0

А ко обичате дивата природа, планини, езера и свободно разхождащи се лосове, Норвегия би ви предложила всичко това и може да грабите с пълни шепи. Където и да застанеш, откъдето и да минеш, в близост има фиорд, в който се отразява красива планина, дори и в студените зимни дни. Освен че заради местоположението си има феномени като сияния или 24 часа в денонощието ден през лятото и нощ през зимата, Норвегия може да ни плени и със спокойствието, което лъха от местните. Изключително добро е и отношението на служителите на летището, в магазина и където се сетиш. И ако се въздържате от пътуване до северната страна заради по-ниските температури винаги може да планирате пътуването си през по-топлите месеци. Важно е обаче да се каже, че 8 или 9 градуса през април и слънчево време се усещат като 15-20 градуса у нас. Тогава норвежците дори се къпят във фиорда. 

Едно от тези приказни места в Норвегия е малкото, но китно градче Фауске (Fauske). То е сгушено в планина и се намира на брега на Норвежко море във фиорда Салтфьорд, фюлке Норланд на около 880 километра северно от столицата Осло. Има жп гара и малко пристанище.  Населението е около 9460 жители според данни от преброяването. В селцето живеят и наши емигранти, които с труд и търпение са успели да се уредят в северната страна. Във Фауске има и хотел, където може да отседнете, а с кола под наем да обикаляте до различни места. Градчето има и футболен тим, мол, редица училища и детски градини. Ако посетите Фауске, трябва да опитате и сладоледа, който напомня този от едно време, който се продаваше от машини. За разкош може да си изберете глазура с шоколад, ягода или други. Местен специалитет е осолено агнешко. То се кисне 36 часа във вода, преди да се приготви,  а след това се готви на пара. Месото става изключително крехко и вкусно.  

Забележителности 

Най-близкият град с летище до Фауске е Будьо. Той е не по-малко приказен с невероятни пейзажи, пристанище с красиви яхти и дори кораби. В града се намира и  Норвежкият национален музей на авиацията в Будьо. Там на 10 000 квадратни метра ще се запознаете с вълнуващата история на военната и гражданската авиация. Присъединете се към пътуването в нашия грандиозен изложбен пейзаж, с образователни преживявания както за малки, така и за възрастни. Вижте как авиацията обедини Норвегия като нация и се насладете на екземпляри като шпионски самолет U-2, Starfighter и Spitfire отблизо. 


Друга атракция в града е Nyholmen skandse. Това е укрепление на входа и е построено през 1810 г. за защита на складовете за зърно на Hundholmen срещу британски военни кораби по време на Наполеоновите войни.
 Крайбрежната крепост е затворена през 1835 г. и се разпадна бързо, преди реставрационните работи да започнат в края на 60-те години на миналия век. Днес съоръжението разполага с дванадесет оръдия, които са възпроизведени и управлявани от Nyholms Skandses Compagnie.

Риболов 

Забавленията в района освен разходки между невероятните живи картини на Норвегия са още и риболов, посещения на музеи и дори пътешествие до полярния кръг. 
За любителите на риболова в този район може да практикуват хобито си безплатно на много места. Също така уловът остава за вас без притеснения. Тук можете да хванете камбала, треска, морски костур,  сайда, лют, мерлук, пикша и други риби с рекорден размер. Най-голямата хламибута, уловена в страната, тежала над 180 килограма.
Морският риболов в Норвегия е достъпно и относително евтино удоволствие. Не е необходимо да купувате лиценз, ако вкусната сьомга и пъстърва се хване на въдицата ви.  
За начинаещите рибарите препоръчват риболов във фиордите на Норвегия, тъй като практически там  няма течения и ветрове. 

