0

Р одените през този век би трябвало да са във възрастта на върхова сексуална форма. Става дума за поколението на милениалите, или казано с други думи, на хората на възраст между 20 и 30 години. 

Факти

Истината обаче се оказва стряскащо различна. Интернет пространството вече е претъпкано от форуми за взаимопомощ от типа на „Мъртвите спални” на платформата Редит.

Според последното проучване на института „Кингсли“ във Великобритания и университета в Индиана, САЩ, почти 25.8 на сто от хората между 20 и 30 години споделят за много ниско ниво на сексуална активност и изобщо за желанието за интимност с партньора. Рязко се променят стандартите и разбирането за сексуалната идентичност. 

След вълната, насочена към промяна на идентичността чрез операция, сега на мода е друго течение – на асексуалност, или на такива хора, които отричат изобщо необходимостта да се прави секс. Тези хора нямат никакви физиологични фактори, които да пречат на евентуална интимност, но за новото поколение подобна интимност е безсмислена.

От 2010 г. асексуалните имат дори свое знаме, както и образователна мрежа, която набира все по-голяма популярност. Бракът вече не е най-малката клетка от обществото, която е изградена с любов, а своеобразна фирма, която се движи от бизнес интереси. 

Срив

Ангажираните от британска страна сексолози говорят за срив на интимността до 10 контакта годишно. Американците отиват още по-далеч с оценката, че всъщност честотата на сексуалните контакти в най-засегнатата съвкупност пада до четири годишно. За сравнение само преди едно поколение (поколението преди милениалите) за проблеми с интимността говорят едва 10.5 на сто.

Друг тревожен факт е свързан със статистиката от проучването, която показва, че правещите често секс млади хора не се чувстват по-щастливи и удовлетворени в сравнение с тези, които избягват интимността. Като основен виновник за спада на нивото на интимност се сочат социалните мрежи, които насърчават фокусирането върху индивидуалността и самодостатъчността.

Пред ВВС сексологът Кристин Лозано коментира, че сривът в интимността обикновено започва от единия партньор, но много скоро се прехвърля и на другия. 

„Съвсем доскоро можех да кажа, че една двойка охладнява в своите интимни контакти след 10-15 години връзка, но този срок драстично се скъси. Сега вече говорим за спад до липса на сексуалните контакти след три до пет години”, коментира психиатърът Селест Хиршман.

Фактори

Освен социалните мрежи, които промотират безконтактно общуване, има и други обстоятелства, които буквално смазват интимния живот. Най-голямо отрицателно влияние има стресът. Според последното проучване на „Делойт“ общо 38 на сто от милениалите имат сериозен проблем със стреса – 41 процента от жените и 36 процента от мъжете. 

Освен стреса на работното място либидото на милениалите бе смазано и от скорошната пандемия от коронавирус. Първоначално се очакваше, че локдауните в повечето страни и преминаване в режим на работа хоум офис ще стимулират интимността. Мнозина дори очакваха истински бейби бум след затихването на пандемията. Истината се оказа много различна. Изолацията допълнително стимулира отчуждението. „В един момент отпаднаха всички дейности, които предполагаха физическа близост, включително и сексът”, коментира Хиршман. 

В същото време интернет и социалните мрежи създават перфектен като форма, но тотално изпразнен от съдържание контакт. Милениалите превръщат във все по-важно оръжие филтрите за всякакъв вид изображения.

Измама

Снимките с филтри са нож с две остриета. Милениалите смесват реално с виртуално. В резултат на това почти 37 на сто от милениалите се чувстват некомфортно и се срамуват от тялото си. За сравнение едва 14 на сто от 60-годишните имат комплекси от това как изглеждат. Силно се измества и възрастта, на която хората сключват брак. През 1980 г. средната възраст, на която мъжете са сключвали брак, е била 24.7 г., при 22 г. за жените.

През миналата година брак са сключвали мъже на средна възраст 29.8 години и 27.8 г. за жените. По-драматични са резултатите по отношение на продължителността на браковете. През 2021 г. средната продължителност на браковете на милениалите е била 6.5 години.

Интересното е, че връзките без брак са имали абсолютно същата продължителност. В западните страни набира скорост нова вълна от отношения, които заместват интимните връзки. Докато в близкото минало привличането и ухажването бяха едни от най-важните елементи, то при милениалите бракът се възприема повече като партньорство и съвместимост. 

Партньорство

Акцентът е доколко партньорите се допълват като прогрес в кариерата и натрупване на материални придобивки. Сексът вече е досаден детайл, който на всичкото отгоре изисква отделяне на време и усилия със съмнителен резултат. „На първата среща с годеника ми го попитах колко е кредитният му лимит. Обвързването значи общи сметки, имоти, коли и т.н.”, казва Луси Мъри, която е участвала в изследването. 

Тенденциите, наложени от милениалите, изглежда продължават и в следващото поколение, често наричано поколение Z.

„Това е първото поколение, което прекарва цялото си юношество в ерата на смартфоните“, казва Жан Туендж, професор по психология в Държавния университет в Сан Диего и автор на книгата iGen, която описва младите хора днес като по-малко бунтовници, но и по-малко щастливи и неподготвени за зряла възраст.

„Те прекарват по-малко време един с друг лице в лице, което може да е свързано с това, че е по-малко вероятно да правят секс един с друг.“ 

Кой от кои е

- Поколение Z - хората, родени между 1996 и 2009 г.

- Поколение Y (известно още като милениал) - родени в периода 1980-1995 г.

- Поколение X - родени между 1965 и 1979 г.

- Поколение Бейби бумъри - родени между 1946 и 1964 г.