0

- Г-н Герев, това лято сме свидетели на сериозна гореща вълна. Първата продължи три седмици. Очаква се през август също термометрите да показват над 40 градуса. Ние не сме свикнали на такива продължителни топли вълни. Оказват ли влияние жегите на психиката ни?

- Да, не сме свикнали, макар че след първата серия жеги малко се адаптирахме. Следващите три седмици ще са същите. Горещините оказват огромно влияние. За съжаление хората полудяват. Колкото и невероятно да ви звучи, всеки ден ми водят по един полудял от слънцето човек, а в понеделник имах двама. Изразява се в чиста проява на лудост и неадекватност. Общо взето всички симптоми, които се наблюдават при лудостта, като мнителност, подозрителност, нереални възприятия, илюзии са налице. Всичко това се появява при прегряване на психиката.

- Защо се получава така?

- Защото психиката тръгва да работи на високи обороти както при една лудост. Виновни са си сами хората, защото излизат в най-силното слънце навън или ходят на плаж. Освен всичко останало не носят слънцезащитни очила и шапки. Това е причина за голям проблем във функционирането на психиката, тъй като има един биохимичен механизъм. Светлината от слънцето, когато огрее очите, защото тези дни е много ясно, активизира биоелектричната активност в мозъка, т.е. качва много тока в мозъка. Започват едни гръмотевици. В началото те напомнят на панически кризи и повечето хора казват, че имат паника, но това не е паника, а е предвестник на лудостта. Спират паническите пристъпи и започват нереалните възприятия. Например човек, който е бил на плажа в Гърция, казва, че никога не е бил там, не знае как е карал кола оттам до България. Нали се сещате какво може да стане по пътя. Не познават близките си, което е страшно. Има хора, които твърдят, че ги преследват и подслушват. Една голяма част от тези хора са в активната възраст и в разцвета на силите си. Разбира се, по-младите малко по-трудно се засягат от жегата, защото техният организъм компенсира и са свикнали да седят повече в климатизирани помещения. Докато при хората от 30-35 нагоре това е масов случай. Този феномен започна от преди 10 години. Аз като психиатър с 38 години стаж не съм виждал толкова полудял от слънцето народ. Давам пример с любимата дестинация Гърция - в събота или неделя отиват и в понеделник-вторник почват да ми ги карат обратно. На силното слънце и топлата вода на морето между 12.00 и 16.00 часа на плажа са само българи и румънци, колкото и невероятно да ви звучи. Същото е и по нашето крайбрежие. Слънцето е много болно и аз съветвам хората масово да се пазят. Прави ми впечатление, че в следобедните часове виждам най-много възрастни хора без шапки и ветрила, но с торби, които чакат по светофари и се движат по улиците. Аз си мисля, че ние като хора парадоксално не трябва да съветваме възрастните да си седят у дома, а трябва да им кажем: между 12 и 16 часа масово излизайте от вкъщи. И повярвайте ми, никой няма да има на улицата.

- Има ли други симптоми, за които да следим, в случай че сме прегрели от слънцето?

- Казахме, че първо започва състояние, което хората смятат за панически атаки. После през нощта започва едно безсъние и обилно потене от нищото. Хората може да бълнуват, да им се гади и повръщат, да нямат апетит. Стига се от силно сърцебиене и до аритмия. Обикновено този тип хора първо попадат при кардиолозите. Все пак, когато човек има проблем със сърцето, отива първо при кардиолог. Той им изписва бета блокер, за да им намали пулса, и съответно състоянието на прегряване се влошава още повече.

- Защо?

- Защото бета блокерът въздейства на биоелектричната активност на мозъка, тоест качва тока в нервната клетка. Общо взето така действа слънцето на хората в активна възраст. Ако излизате навън, задължително слагайте слънчеви очила и шапка. Това го казвам вече от 10 години. Независимо на каква възраст сте, охлаждайте главата си. При симптоми на напрежение се наплискайте с вода, застанете под климатик, за да може да се разхладите. Ако пътувате, колата задължително трябва да е с климатизация. Ако ви стане лошо, спрете и си доближете главата до духалките, за да може да я охлади за 1-2 минути. Тук въпросът с климатиците е много интересен. Разликата между вътрешната и външната температура не трябва да надвишава 8-10 градуса. Не може навън да е 45-46 градуса и вие да нагласите климатика на 22 градуса. В момента, в който излезете навън, ще ви стане лошо веднага. Тези резки колебания от студено към топло влияят по същия лош начин, както и продължителното излагане на слънце. Даже там реакциите са още по-шокови в рамките на минути. Жегите предстоят. Ще става все по-топло и причина за това е презастрояването. Просто слагаме все повече бетон и асфалт, които, като се нагреят, поглъщат най-много топлина. Слагаме все повече стъкла, които отразяват светлината и те напичат допълнително повърхността на земята. И така навън става като една акумулираща печка.

- Колко време отнема лечението на това състояние и за колко време се нормализира?

- За няколко дни при правилна терапия състоянието се нормализира, но лечението продължава по-продължително време.

- Увеличават ли се катастрофите в жегите?

