0

- Г-жо Иванова, на пазара вече е четвъртата ви интерактивна книжка с йога упражнения и песнички. Към кого е насочена тя и с какво е по-различна от предишните?

- Не бях написала вълшебна книжка само за най-малките в предучилищна възраст, с които работя активно. Това е и едното ми висше образование. Беше голямо предизвикателство за мен, защото за разлика от прозата и публицистиката, с които имам по-голям опит, тук всичко трябваше да е в стихотворна форма, по-смилаемо и леснодостъпно – от стихчетата до песничките за раздвижване. Песничките – общо 22, които записахме с Косьо Кучев, се получиха лесно запомнящи се и запеваеми. Всички рисунки на художничката Мила Попнеделева-Генова както винаги са прекрасни. Книжката радва децата и родителите и им помага да обичат движението и да се забавляват заедно. Упражненията са също леки за изпълнение и като времетраене са около 20-30 минути, което е идеално време за физическа активност за най-малките в детска градина или вкъщи. Подходящи са да се слушат и по време на пътуване и за самостоятелни занимания вкъщи, защото към хартиения формат има и диск и QR кодове за директна връзка с видеата, в които показвам как ги изиграваме.

- Как всъщност се роди идеята за вашия проект „Тананикаща йога“?

- От желанието ми да съчетая трите ми професии и страсти – йога, музика и писане, и да съм полезна на децата. Музиката много лесно привлича вниманието на децата, а съчетанието с йога е много забавно. Какво по-разтоварващо от това да си пеем и танцуваме едновременно? Именно това правим в тананикащата ми йога за деца.

- Какво според вас им липсва на днешните деца в сравнение с предишните поколения? И съответно какво имат в повече? В моето детство аз не знаех какво е йога например.

- Липсва им безгрижие и свободно време. Много родители претоварват графика на децата си, избират вместо тях, дават им лош пример с телефонното си вманиачаване, а после изискват да не им подражават. Днешните деца имат много повече вещи и сетивни развлечения от нас навремето, които заемат пространство в стаите и в ума им. Трупането на вещи, вместо развитието на творческото им въображение и самостоятелно критично мислене, спират развитието им. Няма как да очакваш от такива деца да бъдат креативни, да бъдат откриватели и да вярват в силите си, защото те се научават да зависят от външните обстоятелства. Научават се, че за да не им е скучно, трябва да имат електронни устройства и играчки, които да ги забавляват. Йога е много хубаво занимание, защото поставя децата в неконкурентна среда и им показва, че всички започват с равни възможности и от тях зависи какво ще постигнат. Ако са постоянни и упорити, ще се движат винаги нагоре. И дори и когато нещо не се случи, както очакват или са свикнали, ще намерят сили в себе си, за да го преодолеят.

- Каква е вашата лична кауза и мисия с всички книги, които вече сте написала и до които хората са се докоснали?

- Да покажа на децата, че движението може да бъде забавно. Да науча и големите и малките, че трябва да редуват активност с почивка и колко важно е това за здравето им, баланса и освобождаването от стреса.

- Да поговорим малко сега и за здравето на българина – тема, върху която имате поглед. Смятате ли, че сме здрав народ?

- Все повече хора обръщат внимание не само на физическото, а и на психическото си здраве. Съдя по пълните групи по йога в студиото ми - от тази за най-малките 3+, на която майките водят децата си, за да направят нещо полезно за тях, до тази за дами 55+. И това е, защото има много стресирани хора, които търсят помощ. Пандемията ни припомни, че здравето е най-важно. Че ако нямаш силна психика, не можеш да издържаш на напрежението. Много лоши новини чувахме и продължаваме да чуваме. Лекарите масово препоръчват йога и плуване след изкаран ковид например, както и солна стая за възстановяване след респираторни проблеми. Напоследък много хора се обръщат към мен за индивидуални проблеми, свързани с тежест в гърдите, или затруднено дишане, а уж вирусът си е отишъл. Един от йога учителите Свами Сатянанда казва: „Ако знаете как да се освободите от напрежението, знаете как да решите всички свои проблеми в живота“. Здравето ни зависи от грижите, които полагаме за себе си.

