0

Д о 50% от жените с ендометриоза имат проблеми със зачеването. За това алармира пред вестник „Телеграф“ изпълнителният директор на СБАЛАГ “Майчин дом” проф. д-р Иван Костов, който e акушер-гинеколог с над 20 години клинична практика. Правилното и навременното й лечение може да предотврати усложнения. Основното усложнение на ендометриозата е безплодието.

Преценка

При някои жени тя се открива за първи път по време на изследвания за лечение на инфертилитет. Това заболяване предизвиква много страствания, които блокират маточните тръби и възпрепятстват придвижването на оплодената яйцеклетка. Също така, когато еднометриозата е разположена в яйчника, тя унищожава яйчниковия резерв. “Обръщам се към колегите акушер-гинеколози да не бързат винаги да оперират яйчниковата ендометриоза и когато видят шоколадова киста, първо да съобразят какъв е яйчниковият резерв при жената, на каква възраст е, за да се предотврати сценарият след операцията да намалеят още повече шансовете на жената да забременее”, предупреждава проф. д-р Иван Костов.

Въпреки това много жени с лека до умерена ендометриоза могат да забременеят и да износят бременност. Проф. д-р Иван Костов съветва жените с тази диагноза да не отлагат да станат майки. Българската жена трябва да знае, че когато има силна болезнена менструация, болки по време на полов акт и когато тези оплаквания са в комбинация с невъзможност за забременяване, трябва да се търси квалифициран акушер-гинеколог.

Шоколадови кисти

Ендометриозата се развива при жени в репродуктивна възраст и се характеризира с атипично разположение на клетки от лигавицата на матката върху съседни органи – тъканта, която покрива таза, фалопиеви тръби, яйчници –  т.нар. шоколадови кисти на яйчника, ендометриозни кисти. Има данни за ендометриална огнища и в по-отдалечени органи, включително в диафрагмата, черния дроб, дори мозъка.

1 от 10 жени в репродуктивна възраст страдат от ендометриоза. Въпреки че това е сериозно състояние, което засяга милиони жени, е известно с трудността си за диагностициране. Симптомите на ендометриоза, които обикновено са свързани със силна болка, могат да бъдат трудни за точно локализиране, идентифициране или диагностициране поради тяхната прилика с други състояния. Висококачественото, специализирано образно изследване е отличен инструмент за диагностична оценка.

Сред факторите, които увеличават риска от ендометриоза, са - започване на менструалния цикъл в ранна възраст, кратки менструални цикли, обилна менструация, която продължава повече от 7 дни, по-високи нива на естроген в тялото, нисък индекс на телесна маса. По-голям риск да развият ендометриоза имат жени, които никога не са раждали, също и такива, които имат в рода една или повече близки с ендометриоза като майка, леля или сестра. 

Симптоми

Характерните симптоми са болка и спазми при менструация, която понякога може да бъде много силна, болка по време на полов акт. Понякога менструацията при ендометриоза е обилна или се появява кървене между циклите

Клиничната изява на ендометриозата понякога може да наподобява други състояния, които могат да причинят болка в таза, например кисти на яйчниците. Може да бъде объркана със синдрома на раздразненото черво, който причинява пристъпи на диария, запек и стомашни спазми. Понякога синдромът на раздразненото черво също може да се появи едновременно с ендометриозата.

Открива се случайно, но изисква продължително лечение

Ендометриозата изисква сериозно лечение. Много често се открива случайно благодарение на много добрите диагностични методи, какъвто е съвременният ултразвук например. Всеки случай е строго индивидуален и изисква индивидуален подход на лечение. 

Диагностицирането на ендометриозата се извършва чрез с ехографско изследване, но по-сигурният начин е лапароскопията (ендометриозата се визуализира посредством камера, въведена през пъпа, без да се отваря коремът). Най-сигурният начин е да се вземе парченце тъкан от засегнатия орган и ендометриозата да се докаже в патологична лаборатория. Лечението може да бъде неоперативно (с хормони) и оперативно, а често и комбинирано. Лечението е продължително, изисква търпение и разбиране от пациентката, както и доверие към личния акушер-гинеколог. Лапароскопската хирургия се използва освен за диагностициране и за лечение на ендометриоза. За по-тежки случаи на ендометриоза могат се приложат по-напреднали технологии като роботизирана хирургия с робота „Да Винчи“, щадящ и безкръвен минимално инвазивен подход.

Генетична предразположеност е в основата на възникването й

Има няколко теории за възникването на ендометриозата, една от основните е генетична предразположеност – с нея се обяснява фактът, че има райони по света, в които еднометриозата се среща по-често спрямо други, където е рядко разпространена. Има райони, в които ендометриозата се развива и протича много тежко в такава степен, че налага оперативно лечение при всички случаи – такива райони са Канада, Северна Америка, Япония. За радост в България ендометриозата не протича толкова тежко, но все пак е често срещано заболяване и един от основните фактори, които пречат на забременяването.