0

С лед Освобождението Русе става водещият финансов център на България. Страната още не се е отърсила от вековното робство, а в града край Дунав вече са се появили първата частна банка, първият извънстоличен клон на Българската народна банка, първото застрахователно дружество у нас. До 1944 г. тук се създават и работят повече от 150 банкови институции и клонове на банки, банкерски и сарафски къщи, кредитни кооперации, спестовни каси и застрахователни дружества. В този важен пристанищен град индустрията се развива бързо и се появява необходимостта от институции, които да отпускат кредити, както и от застрахователни дружества, защото има какво да се застрахова. Големи и първи у нас фабрики, магазини на едро и дребно, работилници, хотели, казина – всичко това се нуждае от капитали, за да съществува.

Каси

„Още по време на османския период, през 1865 г., в Русчук се появяват земеделски каси, които ограничават лихварството и подпомагат развитието на земеделието. Те продължават да функционират и след Освобождението и през 1903 г. са основата за създаването на Българската земеделска банка“, разказва за прохождането на банковото дело в Русе директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов. Преди дни в една от залите на културния институт бе открита твърде любопитна изложба, проследяваща развитието на банките в града до 1944 година.

Първата

Само три години след Освобождението – през 1881 г., в Русе по инициатива на Симеон Златев се открива първата българска частна банка, наречена Спестовно акционерно дружество „Гирдап“. В Управителния съвет влизат едни от най-богатите русенски търговци и предприемачи, а председател е Стефан Симеонов. Съществуването на банката „Гирдап“ се свързва и с една много красива и емблематична сграда в града, която русенци наричат „Часовника“ заради часовниковата куличка на върха. „Да се срещнем при Часовника“ е фраза, позната на поколения жители на града, тъй като ъгловото здание на главната улица „Александровска“ срещу Съдебната палата продължава да е любимо място за срещи. Дружеството построява своя собствена сграда през 1897 г. и се нанася в нея. През 1913 г. избухва пожар, който унищожава мансардния етаж, но две години по-късно е извършен ремонт и надстроен още един етаж, отново с часовникова куличка на върха. В този вид зданието е и до днес.

Клон

Първият извънстоличен клон на Българската народна банка (БНБ) пък е открит в Русе през 1884 г. Финансовата институция се създава на 25 януари 1879 г., когато княз Александър Дондуков-Корсаков утвърждава устава за създаването на БНБ. На ул. „Александровска“ през 1895 г. за русенския клон е изградена специална сграда с градски часовник, в която сега се помещава Инспекцията по труда. Първият директор и най-дълго управлявалият клона на БНБ в Русе е Иваница Иванов.

Застраховки

Първото българско застрахователно дружество у нас, наречено „България“, е основано през 1890 г. в Русе. Целта му е да противодейства на чуждите застрахователни компании. През годините дружеството „България“ разкрива 62 агенции в страната и чужбина и има свои представителства в Цариград, Берлин, Солун, Скопие, Амстердам, Атина, Париж, Лондон, Чикаго и други. В собствена сграда дружеството се нанася през 1900 г. Достолепната някога постройка на ул. „Александровска“ сега е в плачевно състояние. Фасадната й част е заградена с декоративно пано, което скрива грозната гледка и възпрепятства влизането вътре.

Кредити

След Освобождението в Русе се откриват нови и нови фабрики, които задоволяват нуждите не само на местния пазар, а и на цялата страна. Тази дейност се съпровожда и с появата на редица банки. В книгата си „Русе, биографията на дунавския град“ Васил Дойков пише, че в навечерието на Първата световна война в града са функционирали общо 696 предприятия, от които 278 са били фабрики, а останалите – занаятчийски работилници, които в една или друга степен са били свързани с индустриалното производство. Нуждата от кредитиране все повече нараствала. „Виждаме, че във времето става все по-ясно как капиталът се обвързва с индустрията. Важни етапи от развитието на Русе са свързани с банките, защото те дават парите за изграждането на важни икономически или обществени сгради. На тях се дължи появата в града на Захарната фабрика, на Кожарската фабрика, на изграждането на Доходното здание“, обяснява директорът на музея.

Банкери

През 1895 г. е основана Българската търговска банка, чието седалище е в Русе. Това е първата в страната търговска банка, създадена с изцяло български капитали. Съучредители са Георги Теодоров, Стефан Симеонов, Георги Губиделников, Панайот Попов, Спиридон Стомоняков, Йосиф Цанков и други.

В края на XIX век в Русе се появява банката на Иваница и Стефан Симеонови. Банка „Братя Симеонови“ инвестира в строежа на жп линиите Русе – Велико Търново, София – Роман, Нова Загора – Септември. Сградата, в която се е помещавала, е една от най-красивите в богатото архитектурно наследство на Русе. Великолепното здание е в стария център на града и сега тук е настанен русенският централен офис на Банка ДСК.

Буров

Една след друга се появяват още Българска земеделска банка, наследник на земеделските спомагателни каси, Банка „Д. А. Буров и сие“, Българска генерална банка, Кредитно-търговска банка на братя Бъклови, Русенска популярна каса, Балканска банка, Франко-белгийска банка и много други финансови институции, допринесли за развитието на града. Със Спестовното дружество „Стремление“, създадено през 1895 г., се свързва изграждането на най-представителната сграда в Русе – Доходното здание, превърнало се в символ на дунавската ни столица. Банката финансира със заем строителството, което продължава четири години – от 1898 до 1902 г. Целта на „Стремление“ е да развива спестовността между всички класи на населението. Председател на Управителния съвет е Георги Губиделников, а сред членовете са Никола Българов, Иван Д. Буров, Цани Ковачев и Панайот Петков.