- Вие практикувате и преподавате йога вече повече от 15 години. Какво вас лично ви накара да започнете? Имаше ли здравословен проблем, който искахте да преборите с йога?

- Аз съм един от малкото учители и хора изобщо, които не са започнали да правят йога заради проблем. Започнах заради това, че нямах възможност да тренирам друго нещо сама. Не можех да правя художествена гимнастика или балет вкъщи например, но имах първите издадени на български книги за йога, които ми заместваха спорта. Като пораснах и имах възможности и избор, опитах фитнес, пилатес, всякакви танци и т.н., но продължих да се занимавам с йога, защото осъзнах, че няма нищо по-комплексно от тази система. Тя се грижи и за тялото, и за ума.

- За какво като цяло помага йогата и може ли да ни споделите за ефектите, които се наблюдават при практикуващите редовно йога?

- Най-общо хората започват да се чувстват по-енергични и в същото време спокойни. Независимо дали посещават практиките сутрин или вечер след работа, винаги излизат от залата по-усмихнати. Сякаш са оставили товара си поне за малко и са се освободили от всички задължения и напрежения в един забързан, претрупан с ангажименти ден, за да продължат с нови сили. Изграждат навика да се грижат за себе си, да познават тялото и състоянията си, и да си самопомагат.

- Какви здравословни проблеми и болести могат да се повлияят от йога и медитация?

- Ще започна от правилното дишане. Много хора не го познават и разбират, а оттам и не си дават сметка колко важно е. Независимо дали се чувствате уморени или напрегнати, осъзнатото дишане може да ви помогне и физически, и емоционално. Може да ви помогне при проблеми, свързани със сърцето, с дишането, с кръвното налягане, с нервността и стреса като цяло, от които идват много проблеми. Чрез медитация и йога практики борим стреса, който е в основата на много заболявания, дори и затлъстяването. Изпълваме се с енергия. Имаме творческо вдъхновение. Медитацията е изкуството на умствения контрол. 

- Има ли възрастови ограничения за практикуващите йога? Чувал съм и за специална йога за бременни.

- Няма човек, който да не може да се научи да медитира, или да не може да прави йога независимо от възрастта, килограмите или гъвкавостта си. Ако има някакви заболявания, учителят, на когото се довери, ще му каже на какво да наблегне и какво да избягва. При бременните е същото. Ако нямат забрана от лекаря си да практикуват, инструкторите, завършили обучение за работа с бъдещи майки, ще са им в голяма полза в практиката, подготовката и настройката за раждането, емоционалното състояние, връзката с бебето и възстановяването след това. Много дами започват да правят йога по време на бременността си и това е прекрасно. Аз водя от толкова години йога за бременни, че вече идват майки с трета бременност при мен или водят децата си на йога за деца.

- В последно време се появиха много солни стаи и те са изключително посещавани от майки с деца и не само. Вие също сте собственик на солна стая и правите първата въздушна йога със солна инхалация. За какво помага халотерапията, за кого е подходяща?

- Солната стая, или още наричана халотерапия или солна инхалация, е естествен метод за профилактика и дори лечение на много заболявания, особено такива, свързани с респираторни и кожни проблеми. Посещава се от майки с деца най-често заради засилване на имунитета, изчистване на т.нар. задна хрема, която всяка майка с дете, започнало да посещава детска градина, много добре познава. Полезна е още, за да намали или изчисти възпалението в белите дробове и да подобри функционирането им, постковид оплаквания и др. Изкарва натрупаната слуз, отваря дихателните пътища, повлиява добре при астма и алергии, които се засилват особено сега през пролетта. Също повлиява успешно на стресови състояния като депресия, безпокойство и хронична умора. Аз имам часове по йога за лице, дишане и медитация в солната стая, които се съчетават много добре с инхалациите.

- Миналото лято след десетгодишна пауза от музикалната сцена се появи вашият дует с Дамян Попов. Да очакваме ли още нещо от вас в тази насока?

- Много ми се иска да правя от време на време и някоя поп песен, но напоследък вдъхновението ми е свързано повече с комплексното съчетание на ползите от йога, музика като цяло и писането, за да мога да ги комбинирам. Когато насочиш енергията си към нещо – то се развива повече от друго. Затова в момента йога практиките, детските ми песнички и книжки се радват на по-голям успех, а пеенето остава на по-заден план.

