0

- Г-жо Радкова, разказвате изключително автентична, за някои хора може би скандална, история за превратите в живота си именно в новата си книга „Изборът... Когато душата гладува, тялото преяжда“. Не ви ли притеснява това душевно разголване?

- Харесвам този въпрос - често ми го задават. Когато взех решение да напиша книгата, се водех от автентичността като моя висша ценност. Да си автентичен всъщност означава да си честен, откровен и уязвим. Предварително си представих най-лошия хейт, който бих могла да получа от читателите и как бих се чувствала. И важното в такива моменти е човек да осъзнае, че не може да се хареса на всички. Това би било твърде нереалистично очакване. Затова като личност, израснала с популярния въпрос "какво ще кажат хората", съм избрала да се вълнувам само от собственото ми мнение за себе си. Съпругът и дъщерите ми ме подкрепиха и оттам насетне всеки ще вземе от книгата толкова, колкото нивото на съзнание му позволи. В социалните мрежи хората споделят живот и идентичност с филтри, а силата на вдъхновението идва, когато видиш или чуеш една истинска и неподправена история. Това докосва душата на читателя и протича химия, която е необяснима.

- Последните години се заговори все повече за бърнаут, не злоупотребяват ли хората понякога с тези понятия? В миналото такива понятия не са съществували.

- Бърнаут означава "изгаряне/прегаряне" - за мен това е следствие от твърде прекомерен стрес и системно неудовлетворение от живота. Живеем във века на възможностите и същевременно хората са изключително неудовлетворени, мрънкащи и оплакващи се. Не умеят да се радват на малките неща и да се наслаждават пълноценно на живеенето. Не познават ценностите и базовите си нужди, и съответно ги запълват по погрешен начин и подреждат неправилно приоритетите си. И казвам това от собствен опит и от наблюденията ми над хората, с които работя, като техен мозъчен треньор.

- А какво всъщност е бърнаут и какви са неговите симптоми?

- При мен започна с припадъци и загуба на съзнание. Продължи със стягане в челюстта и различни крайни емоционални състояния и изблици. От преумора и адреналинов работохолизъм бях изгубила всякаква връзка с тялото си. Имах физически болки и наднормено тегло. Живеех на абсолютен автопилот в тотална неосъзнатост. И бърнаутът беше моят червен светофар, че много дълго съм била твърде жестока към себе си, пренебрегвайки всички сигнали на душата и тялото ми.

- Вие сте мозъчен треньор – как можем да направим така, че да тренираме мозъка си правилно?

- Човекът е същество на навика. Учим се чрез усвояване на повтаряеми модели на поведение. Виждаме как се прави едно нещо и го повтаряме. Продължителността на повторенията като време и фокус определя дали сме аматьори или експерти в дадена област. Ако отделим на едно ново знание 10 000 часа или 5 години - ние достигаме до ниво майсторство в изпълнението му. За да живеем пълноценен и качествен живот, е нужно да изберем правилните навици, които ни развиват и да ги повтаряме достатъчно дълго време (няколко месеца), докато се пристрастим към тях. Вълшебната думичка е постоянство.

- Има ли възможност чрез упражнения да започнем да използваме повече от тези 5% от мозъчната дейност? И ако да – какви са тези упражнения?

- Нашите мозъци имат способността да са невропластични, което означава, че могат да се променят и оформят от действията и заобикалящата ни среда. Мозъкът ни винаги се изменя и нагласява към обстановката и изискванията, които му отправяме. Той обича да търси решения, нужно е само да го насочим с правилните команди. Много хора се провалят, казвайки "не мога", а биха могли да успяват много повече, ако си казват "как да мога"!

Рецептата за младост и жизнерадостност е на всеки 5 години да учим нещо ново от нула, с любопитството и упоритостта на малко дете. И междувременно кръстословици, книги, преразкази, водене на дневник, писане на ръка с химикал и всякакъв род мисловна дейност. И мозъкът като всеки друг орган, ако не се използва - закърнява.

- Говорите за мъжка и женска енергия и неправилното й използване – защо жените станахме повече мъже, а мъжете – повече жени, и това до какви емоционални и физически проявления води след себе си?

- Заради погрешно възпитание, липса на емоционална интелигентност и емоционална зрялост. Нашите родители са живели в трудни времена и неподкрепени емоционално. И сега има много компенсаторно поведение в отглеждането на деца. Особено когато е едно и родителите гледат да му угаждат и да му спестят трудностите, детето не може да развие капацитета си за справяне с трудности и ги избягва. Такива мъже и жени физически порастват, но психологически и емоционално си остават деца. Отношението към живота е - всички са ми длъжни, и ако е трудно - не е моето. Момчетата търсят във връзките си майки, а момичетата - бащи.

Когато дойде време за поемане на отговорности, мъжът бяга, а жената заради майчинския инстинкт "пораства" и влиза в режим оцеляване, мъжка енергия и битка с живота. Такава жена не е щастлива. И физически изглежда празна, угаснала и без живец. Балансираната жена, която живее в доволство и в потока на женската енергия, ще я забележите отдалече. Както и истинския отговорен и зрял мъж. Обикновено това са осъзнати хора, отработили детските си травми и програми, които са поели отговорност за себе си и живота си.

- Какво е посланието ви към хората с „Изборът... Когато душата гладува, тялото преяжда“?

- Животът е една невероятна игра, която Създателят е сътворил, за да израснем духовно, докато сме в училището, наречено Земя. Тази игра има правила - т.нар. духовни закони, и незнанието и неспазването им не ни предпазва от последствията. Има подкрепящи професии - мозъчен треньор, терапевт, коуч, ментор, учител. Има много книги, семинари и менторски програми. Нека прочетат книгата ми и се вдъхновят да потърсят помощ. Човек има нужда от друг човек, който да го качи на следващ етап. Вие сте най-добрият проект, над който ще работите цял живот. Инвестирайте в себе си щедро.