0

Н яма нищо по-естествено и хубаво от жива елха у дома, украсена с разноцветни гирлянди и играчки, с грейнали лампички. Но според последни изследвания тя е вредна за здравето.

Каквото било – било, но за следващите коледно-новогодишни празници имайте предвид, че живото коледно дърво, което създава празнична атмосфера, тъгува, че е изтръгнато от естествената си среда. И издава „вик за помощ“, макар и с ултразвук.

Учени от инженерната лаборатория на Националния институт за стандарти и технологии на САЩ решили да разберат как едно отсечено дърво взаимодейства с околната среда и как химичният състав на въздуха в стаята, където то е поставено, се променя.

Монотерпени

В естествената си среда иглолистните дървета произвеждат естествени въглеводороди, наречени монотерпени. Това са същите летливи органични съединения, които придават характерния смолист аромат на въздуха в смърчови или борови гори, както и продукти от иглолистна дървесина. Характерно за монотерпените е, че те често реагират с озона, образувайки странични продукти в процеса. Това могат да бъдат органични киселини, водороден прекис, формалдехид и ацеталдехид. Някои от тях са опасни за дихателните пътища поради високата си токсичност.

Експертите предполагат, че дори да е отсечено, коледното дърво продължава да излъчва въглеводороди, което влошава качеството на въздуха в помещението. За да се потвърди или отхвърли това, те провели експеримент с елхово дърво с височина 176 см, което поставили в кофа с вода и я оставили на закрито за седемнадесет дни. След това измерили нивото на монотерпените в затворена среда, от време на време насищайки стаята с озон. За да се доближи ситуацията до реалността, дървото било украсено с електрически гирлянди, които светели всеки ден в продължение на поне дванадесет часа.

Концентрация

Оказало се, че елата отделя максимално количество летливи органични вещества през първия ден - още на третия ден концентрацията им намалява дванадесет пъти. Независимо от това, когато озониран въздух бил доставен отвън, летливите органични съединения реагирали правилно на него, образувайки формалдехид през 17-те дни на експеримента. Но още на четвъртия ден количеството му намалява толкова много, че веществото става напълно безвредно за хората.

Обобщавайки, авторите на изследването стигат до извода: прясно отсечените новогодишни елхи могат да причинят забележима алергична реакция в първите часове след инсталирането, особено при хора със слаб имунитет. Ето защо, за да избегнете такъв проблем, през първия ден трябва да проветрявате стаята възможно най-често или да оставите дървото на балкона за два или три дни и тогава повечето от монотерпените ще се „разсеят“.