- Научи ли ни според вас на нещо пандемията?

- Някои хора не промениха начина си на живот и общуване, освен в моментите, когато ограниченията не им го налагаха. Други се научиха да забавят темпото, да приоритизират по-важните неща и хора, да бъдат по-смирени, по-предпазливи и по-устойчиви. За всички ни беше поредният урок. Всяко нещо, което ни изважда от зоната на комфорт, ни развива.

- Издайте няколко кратки съвета или техники за справяне със стреса.

- Това е все едно да разкажа книга с едно изречение. Тогава защо не съм го направила с едно изречение? Защото няма да е книга. Всички искаме набързо да се научим на нещо. Та дори и да дишаме правилно. Спирали са ме хора на улицата, за да ме питат така между другото как да дишат правилно. Често хората искат и да свалят килограми, трупани с години за няколко дни. Но за да бъда полезна, ще кажа само – не чакайте да стигнете до йога и медитацията заради някакъв проблем. Научете се сега, за да не стигате до проблема. Грижете се за себе си, за да можете да сте полезни и приятни и за хората около вас. Подхождайте и правете всичко с любов. Медитирайте всеки ден. Ако не знаете как – ще ви науча.

- Имате много активна гражданска позиция относно войната в Украйна. Бихте ли я споделили?

- Че хората сме животни, е ясно на всеки, който дори и на начално учебно ниво е чел определенията на Дарвин. И десетките хиляди години, в които развиваме човешките си качества, науката, културата, изкуството не са били достатъчни явно от еволюционна гледна точка да преодолеем грозните си и кървави, животински нагони. В противен случай думи като война, убийство, терор, изнасилване, невинно пролята кръв, мъчения, разруха, агресия и насилствена смърт отдавна щяха да са изчезнали от речника ни. Ситуацията в момента с един самозабравил се диктатор в центъра на Европа е отвратителна, но и ме кара да изпитвам вече повече от 40 дни много силно чувство на испански срам. Ако трябваше да я опиша в детска книжка в контекста на интервюто, така че да ме разберат всички, бих го направила по следния начин. Имало един луд човек, агресор, с психиатрични проблеми, който дал воля на поведението си. Нападал деца и жени, разрушавал техните градове и домове, а всички около него се опитвали да го спрат със забрани и поуки какво да прави и какво да не прави. Не знаели дали да му сложат усмирителна риза или да му оставят още малко време, за да видят дали сам няма да се вразуми. А през това време потърпевшите се борели сами със срама, смъртта и пораженията, които той не спирал да им нанася. Питам тук българските политици, родители и граждани изобщо, ако за малко си представят, че не чуждите деца са подложени на тази агресия, а собствените им - още ли щяха да се чудят дали да използват хуманни средства, или биха вързали ръцете на нападателя. Дали биха се чудили още усмирителна риза ли да му сложат или да го спрат и затворят завинаги, за да му покажат, че така не се прави. На какво учим децата с примера си? Да търпят до последно и да гледат отстрани, без да заемат страна, или да помагат и да бъдат на страната на доброто винаги?

- Позитивна мисъл или утвърждение, което си повтаряте често и което бихте отправили към нашите читатели?

- „Криле имат само тези, на които сърцето им иска да лети“. Напоследък тази мисъл на Николай Хайтов ми стои на видно място. Чувствам се окрилена, защото има кого да обичам и правя каквото обичам. Знам какво искам и подкрепям хората, които също знаят.

Това е тя:

Родена е на 23 октомври 1977 г. в Казанлък

Завършила е педагогика в СУ, поп и джаз пеене в НБУ

Прочу се с кавъра на ФСБ „Обичам те дотук“, а след това наложи и собствените си хитове C'est La Vie, Mr. DJ, „Сладка отрова“ – дует с Орлин Павлов, „Някъде там“ и др.

Автор е на 7 книги, последната от които „Тананикаща йога“, базирана на 15-годишната й практика на йога учител

Омъжена, с две деца - Виктор (13) и Стела (10)