0

К атедралата „Света София“ е част от източноправославен манастирски комплекс в Киев. Тя е сред най-известните забележителности на столицата на Украйна.

Името

Името на храма е дадено в чест на катедралата „Света София“ в Константинопол. В архитектурно отношение се предполага, че за модел може би е служила катедралата „Света София“ в Новгород, построена около 989 година. Смята се, че украинският храм е вдигнат през 1011 година по време на управлението на киевският княз Владимир I. Той е известен с покръстването на Киевска Рус през 988 г.

Храмът има 5 кораба, 5 абсиди и 13 златни кубета, което е необичайно за византийския църковен стил. В катедралата са били погребани някои от киевските князе, но до днес е оцелял само гробът на основателя на катедралата княз Владимир I.

Погром

След погрома на Киев от княз Андрей Боголюбски през 1169 година, последвано от нашествието на монголите през 1240 г., катедралата е занемарена. Отново е сериозно увредена през ХVІ век. В този период катедралата е почти унищожена - покривът й се срутва и много от стенописите са загубени. След Брестката уния от 1595-1596 г. „Света София“ става владение на украинската гръцка католическа църква.

Барок

През 1633 година молдовският православен митрополит Петър Могила предявява претенции към прочутата катедрала. Той нарежда да започнат възстановителни работи и горната част на сградата е построена наново по модел на италианския архитект Октавиано Манчини в специфичния украински бароков стил, запазвайки непокътнат блясъка на византийския интериор. Работата продължава и под управлението на хетмана Иван Мазепа до 1707 година. През този период около „Света София“ са издигнати магерница, 76-метровата камбанария, митрополитска резиденция, западни порти, монашеска странноприемница, обител и семинария.

Интериор

Интериорът на храма включва стенописи и мозайки от XI, XVII и XVIII век. Особено забележителни са мозайките, известни с богатата си тоналност от 177 нюанса върху златен фон. Сред тях най-видно място заема шестметровата мозайка на молещата се Дева Мария - Богородица Оранта, чиито дрехи са в 21 различни нюанса на синьото.

Комунистите искали да я съборят

Антирелигиозната кампания в СССР след 1920 г. е предвиждала катедралата да се разруши и земите й да се превърнат в парк. Тя е спасена благодарение на усилията на много учени и историци, но през 1934 г. властите все пак конфискуват комплекса и го оформят като архитектурно-исторически музей. От края на 80-те години на миналия век съветските и впоследствие украинските политици обещават да върнат катедралата на Православната църква. Но в резултат на сложните междуцърковни проблеми в Украйна връщането се проточва. През 2007 г. катедралата е обявена за едно от Седемте чудеса на Украйна.