0

С амо седмица след премиерата си "Уензди" постави рекорда за най-гледан сериал на Netflix на английски език. Момичетата вече вече се обличат и гримират като нея, а „ТикТок“ прелива от вариации на нейния танц. Каква е тайната на този грандиозен успех?

На първо място, продуцент и режисьор на поредицата беше Тим Бъртън, един от най-популярните режисьори в света със собствено „лице“, чиято работа много се харесва на публиката. Второ, това е първата поредица, с която прочутият майстор се захвана, а днес едва ли някой има съмнения, че поредицата е нова форма на изкуство, принадлежността към която е голям плюс, а не минус, както беше преди.

Клишета

Би било невъзможно да се говори за сериала, без да се докоснем до историята на семейство Адамс. Тя започва преди почти... 80 години. През 1938 г. списание The New Yorker започва да публикува комикс за мрачно странно семейство, написан от художника Чарлз Адамс. Сатиричните скечове осмиват клишетата за идеалните американски семейства и излизат (и следователно не губят своята актуалност) в продължение на 30 години. Героите са майка и баща и двете им деца, дъщеря и син. В продължение на много години героите от комиксите си нямат имена. Едва преди първата филмова адаптация Чарлз Адамс решава да им даде фамилията и имената си - художникът нарича родителите Гомес и Мортиша, а децата Уензди и Пъгсли.

В поредицата почти цялата история се развива в града с библейското име Йерихон, или в Nevermore School, което е на пешеходно разстояние от града. Дизайнерът на продукцията Марк Скрутън намира подходящи тъмни места в Румъния - столицата Букурещ и горите на Трансилвания. Името "Nevermore" идва от едно от най-известните стихотворения на Едгар Алън По - "Гарванът".

Тим Бъртън е страстен фен на един от най-готическите мрачни британски автори, както и на авторът на комикса. Чарлз Адамс, в допълнение към комиксите, рисува поне две карикатури, които се позовават на произведенията на По. Освен това, един от основните филмови вдъхновители на Тим е Роджър Корман, който създава поредица от филми, базирани на произведения на По през 60-те години.

Между другото, Тим Бъртън можеше да направи „Семейство Адамс“ много по-рано, но предпочете да направи Батман и филмите бяха режисирани от Бари Зоненфелд.

През 2010 г. Бъртън планира да направи куклен анимационен филм за Адамс, но отново не се получава. И маестрото се зае с въпроса едва сега: той режисира първите четири епизода от новия сериал и стана продуцент на проекта като цяло.

Коя е тя?

Името Wednesday, което на английски означава „Уензди“ (ден от седмицата), хладнокръвно цинично момиче с черно-черно чувство за хумор е взето от стара британска детска песен: Wednesday's child is full of woe („Роденият в сряда ще е пълен със скръб“ - в свободен превод). Тези, които са запознати отблизо с британския фолклор, знаят, че подобни песни могат да плашат и възрастни.

Нейните отличителни белези са смъртоносно бледа кожа, наследена от майка й, както и коса, черна като гарваново крило, стегнато сплетена на невероятно симетрични плитки. Уензди се облича изключително в строги училищни рокли с бяла яка, допълвайки външния вид с черни чорапи и обувки. Тя е неусмихната и неприветлива, саркастична и язвителна, както и обсебена от смъртта и склонна към садизъм. Жертва на нейните безкрайни експерименти, като правило, става нейният по-малък брат.

Образът на Уензди на екрана е въплътен повече от веднъж: в допълнение към телевизионния сериал от 60-те години, който за първи път заснема комикса, тя се появява в гореспоменатата дилогия на Бари Соненфелд. Освен това има мюзикъл на Бродуей „Семейство Адамс“, а през 2019 и 2021 г. бяха пуснати пълнометражни американски анимационни филми за тези герои.

