0

К олумбия е държава, разположена в северозападната част на Южна Америка. Със своите над 7 милиона жители столицата Богота се нарежда на четвърто място сред най-големите градове на континента и на 30-о място в света.

Флора и фауна

В страната живеят над 52 млн. души, като над 80% са в градовете, а едва 20-ина процента по селата. Колумбия е сред държавите с най-богата флора и фауна. В нея растат 40 хил. видове растения, храсти и дървета, 1500 вида птици и още десетки видове влечуги и бозайници. Сред последните тук се намира и обречената на изчезване жаба кокои, която е обявена за най-отровната в света. Сред една голяма част от българското население Колумбия е известна като столица на световния наркотрафик и се свързва с името на наркотрафиканта Пабло Ескобар и незаконната му и престъпна бизнес империя. През последните години българските туроператори все повече се отварят към Колумбия и предлагат различни привлекателни дестинации в тази все още не достатъчно позната и известна държава. Повечето от родните туроператорски агенции предлагат 7-, 10- или 14-дневни екскурзии в Колумбия. Те, разбира се, не са ориентирани към наркоисторията на страната, а към политическата и културната история на Колумбия.

Площад

Едно от неудобствата на пътуването до Колумбия е, че не може да се осъществи директно от София. Най-лесното прекачване е във Франкфурт и оттам със самолет на „Луфтханза“. След кратък сън, разходката из столицата Богота започва с тур в историческия център на града, който се намира на 2500 метра надморска височина. Обектите на посещение тук са

много, но няма турист, който да пропусне четири от тях, разположени на и в района на централния площад „Симон Боливар“. Най-важната по значение за страната е Капитолия, в който заседава висшият управленски и законотворски орган на страната, Колумбийският конгрес. Строежът на величествената сграда започва през 1876 г. по заповед на президента Томас Киприано де Москуера. По различни причини строителството прекъсва няколко години и в крайна сметка сградата е открита през 1926 г. В една от залите на Капитолия се намира паметният стенопис.

Симон Боливар е герой не само на Колумбия, а на почти цяла Южна Америка. На него е кръстена държавата Боливия. Във Венецуела с държавен закон всеки градски площад носи името на революционера. А в Колумбия, едва ли има град, в който да няма най-малко един обект, носещ името на Боливар. В столицата Богота на централния площад, носещ името на Боливар, се издига монументална негова статуя. В района на площад „Симон Боливар“ са концентрирани и други сгради, свързани с управлението на столицата и държавата. Сред тях са: Министерството на правосъдието, кметството, президентският дворец, църквата „Санта Клара“ и Главната катедрала „Примада де Богота“, най-внушителният католически храм в Колумбия.

Злато

В историческия център на Богота се намира и още един обект, който никой турист не бива да пропусне и това е Музеят на златото. Там се съхранява огромна колекция от над 34 000 различни златни предмети от предколумбовата епоха, принадлежали някога на могъщите индиански императори и цивилизации. Това всъщност е най-голямата златна колекция от индианския период в цяла Южна Америка. За най-ценен артефакт в богатата колекция на музея се смята Златният сал на Муиска, намерен през 1886 г. в една пещера, обитавана от индианци, укривали се в нея от белите конкистадори. Салът е дълъг 25 см и изобразява вожд, стоящ на сал, заобиколен от жреци и гребци. Разглеждането на столицата Богота завършва с посещение на имението на Симон Боливар и изкачване на хълма Монсерат, на който се намира светилището на Черната Мадона.

Меделин

След Богота следваща спирка по пътя на туристите е Меделин. Вторият по големина град и административен център на областта Антиохия е в северозападната част на страната и е добил световна известност като центъра на колумбийските наркокартели. Тук през 70-те и 80-те години на ХХ век се е вихрил известният наркобарон и лидер на едноименния клан Пабло Ескобар. В града са запазени ранчото му, гробът му и къщата, в която е бил убит. В ранчото му стените са изградени двойни и с кухини, за да може в тях баронът да укрива наркотиците и скъпоценностите си в случай на полицейска проверка. На метри от къщата е разположена автомобилната колекция на барона, а на входа му е „паркирал“ малък самолет „Чесна“, който Ескобар е използвал, за да внася контрабандно наркотици в САЩ. В ранчото има и малък импровизиран музей, в който се пази даже и колекцията от макети на динозаври, който дон Пабло е купувал на сина си. Част от ранчото е превърнато в игрище за пейнтбол. Къщата, в която е убит Ескобар, управляващите в Меделин искат да превърнат в музей или хотел, за да заличат мрачната й слава. До тези забележителности обаче едва ли някой екскурзовод би рискувал да заведе поверените му туристи. Най-често посещаваните обекти в Меделин са историческият център с катедралата и площад „Ботеро“, където са изложени творби на скулптора Фернандо Ботеро, чието име носи площадът. Панорамната обиколка на града включва още: квартала Ел Побладо, хълма Нутибара с реплика на типично антиохийско село, както и областния музей на Антиохия.

