0

К азват, че ако видиш трезвен Дядо Мраз, то по всяка вероятност това е Санта Клаус. Американците много се забавляват, когато коментират размера на черния дроб на руския аналог на техния Дядо Коледа.

Санта Клаус може и да се задоволява с чаша топло мляко, оставена до камината и няколко корави курабии, с които може да си строши зъбите, но представете си колко му е весело, когато цяла нощ в навечерието на Коледа се е наливал с мляко, просто защото така повелява традицията. Докато съперникът му изпраща годината купонджийски, като припява на два гласа „Ваше благородие госпожа удача”, на него му идва да мучи.

Ако се наложат две снимки, непредубеденият читател трудно ще различи кой е Санта Клаус и кой Дядо Мраз. Но разлики има и те не са една и две. Дядо Мраз е висок и кльощав, а конкурентът му – нисък и пълен. Мраз е суров и величествен, Коледа – весел и жизнерадостен. Първият е с гъста сребристобяла грива и развята от вятъра брада, докато другият най-често е с късо подстригана брада и къдрава коса.

Гардероб

Дядо Мраз е нахлупил руска болярска шапка, а Дядо Коледа – островърх калпак с помпон. Мраз е с мантия до петите, обикновено със син или сребрист цвят, а Санта Клаус – в къса шуба, предимно в червен цвят. Мраз се е наконтил с широк пояс, а Коледа е запасал колан с метална тока. Руснакът се пази от студа с пухести ръкавици, обикновено с един пръст, докато Санта Клаус се е накиприл с тънки бели ръкавици, все едно ще играе билярд. И двамата носят очила. Дядо Мраз се придвижва с коне, Дядо Коледа – с елени. Първият се снабдява с играчки незнайно откъде, вторият експлоатира детски труд – цяла година джуджета се трудят, за да блесне с произведеното от тях. Мраз си има Снежанка (или Снегурочка), Коледа е придружаван от еленчето Рудолф, някой и друг гном или трупа от елфи. Родината на Дядо Мраз е Велики Устюг, а на Санта Клаус – Лапландия. Дядо Мраз най-често влиза през вратата и връчва подаръците си лично в ръцете, докато колегата му псува коминочистачите, които не са си свършили работата. След което хвърля подаръците и се изнизва незнайно откъде, но във всеки случай не обратно по комина. Мраз е посрещан с почести и песни, а Коледа се придвижва като крадец с котешка стъпка в пълен мрак.

Разновидностите на Дядо Коледа са повече от имената му (в САЩ, Канада, Великобритания и страните от Западна Европа го наричат Санта Клаус, в Бразилия е Папа Ноел, в Колумбия – Папа Паскуал, в Норвегия и Дания – Юлнисен, а във Финландия е Йоулупукки и се придвижва, яхнал козел). Независимо как е наричан, навсякъде той се е превърнал в масова индустрия, която мнозина определят като пълен кич. Но по това време на годината всичко върви.

Черти

Ръст около 1, 68, мургава кожа, кестеняви очи, подстригана на черта брада, изпъкнали скули, боксьорски нос - едва ли ще свържете този образ с Дядо Коледа, но според британски учени той изглежда точно така. Те са пресъздали лицето на Свети Николай, византийски свещеник, който се смята за прототип на щедрия старец.

Върху историята и произхода на Санта Клаус са повлияли традициите и културата на много страни. В III век в малоазиатската провинция на Римската империя Ликия в семейството на възрастни съпрузи се родило момченце, което било кръстено Николай. Още в детството си той помагал на всеки, който изпадне в беда. След това бил избран за архиепископ на древна Мира (съвременният град Демре), но не се отказал да протяга ръка на нуждаещите се. Прочул се с изключителната си доброта, особено към децата. Починал в дълбока старост след кратко боледуване. Погребали го в храм в град Мира. А през 1087 г. мощите на Свети Николай Мирликийски Чудотворец били пренесени в град Бар (Италия). В началото на ХVIIІ век холандци, емигрирали в Америка, основават колонията Нови Амстердам, която през 1664 година става Нови Йорк (Ню Йорк). Холандският обичай да се празнува свети Николай се превръща в традиция. Така Синтерклаас става Санта Клаус.

В град Демре и до днес може да се види храмът, вдигнат върху основите на църквата, в която е служил Николай Чудотворец. Съществува предание, че разорени граждани се канели да направят дъщерите си проститутки, за да вържат двата края. Свети Николай спасил семейството от позора. През нощта той хвърлил в градината три кесии със злато и по този начин предпазил хората от глад и духовна гибел. Оттам постоянен атрибут на Санта Клаус става чувалът с подаръци. В Западна Европа легендата за спасяването се е променила в притча за това как светецът пуснал в комина на къщата, където живеели трите бедни сестри, златни монети. Те паднали право в чорапите, които се сушали на камината. Оттам идва и обичаят в нощта преди Коледа край камината да се оставят чорапи, които на сутринта се оказват пълни с подаръци.

Рентген

Инициативата за възстановката на първообраза на митичния старец е на учен анатом от град Бари. Луиджи Мартино засипал Ватикана с молби да му дадат разрешение да изследва костите на свети Николай, докато накрая желанието му било удовлетворено. След петдесетина години от неговите трудове решават да се възползват Каролайн Уилкинсън и нейни колеги от Манчестърския университет. Въз основа на рентгеновите снимки и резултати от краниометрията (измервания на черепа), екипът пристъпил към възстановяването на образа на свети Николай. Учените включили модули, които се използват за реконструкцията на лица на хора, загинали в катастрофи, станали жертва на жестоки престъпления или стихийни бедствия. Изследователите създали образа на Санта Клаус, който силно се различава от общоприетото. „Ако го срещнете на улицата - казва Каролайн, вероятно ще го сметнете за играч по ръгби или ще решите, че е някой престъпник". Което ни връща към начина, по който е започнал кариерата си Дядо Мраз. Може би между него и Коледа има повече общи черти, отколкото изглежда на пръв поглед.