0

В ишната е от най-полезните плодове, отглеждан от човечеството от хилядолетия преди Христа. В Анатолия и на Балканите този плод е бил култивиран. В осми век преди новата ера асирийският цар Саргон II е сложил вишни дори на герба си. От написаното от Херодот става ясно, че този цар е заповядвал през зимата всички вишневи дървета в столицата му Ашур (днес в северната част на Ирак) да бъдат обличани със специални вълнени одеяла, за да не измръзват. Според преданията точно на градинарите на Саргон се дължат и основните видове, от които тръгват съвременните сортове вишни и череши.

Плодът на вишната е богат на лимонена, ябълкова, кехлибарена и салицилова киселина, има мед, желязо, цинк, йод, хром, манган, хлор, флор, молибден, бор, ванадий, кобалт, никел, рубидий, пектинови вещества, захар, витамини А, С, Е, В1, В2, РР, фолиева киселина.

Ето и някои идеи какво да се готви с вишни, видени в ezine.bg.

Оризов сладкиш

Необходими продукти:

  • 100 г ориз
  • 200 мл прясно мляко
  • 3 яйца
  • 1 пакетче ванилия
  • захар на вкус
  • 10 вишни

Начин на приготвяне:

Оризът се сварява с млякото и 3 чаени чаши вода, охлажда се и се смесва с разбитите жълтъци, ванилията и захар на вкус. Прибавят се белтъците, предварително разбити на сняг с щипка сол. Сместа се разбърква леко и се изсипва във форма, намазана с масло. Запича се в не много силна фурна за 15 минути, след което набързо се вкарват няколко вишни навътре в блата и се доизпича.

Императорско сладко

Необходими продукти:

  • 100 г смлени лешници
  • 1 кг захар
  • 100 мл коняк
  • 1 шепа филирани бадеми
  • 4 лимона
  • 400 мл ябълков сок
  • 1,5 кг вишни

Начин на приготвяне:

Вишните се почистват от костилките, лимоните се изстискват, кората се нарязва на ситни кубчета. В тенджера се слагат вишните, отгоре се поливат с лимоновия сок и се оставят. Филираните бадеми се смесват с парченцата лимонова кора, заливат се с вода така, че да ги покрива на един пръст и се варят на среден огън около 40 минути до пълното омекване на кората. Към вишните се добавя ябълковият сок и лешниците. Сместа се кипва, похлупва се с капак и се вари на бавен огън 30 минути. Отварата от бадемите и лимоновата кора се прецежда през ситно сито и тази течност се излива в тенджерата с вишните. Разбърква се и се вари 5 минути. Добавя се захарта и се разбърква, докато напълно се разтвори. Вари се още 15 минути на бавен огън. Добавя се конякът и се вари още 5 минути, като се маха пяната. Сладкото се разпределя в сухи чисти буркани, които веднага се затварят.

Със сладолед

Необходими продукти:

  • 1,5 с.л. захар
  • 400 г вишни (може и от компот)
  • 300 г сметана
  • 200 мл сладолед
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Вишните се почистват от костилките, отцеждат се и се разпределят в 4 стъклени чаши. Сметаната се смесва със сладоледа, захарта и ванилията. Шприцова се красиво върху вишните във формата на спирала. Десертът се оставя в хладилника за 2 часа и се сервира.

Целувчена торта

Необходими продукти:

  • 3 белтъка
  • 50 г овесени ядки
  • 250 г захар
  • 300 г сметана
  • 2 с.л. пудра захар
  • 400 г вишни без костилки

Начин на приготвяне:

Овесените ядки се смесват с 2 супени лъжици захар и се слагат в тавичка. Пекат се 15 минути на 180 градуса и се оставят да се охладят. Белтъците се разбиват на сняг. Добавят се 175 грама захар. Отново се бият и се добавят овесените ядки, от които е отделена 1 супена лъжица настрана. Вишните се смесват с останалата захар. Белтъците се разделят на два блата. Единият се поръсва с останалите овесени ядки. Пекат се по 2 часа на 110 градуса. Фурната се изключва и целувките се оставят, докато не изстинат, без да се отваря вратичката. Сметаната се разбива и с нея се намазва блатът без овесена поръска. Покрива се с вишни и отгоре се покрива с другия блат. Оставя се в хладилника за 2 часа.

Ликьор

Необходими продукти:

  • 2 кг добре узрели вишни
  • 1 кг захар
  • 1 литър ракия - без дъх
  • няколко зрънца карамфил
  • канела на пръчки
  • 1 индийско орехче
  • вишневи листа

Начин на приготвяне:

Вишните се измиват и почистват. Плодовете се поставят в буркани или бутилки с широко гърло и се посипват със захарта. Прибавят се ароматите, след което бутилките се разтръскват, за да може захарта да се смеси хубаво с вишните. Затворете бурканите или бутилките с импровизирани тапи и ги сложете на слънце за около 1 седмица. Впоследствие се прибавя и ракията.

Баница

Необходими продукти:

  • 16 фини кори за баница
  • 750 г пресни и без костилки вишни (или от 2 буркана компот)
  • 1/2 ч.ч. смлени орехи (или галета)
  • 4 с.л. захар
  • олио за намазване на корите
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Ако използвате вишни от компот, първо ги отцедете много добре от излишна течност. След това ги разбъркайте със захарта и орехите. Вземете 4 кори за баница и ги наредете една върху друга, като всяка се маже с олио (без най-горната). Сложете 1/4 от пълнежа и навийте на руло. След това от рулото направете охлювче в тавата, която сте намазнили. Повторете процедурата с останалите продукти. Изпечете баницата в умерено загрята фурна за около 40 минути. Готовата плодова баница се поднася обилно поръсена с пудра захар.

Терин

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 4 с.л. ликьор от вишни
  • 400 г вишни
  • 100 г пудра захар
  • 250 г сметана
  • 8 листенца мента

Начин на приготвяне:

Махат се костилките на вишните и плодовете се оставят в гевгир, за да се отцедят от сока. След това се смесват в блендер заедно с ликьора. Жълтъците се разбиват с половината пудра захар. Сметаната се разбива на крем. Белтъците се разбиват на сняг с останалата пудра захар. Вишните се смесват със сметаната, белтъците и жълтъците и се слагат във форма. Оставят се да се стегнат във фризера. Един час преди сервирането се оставя в хладилника. Сервира се с листенца мента.

Супа

Необходими продукти:

  • 1 кг вишни (без костилки)
  • 1 л вода
  • 1 с.л. брашно
  • 2 с.л. масло
  • 1 с.л. захар
  • 100 мл ликьор от вишни
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Маслото се загрява и в него се запържва брашното. Разрежда се с водата и се добавят вишните, ликьорът, солта и захарта. Супата се вари до омекване на плодовете и се сервира топла.