророчеството на Мерлин

В книгата си „Драми и тайни на историята” френският учен и изследовател Робер Амбелен твърди, че Жана била незаконородена дъщеря на Изабела Банарска ­ плод на тайната й любов с Орлеанския херцог. Сред аргументите му водещ е този, че още преди да извърши своите подвизи, тя е била обсипвана с почести и се е ползвала от редица привилегии. Тя например имала златни шпори, което се позволявало само на рицарите. Освен това имала собствено бойно знаме, както и свита от знатни дворяни, които при никакви условия не биха се унижили да са в подчинение на човек от простолюдието. Съвсем друга е работата, ако става въпрос за жена с кралска кръв, та било то и незаконородена.

Много преди Жана д'Арк да се роди, магьосникът Мерлин предсказал, че ако Франция някога изпадне в беда, ще бъде спасена от девица от дъбовата гора. Жана д'Арк вярвала, че това предсказание се отнася за нея. Когато кралският медик провел процедура за проверка на девствеността й, за да се потвърди съответствието с пророчеството на Мерлин, тя поискала още едно оръжие от предсказанието - бойна брадва. Тя била изготвена специално за нея от най-добрите майстори. А върху нея била гравирана буквата J с малка коронка отгоре. В абатството Сен-Дени има плоча с изображението на Жана д'Арк в доспехи и с брадва, на която може да се види същата тази буква J с корона.