- Абсолютно. Аз пътувам два пъти в седмицата до Бургас и трябва да кажа, че почти всички катастрофи са в резултат от прегряване на шофьорите. Сега бях свидетел на една катастрофа преди Бургас, която е предизвикана пак от прегряване. Хората излизат директно от плажа и се качват в колите. Тези условия са предпоставки за катастрофи. Какво се случва всъщност? Една прегряла глава нито може да прецени скоростта, с която се движи, т.е. губи се способността за бърза пространствена ориентация, както и за концентрация на вниманието. Много от хората заспиват, тъй като при продължително излагане на слънце се отделя много серотонин. Когато хората имат много серотонин, не стават по-щастливи, а напротив - стават по-опасни и агресивни. Това обяснява по-агресивното каране на водачите и изпреварванията. Просто човек пощурява от слънцето. Човек на моменти губи представа за реалност, за движение, за скорост и дистанция. При шофьорите на ТИР-ове е още по-опасно. Всеки път има по един-два тежкотоварни автомобила, които са или обърнали се, или запалили се. Там е още по-опасно, защото не се спазва правилото за 2 часа шофиране и 20 минути почивка. Това са физиологични моменти, които психиката си ги иска. При фиксация на вниманието от час и половина-два задължително трябват 20 минути до половин час почивка. Това важи за всички, които в момента работят в жегата. Иначе през тези 20 минути психиката ви спи, действате като роботи и вършите глупости.

- Как влияе комбинацията между жегата и алкохола?

- Още по-бързо подлудяващо. Той засилва проявата на симптомите. Имал съм случай, при който човек изпива 5-6 питиета на един плаж в Созопол и оттам нататък бяга гол в насрещното по магистралата към Бургас. Техните по спешност отидоха да си го прибират от психиатрията в Бургас. Има случай, в който собственик на хотел, който, като пийне малко, почва да гони гостите си и така нататък. Всевъзможни неща се случват при комбинацията алкохол и слънце. А най-убийствена е комбинацията антидепресанти и алкохол, тогава просто бомбата е атомна. Хората, които пият антидепресанти, да ги спрат в жегата, защото слънцето е естествен антидепресант. По принцип слънцегреенето покачва много нивото на серотонин, а антидепресантите още повече. Практиката ми е показала, че ако човек взема една доза антидепресант и се показва на това слънце навън, все едно вземаш четворна или петорна доза. Получава се едно отравяне със серотонин, което е още по-опасно. Човек в такова състояние може да реши да сложи край на живота си. Много хора го правят, само че никой не отдава значение на това какви лекарства са приемали, колко време и в кой сезон. В моята практика имам трима души, които приемат антидепресанти – март месец им ги спирам и ноември-декември, ако има нужда, ги започват пак в по-малки дози. През лятото е налице естественият антидепресант - слънцето. Грее по 16 часа на ден и не е е необходимо да се вземат таблетки. Алкохолът, между другото, се нарича течен антидепресант. Доста по-слаб му е ефектът, отколкото на таблетките, но въпреки това прави доста бели. Виждате, че повечето шофьори, които карат с превишена скорост и си качват снимки, се оказва, че са пили. Ако не са пили, най-вероятно няма да направят и това.

- Как влияят магнитните бури на здравето ни?

- По същия начин като слънцето. То в момента е толкова силно, че на магнитните бури сега надали се отдава значение. Ефектите и симптомите са същите както при слънчево прегряване.

- В момента се намираме в сезона на почивките. Колко време трябва да си отделим за отдих, за да може психиката ни да се разтовари?

- Минимум 3 седмици. Ще ви обясня защо - 4-5 дни са необходими на психиката да се настрои на вълна почивка. В първите дни продължавате да се будите във времето, в което ставате за работа, пиете кафе и тръгвате за службата. За да излезете от този стереотип, са ви необходими 5 дни. Оттам нататък отивате на почивка, отпускате се и забравяте за работа. Ако ви звънят постоянно по телефона по служебни въпроси, това не е почивка. Ако вие, които пишете вестници, четете вестници на почивка, това не е почивка. Тези, които правят телевизия, не трябва да гледат телевизия по време на отпуската. Трябва да има тотална смяна на активностите и зарязване на всякакви служебни ангажименти. Хубаво е човек да почива не по-малко от 7-10 дни активно, независимо къде, ако иска може дори в града, където живее. Най-вредното нещо е да се върнем от почивка в неделя и в понеделник сутринта да сме на работа. Това е причината от понеделник до сряда-четвъртък да правим най-много грешки, за които ни се карат и най-много ни се спи на работа. Причината е, че психиката е настроена още на вълна почивка. От 20 години правя един трик - не затварям лятото. Значи - работя понеделник, вторник и сряда, а четвъртък, петък, събота и неделя почивам. Така психиката не се разстройва нито от работния, нито от почивния ритъм.

Това е той:

Специалист е по психиатрия

Лекува състояния на тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия, зависимости и др.

Завършил е медицина във ВМИ-Пловдив през 1991 г.

Специализира психиатрия в Психиатричен диспансер-Пловдив, като защитава специалност през 1997 г.

Има и специализация в Университетска клиника-Франкфурт/Майн – Германия

Работил е като консултант във Военна болница и ДКЦ „Св. Врач“

Сега е психиатър на свободна практика, провежда консултации в кабинети за психично здраве в Пловдив и София