Хорър

Уензди в сериала на Тим Бъртън се играе от 20-годишния американски модел и актриса Джена Ортега и този герой изглежда е създаден за нея: Ортега вече има няколко роли в хорър във филмографията си и актрисата обича този жанр. Както самата тя признава, харесва това, което другите могат да намерят странно и дори неприятно. Не е изненадващо, че те станаха приятели с Бъртън и работиха заедно върху образа на героинята. Например на режисьора му харесало, че в една от сцените Джена не мига и той решил да го направи част от Уензди. Не се съмняваме, че след тези думи сте се постарали да не мигате възможно най-дълго, за да се самопроверите. Танцът на Уензди, който беше разпространен като клипове във всички социални мрежи, е измислен от самата актриса. Колко близо е тази история днес? 15-годишната дъщеря на семейство Адамс, въпреки всичките си индивидуални характеристики, като най-обикновен тийнейджър, се опитва да намери себе си в този свят, не се разбира с родителите си и се чувства като изгнаник дори сред своите. След поредното изключване на по-голямото дете от училище, татко и мама решават да я изпратят там, където те самите са учили - в интернат за изгнаници, мистериозното Nevermore School.

Изроди

Според официалния уебсайт на училището институцията е основана през 1791 г. като „академична институция, която обучава отхвърлени, изроди и чудовища“. Netflix наистина направи всичко, като рестартира уебсайта на училището. Гомес и Мортиша се надяват, че дъщеря им бързо ще стане тяхна версия там, но нямат такъв късмет.

Както при всяко училище, Nevermore е домакин на събития като Деня на родителите, който събира семейства от ученици, и Ден на вълнението, когато учениците отиват в света на „нормис“ в Йерихон, за да изградят взаимоотношения между общности от обикновени хора и техните собствени. Накратко, Nevermore е като всяка друга гимназия!

Мистерия

В допълнение към "скучните" учебни дни, сериалът има и детективски компонент: мистериозни убийства се случват в гората близо до училището. Това е може би единственото нещо, което кара Уензди да остане на училище: в крайна сметка ужасите, смъртта и чудовищата са нейните интереси от детството. Освен това в целия сериал Уензди разкрива тайните и историята на своето семейство.

И, разбира се, в историята за проблемите на тийнейджърите не можеше да се мине без възрастни, които правят всичко, за да развалят всичко: в допълнение към Мортиша и Гомес Адамс, това е директорката на училището (Гуендолин Кристи – Бриен от Тарт в „Игра на тронове ), кметът на град, който някога е бил основан от поклонниците, и мистериозната учителка-"нормис" Мерилин ("референтната Уензди" Кристина Ричи).

Конфликт

С една дума, ако изхвърлим повърхностното, "Уензди" е сериал за тийнейджъри, които са в конфликт с целия свят, отстояват мнението си, влюбват се и се разочароват от първата си връзка, но накрая се сприятеляват и дори да се помиряват с враговете – мечтата на всеки родител.

Нищо ли не ви напомня за разделението на световете на "нормални" и "други"? Разбира се, това е явна препратка към вселената „Хари Потър“, в допълнение към която поредицата има „избран“ главен герой, и състезания на езерото, и забранената гора, и вътрешен двор с дърво, и дори уроци по билкология. Освен приключенията на Хари Потър, поредицата "Уензди" напомня на "Здрач", "Академия за вампири", "Странни неща" и "Ривърдейл". Явно зрителите харесват подобни паралели: новият сериал вече счупи рекорда на „Странни неша“ за гледани часове през първата седмица сред англоезичните предавания на Netflix.

Нашият свят без съмнение е в криза в момента. Сериалът "Уензди" е идеалният начин да се абстрахирате максимално от проблемите на реалността. Ако желаете, можете да създадете отделна вселена от семейството на Адамс, както вече се случи с други произведения, тъй като има много съдържание за това. Остава да се надяваме, че Тим Бъртън ще намери време да доподреди света.