0

Н а 3 октомври 1918 г. вечерта, от гарата в София потегля влак, в който пътува един ВИП пътник, българският цар Фердинанд. Десет години по-рано с този влак той пътува до Търново, откъдето провъзгласява Независимостта на България. Тогава е посрещнат като национален герой. Стотици българи скандират името му и хвърлят шапките си до небето.

Фердинанд по време на обявяването на Независимостта в Търново

 Фердинанд по време на обявяването на Независимостта в Търново
Архив

На 22 септември 1908 г. Фердинанд е героят на всички българи. А 10 години по-късно е най-мразената личност. През целия престой в България се проявява като противоречива личност, а отношението на народа към него e от „Осанна“ до „Разпни го“.

Фердинанд идва в България, когато е на 27 години. След принудителната абдикация на Александър Батенберг, българските политици започват да търсят кандидатура на нов княз, който да бъде приемлив както за Русия, така и за останалите Велики сили. Като се имат предвид сложните международни отношения, това е мисия невъзможна. За избора на младия Фердинанд за монарх най-голяма е ролята на бившия хъш Стефан Стамболов.

История

На 25 юни 1887 г. българското Трето велико народно събрание избира за княз Фердинанд Сакск Кобург Гота. Който на 2 август същата година полага клетва. Част от Великите сили обявяват избора му за незаконен и отказват да го признаят.

Цар Фердиданд в носия от Дебърско, поход в Рила, 1908 година

 Цар Фердиданд в носия от Дебърско, поход в Рила, 1908 година
royalbulgariaincolour

Дори онези от европейските владетели, които затварят очи, са единодушни, че българският владетел е княз, но не и цар. Поставянето на по-долно стъпало на йерархическата стълбичка е нещо, което не дава мира на Фердинанд. Който иска не просто да бъде цар, а и тайно в мечтите си се вижда като възстановител на старата Византийска империя и неин нов владетел.

И тази негова химера става причина за двете български национални катастрофи, а накрая изяжда главата и на самия Фердинанд и му струва трона.

Коронацията на Фердинанд в Търново

 Коронацията на Фердинанд в Търново
Архив

Събитието, което превръща Фердинанд в български национален герой, а и го поставя под светлината на прожекторите на монархическа Европа, е обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г. След Съединението през 1885 г. действията за бъдещо обединение на българските земи и извоюване на пълна независимост продължават.

Търси се само удобен повод да бъде нарушен Берлинският договор. И той е намерен, когато през 1908 г. Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина. Българското правителство решава, че е дошъл дълго чакания час. С царския влак Фердинанд с министрите си се отправя към Търново.

Премиерът Александър Малинов съставя „Манифест към българския народ“, който Фердинанд прочита в Търново. С него той обявява официално Независимостта на Царство България. Тъй като международните отношения по това време са напрегнати, а владетелите на Великите сили имат по-сериозни проблеми за решаване, този акт макар да не е приет, скоро е отминат с мълчание. И ако с Независимостта царят спечелва любовта на българите, само няколко години по-късно с поведението си по времето на войните за национално обединение сам изкопава бездната, в която накрая и пропада.

Войните

По време на Първата балканска война, окрилени от идеята, че се бият за обединението на своята родина, българските войници като лавина помитат всичко по пътя си и стигат на 30 км от Цариград. Изплашен султанът предлага на България прекратяване на военните действия, в замяна на големи териториални отстъпки.

Воден от болната амбиция да влезе като триумфатор в някогашната византийска столица и да се изживее като неин освободител, Фердинанд високомерно отхвърля мирното предложение и заповядва на българската войска да продължи настъплението.

Българският щурм към Чаталджа обаче е отблъснат от османските войски. Въпреки това България излиза от Първата балканска война като победителка. Това обаче не се нрави на Сърбия и Гърция и те се подготвят за общ отпор срещу страната ни, като се търси повод за възобновяване на бойните действия.

И такъв не закъснява. По заповед отново на Кобурга в нощта на 16 юни 1913 г. български войски извършват нападение над сръбски и гръцки части в Македония. Нападението е извършено без знанието и без одобрението на нашето правителство и остава в историята ни като „деня на престъпното безумие“.

След като разбира за атаката, премиерът Стоян Данев нарежда на българското военно командване да я прекрати. Обаче е твърде късно. Останалите балкански съседи са получили чакания повод да се нахвърлят върху България.

Последиците от глупостта на Кобурга са страшни. Страната губи Вардарска Македония, Южна Добруджа, а Одрин, Лозенград, Бунархисар са върнати на Османската империя. България дава в двете войни общо 200 хил. жертви и изживява своята първа национална катастрофа. Но трагичната й съдба не свършва дотук.

Мир

През 1914 г. избухва Първата световна война, в която България застава на страната на Централните сили: Германия, Австро-Унгария и Османската империя. Човекът, който присъединява страната ни към тази коалиция, е Фердинанд.

Централните сили са по-щедри в обещанията си за задоволяване териториалните претенции на страната ни. В хода на войната обаче Антантата взема превес и става ясно, че България пък е заложила на губеща карта. На 28 септември делегация в състав Андрей Ляпчев, ген. Иван Луков и Симеон Радев пристига в Солун да преговаря за мир.

Командващият съюзническите войски Франше д Еспре им заявява, че съюзниците ще се разберат по-добре с българския престолонаследник Борис, отколкото с неотстъпчивия му баща. Който въпреки краха на България, не се е отказал от налудничавите си планове.

Докато в Солун делегацията ни преговаря за мир, Фердинад предлага на ген. Протогеров да извърши военен преврат и да изпрати армията към Стара планина, където да чака германски войски, с които да се съедини и да продължи бойните действия. Протогеров отказва да изпълни това безумие.

Верният на царя ген. Михаил Савов също. Тогава царят се заключва в покоите си, където прекарва в уединение два дни. На третия се появява и обявява, че е решил да абдикира в полза на сина си Борис. Вероятно е очаквал, че министрите ще се хвърлят в краката му и ще го молят да остане. Но този път изиграният е той. Лидерите на партиите го приканват „да поднесе последната жертва пред олтара на отечеството“.

След отпътуването от България Фердинанд решава да живее в наследствения дворец Ебентал край Виена. На границата обаче царският влак две денонощия е оставен да чака. На третия ден посред нощ бившият цар е събуден и помолен да напусне. Фердинанд пристига в родовото си имение в градчето Кобург и живее там в следващите 30 години.

Пенсионерът Фердинанд, десет години след напускането му на България

 Пенсионерът Фердинанд, десет години след напускането му на България
Архив

До края на живота си Фердинанд не забравя България и иска да я посети. И на смъртния си одър продължава да пита адютанта си кога ще заминат за София. А предсмъртното му желание е да бъде погребан в „любимата България“.

Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. Ковчегът му е положен в криптата на местната католическа църква пред саркофазите на родителите му временно, докато бъде получено разрешение за превозването му до България. Тъй като такова разрешение не е получено, тленните останки на бившия цар и днес продължават да си стоят в църквата в Кобург.

Ковчегът на бившия български цар в криптата на църквата Св. Августин в Кобург

 Ковчегът на бившия български цар в криптата на църквата Св. Августин в Кобург
Архив