0

Р емонтът, който отнема дълго планиране, средства, време за набирате на правилен екип и реализация, безспорно е частичното или цялостно преустройство на покрива. Освен качествения труд това, което основно вълнува хората, е крайният резултат. Визията зависи както от формите, така и от избора на керемиди. Сред разпространените са шест вида, всеки от които имащ своите верни привърженици.

Гаранция

Най-популярни у нас са глинените керемиди. Това е така, тъй като имат дълъг живот и са сравнително евтини. По същата причина са разпространени и в световен план. Сред плюсовете им е, че са устойчиви на температурни разлики. Не им влияе нито прекалената жега, нито студа. Освен това не абсорбират влага. Един от минусите им е, че са подходящи единствено на наклонени покриви, тъй като монтажът им изисква около 15-20 градуса наклон. Техен наследник са изкуствените, познати като цигли. Произвеждат се от пясък, вода, цимент и различни оцветители. Разнообразието им по отношение на форми и размери е богато. Като време не отстъпват на първия вид - ако заложите на тях, следващата промяна ще бъде след близо 50 години, ако климатичните условия са нормални.

Красив вид създават полимерните. Те са сравнително по-леки от циментовите и са устойчиви на груби удари. Чупенето при монтаж и транспортиране е рядко срещано.

Избор

С отлични показатели са и битумните покриви. Те могат да бъдат изградени от керемиди или от ленти. Хидроизолирани са. Любопитна подробност е, че за изграждането им не са необходими особени знания и умения, т.е. ако сте майстор-любител, със сигурност бихте се справили. Подходящи са за къщи, които имат особени форми. Това, което ги нарежда идея по-назад в класацията, е сравнително краткият им живот. За разлика от останалите видове те реагират на високите и ниските температури, като се свиват или разпускат. Ако сте закупили некачествен материал, визията ще се запази едва за 4-5 години.

Камъкът, от друга страна, също е търсен покривен материал. Той е най-тежкият вид, изискващ стабилна конструкция. Според специалисти, ако теглото му се разглежда като недостатък, то може да бъде прието и като предимство, тъй като допринася за високата устойчивост. Широко приложение намират и металните, те представляват ламаринени плоскости, отличаващи се с сериозни предимства като почти вечен живот и лесен монтаж.

Каквото и за изберете, ръководете се от няколко прости правила - добре подберете бригадата, която ще ангажирате, старателно проучете пазара и цените и следете детайлно работата. Самото им изграждане е деликатен процес, изискващ професионализъм и спазване на особени мерки за безопасност. Основните стъпки са направата на конструкцията, поставянето на керемиди и капаци, полагането на изолация и полиетиленово фолио, и направата на улуци, комини, стрехи и капандури.

Наклонът стига до 60 градуса

Традиционният наклон на покрив от керамични керемиди е между 22 и 60 градуса. Зависи от избора на вид керемиди и поставянето им. Ако изберете наклон но 45 градуса, няма да ви е необходимо да фиксирате с винт или пирон, ако обаче надвишава - то всяка трета керемида ще трябва да е допълнително захваната.