0

Козметиката – всички онези продукти, които използваме, за да съхраним свежестта на кожата, да подчертаем красотата си и да предадем блясък на вида си. Възможно ли е те да застрашат здравето ни и в кои случаи става това?

Алергията е патологична свръхреакция на имунната система, която може да се отключи при всеки човек и на всяка възраст. Най-честите причинители на алергии в козметични продукти се отнасят към 5 класа - латекс, ароматни съставки, консерванти, оцветители и метали.

Най-често срещаният алерген в боята за коса е химикалът парафенилендиамин (PPD), други „виновници“ са амонякът и пероксидът. Реакциите към PPD могат да варират от леко дразнене на скалпа до състояние, което потенциално може да предизвика сериозни симптоми в цялото тяло и да бъде животозастрашаващо. Специалистите предупреждават да се избягват временните татуировки, тъй като материалът, с който се правят, често съдържа високи нива на PPD.

Стъпки

Спазването на следните стъпки ще ни помогне да избегнем нежелани събития, когато боядисваме косата си - закупуване на боя от утвърдени производители; винаги да правим тест преди употребата й, дори ако това е обичайната ни марка; стриктно спазване на инструкциите; използване на ръкавици; обилно изплакване с вода след употребата й; да не оцветяваме с нея веждите или миглите си; да не разчесваме и четкаме скалпа три дни преди нанасянето й; да не боядисваме косата си, ако кожата на скалпа ни е раздразнена или наранена; да изчакаме поне 14 дни след изсветляване, изправяне или къдрене на косата.

Реакции

Фототоксични и фотоалергични реакции възникват, когато вещество (играе ролята на фотосенсибилизатор) в кожата се активира от светлина, разликата между двете е, че във втория случай в разгръщането на неблагоприятния ефект се намесва и имунната система. Често се проявяват като тежко слънчево изгаряне или дерматит. По ирония на съдбата сред факторите, които могат да провокират такива реакции, са някои от най-активните ни помощници в стремежа ни към безупречна кожа. Пример за това е ретинолът, чиято задача е да насърчи производството на колаген, да заличи фините бръчки и да изравни тена на кожата. Добра причина да не се прилага през деня, особено през летните месеци, още повече че той самият също е чувствителен към действието на светлината. Такива са и ексфолиращите съставки, които отстраняват натрупания слой мъртви клетки на кожата и допринасят за обновяването й. Проблемът е, че по този начин извеждат на преден план новата, по-деликатна кожа отдолу, която е по-податлива на увреждане от ултравиолетовите лъчи. Към тази група вещества спадат алфа- и бета- хидрокси киселините, които са с доказани ползи против стареене и в борбата с акнето.

Изсветляващите съставки като хидрохинон намаляват количеството меланин в кожата и така ограничават естествените й защитни сили срещу UV лъчи. Препоръките тук са при употреба на такива продукти да избягваме незащитено излагане на слънце чрез използване на слънцезащитен крем с SPF най-малко 30, шапка с широка периферия, слънчеви очила, търсене на сянка и избягване на пиковите слънчеви часове. И като стана дума за слънцезащитни кремове, някои от най-значимите за клиничната практика фотоалергени са точно сред тях. Слънцезащитните продукти, които съдържат цинков и титанов оксид (т.нар. физически UV филтри), не предизвикват фотоалергия, но тези, в чийто състав влизат бензофенони (химически UV филтри), могат да станат причина за фотоалергия. Риск от повишена фоточувствителност крие и употребата на някои медикаменти, включително някои диуретици, антибиотици, трициклични антидепресанти, противотуморни препарати, нестероидни противовъзпалителни средства и др. – ето защо е необходимо да следваме внимателно съветите на лекарите и фармацевтите при приемането им.

* В следващия брой очаквайте продължение за реакциите при употребата на гел лак.