0

Р анната менопауза увеличава риска от развитие на сърдечна недостатъчност с почти една трета, установиха корейски учени.

Защо менопаузата е опасна за сърцето, пред какви други рискове са изправени жените с ранна менопауза и как да се грижат за здравето си, за да намалят негативните последици.

Ранната менопауза е свързана със сериозни рискове от развитие на сърдечни проблеми, установиха експерти от Медицинския колеж на Корейския университет в Сеул. За това те говорят в European Heart Journal.

Изследователите са анализирали медицинските досиета на близо 1,5 милиона жени, 28 000 от които са имали ранна менопауза преди 40-годишна възраст. Оказва се, че при тях рискът от развитие на сърдечна недостатъчност се е увеличил с 33%, а рискът от предсърдно мъждене с 9% в сравнение с тези, които са имали менопауза навреме. Разликата се запазва дори след корекция заради хронични заболявания и лоши навици в начина на живот.

Причината за увеличаването на рисковете могат да бъдат както фактори, които едновременно влияят върху развитието на сърдечносъдови заболявания и ранна менопауза, така и директни промени в тялото на жените: менопаузата води до намаляване на нивата на естроген, което от своя страна засяга функционирането на сърдечносъдовата система.

Дефицит

„Дефицитът на естроген - хипоестрогенизъм - влияе негативно на кръвоносните съдове, допринасяйки за развитието на атеросклероза: при достатъчно производство на естроген се поддържа оптималното съотношение между различните групи липопротеини, с намаляване на нивата на естроген тяхната защитна функция се губи. Естрогените също влияят върху тонуса на артериалните съдове и системата за коагулация на кръвта, поради съсирването на кръвта възниква свързана с възрастта хиперкоагулация.

В допълнение съдовете губят своята еластичност, в резултат на което сърцето и други органи може да не получат необходимото количество кръв, което води до смущения в тяхната работа. Смята се, че седем години след настъпването на менопаузата жените страдат от сърдечносъдови заболявания пет пъти по-често, отколкото преди нея.

Деменция

Деменцията по време на ранната менопауза, както и по време на менопаузата като цяло също е свързана с влошаване на функционирането на кръвоносните съдове: недостатъчното кръвоснабдяване води до смущения в мозъка. Независимо от възрастта на менопаузата жената трябва да следи по-внимателно здравето си, подчертават лекарите. Правилното хранене, достатъчната физическа активност и редовните прегледи, включително при кардиолог, могат да намалят риска от развитие на съпътстващи заболявания. „Ако една жена е водила здравословен начин на живот и продължава да води здравословен начин на живот по време на менопаузата рискът от сърдечни заболявания и инсулт намалява. Превенцията включва редовни упражнения (около 150 минути седмично), правилно хранене и избягване на нездравословни навици като тютюнопушене, които могат да допринесат за ранна менопауза и да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци. Американската сърдечна асоциация препоръчва диета, която включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, птиче месо, риба и ядки. Трябва да се ограничи консумацията на червено месо и сладки храни и напитки.“

Препоръки

На жените след менопаузата се препоръчват ЕКГ, ултразвук на вените, ултразвук на тазовите органи и млечните жлези, мамография, пълна кръвна картина и анализ на нивото на С-реактивен протеин, биохимичен кръвен тест с липиден спектър, в някои случаи може да е необходим ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). При менопауза може да се използва хормонална заместителна терапия, която компенсира липсата на естроген. По-специално индикацията за назначаването й е предотвратяването на коронарна болест на сърцето и хипертония, както и предотвратяването на метаболитни нарушения на липопротеините и веществата в костната тъкан. Но без препоръка на лекар не трябва да приемате хормонални лекарства. Това се предписва, когато се вземат предвид и изчислят всички рискове, свързани с назначаването на хормонална терапия, обясняват експертите.

Такава терапия е противопоказна при дълбока венозна тромбоза, тромбоемболизъм, ангина пекторис, инфаркт на миокарда, нелекувана хипертония. Естрогените са основни хормони в живота на жената, понякога спадът им може да се различава от естествения спад - например след отстраняване на яйчниците. Ако причината за това не е рак, при липса на други противопоказания естрогенната терапия ще бъде оправдана. Менопаузата е естествен физиологичен период в живота на всяка жена. Сред първите симптоми са втрисане, изпотяване, горещи вълни, главоболие, високо или ниско кръвно налягане, ускорен пулс и безсъние. Без необходимото внимание към здравето менопаузата, освен сърдечни проблеми и деменция, може да причини остеопороза, артроза и артрит.

