0

Е дин от най-обичаните сезони – пролетта, идва и всичко се пробужда. Настъпва по-топло време, което освен слънчеви лъчи и усмивки дава куп възможности за градинарите, а и не само. Ако искате цветна градина или пък няколко на брой саксийни цветя, сега е моментът! Март е точното време за пресаждане, затова запретнете ръкави и се заредете с търпение.

Стъпки

В действителност пролетта е най-подходящото време да пресадим в нова почва цветята, които се нуждаят от това. Правилото, което редица любители са приели, е, че младите растения се пресаждат всяка година, а по-възрастните веднъж на 2-3 години, всичко зависи от темпа им на растеж. Лесно може да познаете дали растението има нужда от пресаждане, тъй като това се познава по няколко признака. Най-явният е, когато цветето боледува, корените му са изпълнили дъното на саксията или почвата му е суха и втвърдена. По-голяма част от дамите, които държат на зеленината в жилището и като аромат, и като част от интериорния дизайн, трябва да знаят, че някои растения се пресаждат всяка пролет като олеандър, фуксия, декоративен банан, храстовидна хризантема и др. Има няколко начина за това – важно е новата саксия да е с един или два пръста по-широка от кореновата блата. Трябва непременно да отстраните изсъхналите и загинали корени, както и старата почва. Ако корените са много и завити, може изрежете само част от тях. На дъното е необходимо да поставите дренаж. След като центрирате растението в средата на саксията, насипете почвения субстрат около корените, като леко натиснете почвата. В никакъв случай не пълнете саксията догоре, оставете място за поливане. Не е добре да торите пресадените растения, защото им е нужно време да се адаптират към новата среда. В противен случай могат да загинат още в самото начало. Добре е почвената смес да бъде обезпаразитена, с това може да се справите и сами. Поставете я в загрята фурна за около 20-30 минути, така патогените в нея се унищожават. След като сте готови с всичко, оставете цветята на сянка. Не бива да ги излагате на пряка слънчева светлина. Ако имате орхидея, то сменете целия субстрат от борови кори и измийте корените с вода. Процесът при кактуса, който се слави като едно от издържливите растения, изисква задължително подрязване на корените. Амарилисът се пресажда в една и съща саксия, а азалията в несъдържаща варовик почва.

Най-красиви

Едно от красивите пролетни цветя е невенът, той не бива да се бърка с подобния на него тагетес или турта. Той е красив и лесен за отглеждане, дори и от начинаещите. Въобще не е придирчив и ще се адаптира върху различни почви и светлинни условия, макар че, както повечето растения, ще получите най-доброто от него, засаждайки го в богата рохка почва и оставяйки го добре огрят. Той не обича високите температури, ако вирее добре, стига до 30 см. Може да съберете цветчетата с медицински цели, берете ги, когато са разтворени и в пика си. Не се тревожете, че ще наберете прекалено много. Обирането на цветовете ги стимулират да пускат още цветове. Необирането им е това, което ги кара да образуват семена и да се затварят. Друго красиво цвете, което спокойно може да разположите на балкона си, е петунията. Срещат се много разновидности, хубавото е, че растението вирее предимно разположено навън. Бегонията също е добър вариант, тя трябва да е разположена на слънчево място и да се полива често. Най-популярната е кралската бегония, която е и нашият съвет, ако все още не сте решили на кои цветя да заложите.