0

Н якои от най-ярките звезди на родния шоубизнес са потомци на първите ни революционери.

„Щурецът“ Валди Тотев е наследник на Васил Левски. „Това е по линия на Серафимовския род. Имаме родословно дърво от 1600 г. Прадядо ми даскал Гено - бащата на полк. Владимир Серафимов, и Васил Левски са трети братовчеди. Убит е от черкези при отстъплението на турците в Освободителната война. Къщата му в Свежен сега е музей. Левски се е крил там при него. Още трима от прадядовците ми са убити от турците, като първият – Спахи Драгой, е обесен в Цариград. Благодарение на тази родствена връзка знаем рода си толкова назад. Когато баща ми почина през 2010 г., почистихме апартамента и го дадохме под наем. Бях отделил 18 кашона от банани, пълни с книги и документи, и още 7 куфара. Част от тях дадох на брат ми, малка част е в мен, всичко останало е при сина ми Тотю“, разказва пианистът на легендарната група „Щурците“.

Братовчеди

Стефка Берова от славния някога дует с Йордан Марчинков е роднина с националния герой, когото почитаме на всеки 2 юни. „Потеклото ми е от Сопот и Карлово. Дядото на баща ми е гарибалдиец, учил е в Италия, знаел е 5 езика и е първият аптекар в Карловско. Този мой прадядо е първи братовчед на Ботев и на братята Евлоги и Христо Георгиеви. А синът му - бащата на татко, е бил ротен командир в Балканската война и при Дедеагач заповядва на ротата си да отстъпи и остава сам на редута. Казват му: „Имаш три деца“, той: “Бягайте, това е заповед!” И когато се обръщат, вече спасени, виждат, че турците са намушкали Стефан на щикове. Баща ми бе красив, интелигентен, живееше сам в Сопот и обичаше жените, докато майка гледа трите си деца в София“, споделя изпълнителката на „Семеен спомен за Поморие“, „Моряци“ и „Да живееш е изкуство“.

Чешма

Потомци на създателя на първото светско училище у нас Васил Априлов са прочутите братя Ники и Влади Априлови - „бащата“ на легендарното детско тв шоу „Като лъвовете“ и първият БГ рапър. Коста Пенчев Априлов е правнук на х. Кръстю Априлов, построил през 1762 г. известната Априлова чешма (пред Страноприемницата). Коста Априлов е почетен гражданин на Габрово и Плевен. Борбеният дух и на него, и на брат му, пък и на Влади и Ники Априлови, определено идва от родословното им дърво. Четиримата са преки наследници на възрожденеца Васил Априлов, който е в основата на създаването на първото българско светско училище през 1835 г. в Габрово. Синовете на Влади Априлов много добре знаят историята на рода си, както и за подвизите на прапрадядо си Коста Априлов - революционер и опълченец, който участва в подготовката на Априлското въстание и е първи братовчед на Васил Априлов.

Ники и Влади Априлови пред чешмата на прадядо си

 Ники и Влади Априлови пред чешмата на прадядо си

Овчар

Рапърът Устата също се гордее със своя род - неговият прапрадядо Еньо Алчаков е човекът, който поставя основите на новото село Трояново в края на XIX век. “Казват, че човек не си избира роднините, но ако аз можех да избирам, по-добър род и по-добро семейство нямаше как да избера. Винаги ми е било мечта да направя родова среща и едно красиво родословно дърво, защото нашето е много красиво”, споделя Иван Динев. Той е прекарал най-веселите години от своето детство в сърцето на Тракия, до Маришкия басейн: “Това село беше изпълнено с живот преди около 30 години, точно когато бяха моите детски години, и наистина тук съм прекарал най-хубавите си моменти, най-много бели съм правил тук. Учил съм тук и през най-важните години – първите три, под надзора на другарката Димитрова”. Имал е пет баби и петима дядовци до 10-годишната си възраст. Всеки от дядовците имал определен характер, като мъдрецът на рода е неговият прадядо Диньо, дядо на баща му. “Той е човекът, който ме въведе в българската литература и история още преди да знам да чета и да пиша, бил съм в детската градина. Той ми разказваше истории за Ботев, за Левски, “Под игото” ми е разказвал. Той ми показа будителите на България. Той е учил до четвърто отделение, но, изглежда, това му беше абсолютно достатъчно, защото целия си живот освен в работа го е прекарал и в четене”. Другият прадядо на Устата по майчина линия открил най-случайно въглищата, които се добиват в Маришкия басейн, един от основните фактори на индустриалната революция на България през миналия век. “Бащата на осиновителя на майка ми – дядо Иван, на когото съм кръстен, моят прадядо, е бил овчар и когато пасе овцете един ден, по устието на реката намира нещо между камък и дърво, черно и се чуди какво е това. Пробвал е дали гори – гори, няма представа какво е и го носи на кмета, а той го изпраща в София. Това се случва по-миналия век”, разказва още Иван.

Кораби пък са произвеждали предците на големия актьор Стефан Мавродиев. Те са сред основателите както на Варненската корабостроителница, така и на фестивала „Варненско лято". Славната фамилия тръгва от добричкото село Дъбовик. Там се заселва някога родът Мавродиеви след вековно бежанство в Русия. В София Мавро и днес среща непознати по жълтите павета, които му казват, че са братовчеди от страна на столичната му рода.

Опълченци

Композиторът на най-празничния български евъргрийн „Честит рожден ден“ Кирил Икономов е праправнук на байрактаря на Самарското знаме Ангел Герчев, роден в село Старчище, Драмска околия. Това стана ясно при откриването на Паметника на опълченците в градинката зад Централния военен клуб в София. Специално за церемонията маестрото написа песента „Опълченци“, изпълнена от съпругата му Мая Нешкова с квартет „Армейска песен“ и Гвардейския духов оркестър. „Аз го приемам като символика и изпитание за това, че на мене, далечния праправнук, се пада такава чест да възпея тези героични мъже - опълченците”, заяви на откриването композиторът.

Маестро Кирил Икономов е Баш войвода

 Маестро Кирил Икономов е Баш войвода

Правнучката на първия капелмайстор пее чалга

Фолкпевицата Тина, която е сред последните попълнения в каталога на „Пайнер“, е правнучка на първия капелмайстор на България – Илия Атанасов, чието име носи улица във Варна. С неговата фамилия са свързани няколко поколения изпълнители – на първа цигулка в Немската филхармония, фронтмени на оркестри и заслужили народни артисти. От друга страна, 21-годишната Христина Петрова е внучка на режисьора и актьор Гани Стайков, взел участие в емблематични български филми. Тя е завършила Средното музикално училище “Любомир Пипков” в София, специалност “Поп и джаз пеене”. Освен като изпълнител младата дама свири отлично на пиано и арфа. Но пеенето е нейната голяма любов, изгарящо желание и страст в живота.

.

 .