Менопаузата сама по себе си не причинява сърдечносъдови заболявания. Някои фактори обаче започват да влияят по-силно на здравето през този период, а диетата с високо съдържание на мазнини, тютюнопушенето или други нездравословни навици, започнали в по-ранна възраст, имат отрицателни последици.

 

Повишен риск от сънна апнея

Жените след менопауза са изложени на 4,5 пъти по-голям риск от сънна апнея в сравнение с дамите в пременопауза, вероятно заради спада в нивата на половите хормони, съобщи ЮПИ.

"Проведеното изследване дава възможност за установяване на жените с обструктивна сънна апнея. Това състояние при жените не се диагностицира често, вместо това се представя със симптоми като безсъние, умора и сутрешно главоболие. Според резултатите болките в ставите може да са симптом, който да наведе към диагностициране на сънна апнея при жените", казва д-р Стефани Фобион, медицински директор на Северноамериканското дружество по менопауза.

Предишни изследвания показват връзка между силата на симптоми като горещи вълни и риск от апнея при жени на средна възраст, но връзката между сънната апнея и други характерни симптоми за менопаузата досега са неизяснени.

Изследването показва значителна свързаност между сънната апнея и ставните болки. Това вероятно се дължи на естрогенните рецептори в ставите, естрогенът е важен за здравето на сухожилията, хрущялите, мускулите, посочват авторите на изследването, публикувани онлайн в списанието на дружеството.

Предотвратяването и лечението на сънната апнея при по-възрастните жени е важно и защото състоянието е рисково за високо кръвно налягане и диабет и може да предизвика и сърдечни заболявания.

Напада ги и болестта на Алцхаймер

Менопаузата предизвиква промени в бялото вещество на мозъка, които увеличават риска от инсулт и деменция, съобщава списание „Нюролъджи“, като цитира ново изследване.

Откритието е направено от Центъра за изследване на невродегенеративните заболявания в Германия. Учените анализират резултатите от ядрено-магнитен резонанс на мозъка на над 3500 мъже и жени, чиято средна възраст е 54 години. При 59 процента от жените менопаузата вече е настъпила.

Изследователите се интересуват от броя на огнищата на хиперинтензивност на бялото вещество - характерни малки промени, видими при изследване с ядрено-магнитен резонанс.

Броят на огнищата на хиперинтензивност се увеличава с напредване на възрастта, както и при високо кръвно налягане. Общоприето е, че колкото повече такива огнища се откриват в бялото вещество на мозъка, толкова по-висок е рискът от инсулт, съдова деменция и болестта на Алцхаймер.

Проучването потвърждава и предишни предположения, че при жените в менопауза и постменопауза има значително повече огнища на хиперинтензивност на бялото вещество, отколкото при дамите, които все още не са навлезли в този период.

Хормонозаместителна терапия нямат защитен ефект върху мозъка - приемането на тези лекарства не влияе на количеството на патологичните промени в бялото вещество, добавят учените.

Независимо дали е настъпила менопаузата или не, жените с високо кръвно налягане, които не приемат медикаменти за поддържането му под контрол, имат много повече огнища на хиперинтензивност на бялото вещество на мозъка, отколкото мъжете.

Получените резултати още веднъж показват, че при оценката на състоянието на пациента и разработването на методи за лечение е необходимо да се вземат предвид неговият пол и възраст, подчертават изследователите.

Необходими са по-нататъшни проучвания и изследване на физиологичните промени, свързани с менопаузата, които могат да дадат информация за причинно-следствените механизми, включени в прогресията на заболяването на малките мозъчни съдове, добавят още учените.

Сините сливи пазят от изтъняване на костите

Известно е, че сините сливи са полезни за червата, но изследване на специалисти от университета на щата Пенсилвания установи, че те пазят и костите, съобщи електронното издание МедикълЕкспрес.

Авторите на изследването са установили, че сините сливи могат да предотвратят или забавят загубата на костна тъкан при жените след менопауза поради способността си да намаляват възпаленията и оксидативния стрес, които допринасят за загубата на костно вещество.

"При жените в постменопауза по-ниските нива на естроген може да отключат ръст на оксидативния стрес и възпаленията, което увеличава риска от отслабване на костите и последващи фрактури", каза Кони Роджърс, преподавател по науки и психология на храненето. "Включването на сини сливи в хранителната диета може да помогне за защита на костите, като забави или обърне този процес".

Сините сливи съдържат минерали, витамин К, феноли и диетични фибри.

За изследването са анализирани резултати от 26 предклинични проучвания и две клинични изследвания.

При клиничните тестове е установено, че приемът на сто грама сини сливи днeвно за период от една година подобрява костната плътност на ръцете и долната част на гръбнака и намалява признаците на костна резорбция.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание "Адвансис ин нютришън".