0

400 скелета бяха открити при археологически разкопки в района на град Чатак, окръг Ван, Източна Турция. По 30 от тях има следи от мозъчни операции (трепанации), предаде Анадолската агенция (АА).

Некрополът, който е на 3200 години, бе открит по време на повърхностни проучвания преди две години в Кания Бекан в квартала Узунтекне. Разкопките се осъществяват под ръководството на дирекцията на музея във Ван и под научното ръководство на Гулан Аяз от археологическия отдел на университета „Ван Юзюнджу Йъл“ с подкрепата на Генералната дирекция за културно наследство, музеи и община Ван.

В некропола на Кания Бекан досега са разкрити три стаи с каменни стени и четири зидани гроба. Според доцент Хакан Йълмаз от археологическия отдел на университета „Ван Юзюнджу Йъл“ черепите, по които има следи от хирургическа интервенция, са открити в 7 гробници в некропола. Идентифицирани са различни методи за хирургия на черепа, използвани в древността, включително набраздяване, рязане, пробиване и остъргване. Тези четири техники са много значими и говорят за преминало неврологично заболяване или епидемия в региона. Чрез тези методи хората са претърпявали успешни операции с ниво на възстановяване от 60%, твърди Йълмаз.

Костите, открити в гробниците, ще бъдат подложени на подробен лабораторен преглед. „Антропологичните анализи ще определят възрастта и пола, а след това ще бъдат направени и проучвания за заболявания, които засягат и костите. Изследването на устата и зъбите ще разкрие хранителните навици, както и ще бъдат проучени заболяванията в ранна и детска възраст“, казва още доц. Хакан Йълмаз.