0

Т е носят болести, които могат да причинят увреждане и дори смърт. Активният сезон на кърлежите е между май и септември. Не обичат затворените пространства и рядко проникват в къщи и апартаменти. Но винаги съществува риск да внесете паякообразната гадина с обувките или дрехите си. Може да се вмъкне у дома и с домашния ви любимец.

Ако малкият кръвопиец се е впил в кожата, не го мажете с олио, не го горете с цигара и не го въртете наляво-надясно, съветва д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Внимавайте! Много важно е да се извади хоботчето. Действайте с премерена сила, перпендикулярно на кожата. Ако хоботчето остане в кожата, то може да бъде извадено с нагорещена преди това и дезинфекцирана игла.

Ето какво да направите, ако забележите кърлеж в дома си:

- незабавно разгледайте себе си, членовете на вашето семейство и домашните любимци;

- прегледайте целия апартамент възможно най-добре, обърнете специално внимание на меката мебел;

- изперете одеялата, калъфките за възглавници, завесите - кърлежите обичат да се крият в гънките им;

- допълнително третирайте със спрей против кърлежи домашните любимци.

Пинсети

Важно е да изберете правилните пинсети: ръбовете им трябва да са възможно най-тесни, устройства с плоски или широки ръбове няма да ви свършат работа. След това, ако пинсетите са налице, продължете както следва:

- Измийте добре ръцете си, поставете защитни ръкавици, дезинфекцирайте пинсетите;

- Внимателно хванете кърлежа с пинсети възможно най-близо до кожата и бавно и плавно, без резки движения, го издърпайте нагоре. В никакъв случай не завъртайте пинсетите и не се опитвайте да издърпате кърлежа, в противен случай можете да откъснете главата;

- Когато кърлежът бъде изваден, поставете го в предварително подготвен буркан, дезинфекцирайте мястото на ухапване и отново измийте добре ръцете си.

С конец

- Измийте ръцете си, сложете ръкавици;

- Завържете конеца на възел около кърлежа при самото хоботче;

- С нежни и плавни движения издърпайте конеца нагоре;

- След процедурата дезинфекцирайте мястото на ухапване и отново измийте добре ръцете си.

Проверка

Отстраненият кърлеж не трябва да се изхвърля: вместо това го занесете в най-близката клиника или епидемиологичен пункт, където експертите ще проверят дали насекомото е носител на опасна инфекция.

Втрисане, висока температура, главоболие, умора, болки в ставите и мускулите – ако някой от тези симптоми се появи скоро след разходка сред природата, трябва да отидете на лекар възможно най-скоро. Повечето от заразите, пренасяни от кърлежи изискват бърза реакция - не си губете времето!

Автор: Цвета Дилова