Водовъртежи

Друг феномен, който може да се наблюдава в северната страна, са водовъртежите. 
Водовъртеж е въртяща се водна маса, породена от противоположни течения или сблъскването на течение с препятствие. В тесните океански проливи с бързо течащи води водовъртежите често се причиняват от приливи и отливи. 
Водовъртежът Салстраумен е най-силният водовъртеж на Земята. Намира се близо до Северния полярен кръг, югоизточно от град Бодьо в Норвегия. Проливът в най-тясната си част е широк 150 метра, а водата преминава през канала четири пъти дневно. Изчислено е, че 400 милиона кубични метра вода преминават през тесния пролив на всеки шест часа. Водата придобива кремав цвят и е най-бурна по време на прилив. Събитието се радва на вниманието на туристи. Водовъртежът достигат скорост от 40 km/h. Тъй като корабоплаването е опасно в този пролив, само малък промеждутък от време е подходящ за преминаване на големите кораби. Впечатляващата му сила се поражда от най-силния прилив на света, който настъпва на едно и също място по време на новолуние и пълнолуние. 
В района през април може да се улови треска с размери от 50-60 сантиметра и тежаща около 5-6 килограма.  

Полярният кръг 

Северният полярен кръг е един от петте основни паралела от географската мрежа на Земята. Това е въображаема линия, която е разположена на 66° 33′ 39″ (или 66,56083°) северно от екватора. Всичко, което се намира северно от тази линия, се означава като Арктика, а зоната, разположена между Северния полярен кръг и друг важен паралел (Тропик на Рака) е известна като Северна умерена зона.
В рамките на полярния кръг слънцето е над хоризонта за 24 часа при лятно слънцестоене поне веднъж в годината, както и 24 часа под хоризонта поне веднъж годишно при зимно слънцестоене. Схема на ориентацията на Земята спрямо Слънцето през различните сезони
Позицията на Северния полярен кръг се определя от наклона на земната ос на въртене към еклиптиката. 
През топлите месеци в района има музей, където има препарирани полярни мечки, лосове и други животни. През зимните месеци снегът там е над 2 метра. Ако посетите това място, преди да бъде отворен магазинът и музеят, ще се натъкнете на коридори от сняг, които са били направени от машини дни преди отварянето на атракцията. Туристите, които посещават полярния кръг в топлите месеци, си правят малки кули от камъчета и си намислят желание. 

Бирата в супермаркета до 18 часа, 
вино само от държавен магазин 

Алкохол в магазините за хранителни стоки в Норвегия няма. Той се продава само на специализирани места. В хранителните магазини има бира, за която също има ограничение за продажбите. Дори да сте пълнолетен, може да си купите кенче или бутилка до 18 часа. 
Петък вечер е и искаш да си купиш бутилка червено вино.  Само че ако си в Норвегия, това не може да се случи, защото в делнични дни магазините нa държавния монополист Vinnmonopolet затварят в 18, а в събота - още в 15 часа. Затова ако ти се пие, отиваш в заведение и си поръчваш жадуваната чаша вино - 200 мл срещу 90-100 крони (20 лв.).
 Норвежците, разбира се, са се примирили със статуквото, но въпреки това с горчивина и неприкрита завист гледат на онези райски места в Европа и по света, където да си купиш бутилка водка е също толкова лесно и безгрижно, колкото и кило картофи.
Магазините, където се продава алкохол, са на единствения държавен търговец на дребно в Норвегия, който има право да продава напитки с алкохолно съдържание над 4.75%. Броят и териториалното разпределение на магазините на монополиста са строго съблюдавани. Правилото е, че на 30 хиляди души се пада само един магазин. Това значи, че освен ако не живеете в някой по-голям град, ще се налага да пътувате с километри, за да купите напитки, с които да почерпите гостите си в събота вечер. Алтернативата е да си ги поръчате онлайн и да си вземете доставката от местния пощенски клон.
Цените пък са много високи. Спрямо средните цени на алкохола в Европа тези в Норвегия са завишени с 250%. В другите негостоприемни за любителите на чашката страни положението не е по-различно, но определено не е толкова зловещо. В Исландия процентите са 226, във Финландия - 172, в Швеция - 141, а в Дания - 138.