0

50-годишна жителка на Стара Загора е била единствената жертва на мистериозна бомбардировка над Стара Загора преди 8 десетилетия. Името и възрастта на жертвата досега бяха неизвестни за изследователите, така както в мъгла тъне и принадлежността на бомбардировача, пуснал страховития си товар късно вечерта на 12 септември 1942 година над квартала, където се е намирала консервната фабрика "Пиперка" в Града на липите. За жертвата се знаеше само по няколко засекретени преди десетилетия документи, които се съхраняват в Държавния военен архив и по чудо оцеляло писмо от 18 септември с. г., в което старозагорка разказва на живеещата си в София дъщеря за събитията от предната седмица.

Писмото

Писмото се съхранява в колекцията на Николай Гичев, който преди дни попаднал и на снимката от погребението на Ташка Г. Джадъгюлиева при поредна обиколка на местния битак. Под пожълтялата фотография има уточняващ текст, че това е погребението на единствената жертва от трагичното събитие. Според съхраняваните в ДВИА - Велико Търново, документи, докладни записки от дежурните офицери и командири на различни военни поделения в Стара Загора са били разрушени близо 60 къщи, 1 жена е загинала, а 17 са били ранените, сред тях и две деца. Приближилият се над града самолет е дошъл от север, пуснал е 3 бомби над крайния тогава квартал Акарджа и бързо набирайки височина отлита в посока към Ямбол, където е бил изпуснат от наблюдателите. Документът с гриф “Лично поверително“ е бил подготвен от тогавашния началник на 8-а дивизионна област полковник Никола Грозданов (1894-1976) и е бил предназначен за министерството на войната с копия да командващия Втора армия и командващия противовъздушните войски. Изведен е бил под №1781 от 18 септември 1942 година, но е бил подготвен часове след случилото се. Общо 6 са документите, съхранявани в същия архив, които хвърлят допълнителна светлина към случилото се в тази съботна вечер, когато във въздушното пространство на Царство България нахлуват общо 7 самолета и хвърлят част от смъртоносния си товар над Русе, селата Червена вода и Басарбово, Горна Оряховица, Казанлък и Стара Загора.

Погребението на единствената жертва от самолетната бомбардировка над Стара Загора преди 80 години Ташка Г. Джадъгюлиева

 Погребението на единствената жертва от самолетната бомбардировка над Стара Загора преди 80 години Ташка Г. Джадъгюлиева
От архива на колекционера Николай Гичев

Документи

Най-ранен по време документ (2,00 часа на 14 септември 1942 г.) е телефонограма от подполковник Васил Чалъков при щаба на 8-а старозагорска дивизионна област до дежурния по щаба на войската в София капитан Никола Калицин. В нея обаче данните за разрушенията и пострадалите са оскъдни.

Погребението на единствената жертва от самолетната бомбардировка над Стара Загора преди 80 години Ташка Г. Джадъгюлиева

 Погребението на единствената жертва от самолетната бомбардировка над Стара Загора преди 80 години Ташка Г. Джадъгюлиева
От архива на колекционера Николай Гичев

Атаката започва към 22,30 часа и продължава до към 1,00 часа след полунощ на 14 септември. Хвърлени са били 25 бомби с тегло от 20 до 200 кг, само за Стара Загора и Горна Оряховица се сочат жертви и ранени. В нито един от документите няма данни за принадлежността на ескадрилата, върху някои от събраните впоследствие останки от авиобомбите са разчетени цифрови обозначения, а върху оцелял парашут от осветителна ракета, намерена край Казанлък, с химическо мастило е било изписано О.Д.К. Намерени са били и няколко позива на румънски език, събрани след нальота над Русе и Червена вода. В Казанлък е била разрушена сушилня за тютюн, а в Стара Загора – консервна фабрика без особено промишлено значение. Една от бомбите над Горна Оряховица е била хвърлена от голяма височина, над 3000 м, според донесение с гриф „Поверително“ от 21 септември до командващия въздушните войски. От взривната вълна са били съборени две къщи в покрайнините на града и леко ранени са били трима души. В същия документ се обяснява, че поради липса на предварителна информация, осветлението в населените места с изключение на град Русе не е било загасено. Навсякъде обаче е имало реакция от страна на леката и тежката противовъздушна отбрана, които са изстреляли стотици леки и тежки снаряди, съобщава тогавашният командир на противовъздушната артилерия.