Ел Пеньол

След градската суета на Меделин пътуването из колумбийските потайности продължава с екскурзия до високия 220 метра скален феномен „Ел Пеньол“ в Гуатапе. До върха му водят 700 стъпала, като усещането при изкачването им е неповторимо. Разходката продължава с посещението на старата столица на провинцията Санта Фе де Антиохия и Висящия мост над река Каука, обявен за национален монумент. От Санта Фе по желание на повечето от туристите може да бъде извършено посещение до Санта Марта. Там в хасиендата на своя приятел Сан Педро Алехандрино е прекарал последните дни от живота си Симон Боливар. Другите забележителности тук са историческата колониална част, пристанището и залива Таганга. Опознаването на природните красоти на Колумбия продължава с посещение на националния парк „Тайрона“, в който гнездят над 300 вида птици. Тук туристите могат да се отдадат на почивка на някой от плажовете на брега на Карибско море или да пояздят кон в тайнствената джунгла под ръководството и наблюдението на опитен водач.

Пътешествието в Колумбия продължава на север, а следващата дестинация е Картахена - един от най-старите градове, център на департамента Боливар и второто пристанище по големина в страната. След разходка в старата градска част, туристите могат да посетят и крепостта Сан Фелипе де Барахас, както и Площада на митницата. От Картахена с малко корабче туристите прескачат за ден до архипелага Росарио, където освен да плажуват и да се къпят в кристално чистите води, могат да дегустират и специалитети от местната кухня.

Следваща спирка по пътя на туристите е полуостровът Ла Гуайра, който е най-високата точка не само в Колумбия, но и в цяла Южна Америка. Това местенце за радост все още не е загубило своята девственост и не е опорочено от контактите си с цивилизацията. Посетилите Ла Гуайра го определят като един тих оазис, в който пустинята влиза в досег с морето.

Каньон

Сред природните забележителности на Колумбия е и каньонът Кристалс, в района на река Ориноко, който някога е бил база на местните партизани. Главната забележителност на каньона днес са живописните и красиви водопади, полускрити сред мамещата зеленина. Достъпът до каньона обаче е достъпен само по въздуха със самолет от столицата Богота или от Вилавиченцио. Един от най-старинните и живописни градове в Колумбия е Санта Круз де Момпокс. През периода 16-19 век той е бил един от опорните военни и търговски центрове на испанските конкистадори по пътя им към завладяването на вътрешността на региона. За щастие днес по-голямата част от сградите са запазени в автентичния си вид отпреди 400-500 години и това придава една неповторима атмосфера при разходка из града. Историческата част на града е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и историческо наследство.

Индианци

Момпокс е един от любимите градове на Симон Боливар, който заявява: „Ако на Каракас аз дължа своя живот, то на Момпокс дължа славата си!“ И това изявление не е случайно. В Санта Круз де Момпокс, в сградата на днешното кметство, на 6 август 1810 г. е подписан Актът за обявяването на независимостта на Колумбия от Кралство Испания. Момпокс е известен и с нещо друго. Смята се, че той е използван за описание на измисления град Макондо в романа „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес. „Черешката на тортата“ при посещението на Колумбия е 4-дневното пътуване в търсене на изгубения град Сиудад Пердида, скрит дълбоко в недрата на планините Сиера Невада де Санта Марта. Древният град е построен от индианците между VIII и XIV век. През 70-те години на миналия век са открити руини, за които се предполага, че са от изгубения град. За да се стигне до тях обаче, е необходимо човек да измине пеша няколко километра

Цени

Краят на екскурзията в Колумбия завършва там, откъдето започва, от столицата Богота, от чието летище „Ел Дорадо“ българските туристи отпътуват за Европа. Най-често полетът е до Франкфурт, а оттам с втори полет до София. Цените на екскурзиите до страната на дон Пабло Ескобар и Симон Боливар зависят от броя на дните и местата, които ще бъдат обект на посещение. Една от големите българска туроператорски агенции предлага 12-дневна екскурзия на цени между 5000 и 5500 лв. Организаторите стриктно описват какво включва въпросната цена и какви са допълнителните разходи, за които туристите трябва да имат в наличност допълнително финансови средства. Освен разходите от личен характер, долари ще трябват още и за: бакшиши на водачи и шофьори по 4-5 долара на ден, входни такси за някои от музеите и природните обекти, които се посещават допълнително по желание. За лица над 65-годишна възраст се налага и доплащане за завишена застрахователна премия.

Желаещите да пътуват до Колумбия трябва да знаят също, че това е една от държавите в Южна Америка с най-ниските цени и добри условия на живот. Цените в тризвезден хотел са между 40 и 60 български лева. Билетът в градския транспорт в столицата Богота е едно наше левче, а цената на таксито е около 2,50 лв. начална и по също толкова на километър. На улицата човек спокойно може да се нахрани за 2-3 долара, а в ресторант с три блюда – за около 30 долара. Полезно е да се знае, че в повечето хотели закуската е безплатна, като не е включена в цената.

Интересно е да се знае, че в Колумбия цената на един хляб е около 2,50 евро, на литър мляко 0,50 евро, а дузина яйца 3 евро. В Колумбия може да се изпие и най-евтиното кафе, чашка за 20 цента. Тъй като това е страната с най-много отглеждани сортове кафе, посещението там е удобният момент на кафеманите да дегустират колкото може повече сортове и видове на ароматната напитка. И нещо което ще накара родните шофьори да изпитат истинска и далеч не благородна завист. Към юни 2023 г. цената на 1 литър бензин и дизел е едно българско левче.