0

Б ългарките на 36 години са със спаднал яйчников резерв. Това заяви изпълнителният директор на ИА "Медицински надзор" Иванка Динева. Тя призова дамите, на които предстои да раждат, да замразят яйцеклетки, предаде БТА.

Изследване

Над 15% от жените в България, които са в репродуктивна възраст, имат по-малък брой яйцеклетки, сочат данните от проучване на нивата на така наречения антимюлеров хормон. Той е основен маркер за яйчниковата възраст на жените и е добре да се изследва на млади години, казва репродуктивният специалист д-р Явор Владимиров. Изследването е било направено сред 28 000 жени на възраст от 20 до 41 години.
Близо 1/5 от българките между 30 и 34 години у нас имат ниска стойност на този хормон. Това означава по-трудно забременяване и риск от спонтанен аборт дори и при инвитро процедура. Във възрастта 35-39 години този процент стига до 37, което надвишава процентите при американската и корейската популация. „Което говори, че във времето репродуктивният капацитет на нашата популация от българи намалява по-бързо в сравнение с другите“, отбелязва д-р Владимиров. По думите му при все повече жени яйчниковата възраст е по-голяма от календарната, което означава и по-малка успеваемост на инвитро процедурите. Сред причините за нисък яйчников резерв са възпалителните заболявания на малкия таз, ендометриозата, оперативно отстраняване на яйчник, като и възрастта на жената, която играе основна роля.

Бъдеще

„С днешна дата при момичета, които не плануват да имат дете и все пак яйчниковият резерв е приемлив, се преминава към замразяване на яйцеклетки и трябва да се знае, че това не е като застрахователна полица. И аз винаги съветвам тези момичета да търсят директно забременяване“, отбелязва специалистът. Една от столичните инвитро клиники започва кампания с безплатни прегледи за оценка на яйчниковия резерв при жени между 20 и 40 години.