0

Н ови вкаменелости от периода креда на пернатия динозавър Psittacosaurus разкриха изненада, забелязана случайно от учените под ултравиолетова светлина, съобщи Ройтерс.

Изследователите видели големи части чудесно запазена кожа до клетъчната му структура, която дава нов поглед към еволюцията на кожата при пернатите динозаври.

Фосилизираните останки насочват към "зонирано развитие" на кожата на тези динозаври, казват учените. Според тях Psittacosaurus - растителнояден динозавър с размерите на куче и клюн като на папагал, дарени на китайски университет, а вероятно и други пернати динозаври са имали люспеста, подобна на влечуги кожа, върху областите на тялото без пера, и мека, птича кожа на участъците с пера.

Първоначално нямахме големи надежди да открием меки тъкани, защото с просто око изглеждаше, че нашият спесимен има запазени само кости. Ние обаче не се отказахме, защото знаем, че при фосилизирането мястото на меките тъкани може да бъде заето от минерали, които се смесват със седиментите, казва Цзъсяо Ян, постдокторант по палеонтология в Юнивърсити колидж Корк в Ирландия и водещ автор на изследването, публикувано в сп. "Нейчър комюникейшънс".

Останките са открити в североизточната част на Китай и са на близо 130 милиона години, уточни БТА. Според учените те са на тригодишен Psittacosaurus с дължина на тялото около 66 сантиметра. Фосилите са дарени на университета на Нанджин, Китай, от частна колекция през 2021 г.