0

Ч удотворна икона на св. Николай се намира в центъра на София. За нея се разказва, че прави големи чудеса - намира работа, лекува и решава имотни спорове, събира разтурени семейства със застъпничеството на Мирликийския Чудотворец. 

„Колкото пъти там сме се молили за нещо, винаги ни се е давало сякаш Отгоре“, разказват миряни, визирайки черквата “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” на столичната ул. „Цар Калоян“ №8. Мнозина ще дойдат задължително и на 6 декември
(Никулден), когато се чества празникът на светията.

Чудотворната икона на Св. Николай върши чудеса ежедневно, кръстят се миряни.

 Чудотворната икона на Св. Николай върши чудеса ежедневно, кръстят се миряни.

56-годишната Радослава Ботева от Плевен споделя, че преди години останала без работа. Лутала се тук и там в различни фирми, уж да я изпратят в чужбина, но само парите й взимали. И нищо. Вървейки по посока ЦУМ, вдясно под козирката на хотел „Рила“ видяла храм и решила да влезе. Клисарката там я посъветвала да се помоли пред св. Николай с думите: „Моля ти се, о, всечестни архиерею, велики чудотворецо, нека си намеря по-скоро работа с достойно възнаграждение“.
„За мое изумление още на връщане във влака срещнах своя съученичка, с която не се бях виждала повече от 15 години. Тя се бе устроила в Австрия, имаше бизнес с ресторант и хотел. На драго сърце ми предложи да ме вземе при нея, още повече че точно тогава си търсели служители“, разказва благодарната жена.

В историята на храма присъства и едно наистина неоспоримо чудо, датиращо от времето на Втората световна война. На 30 март 1944 г. бомбардировката на столицата предизвиква значителни разрушения в централните градски части. Сринати са 3575 сгради, загиват много хора. Засегнати са Католическата катедрала „Свети Йосиф”, Софийската синагога и църквата „Свети Спас” (ХI в.). При атаката една бомба удря точно храма „Св. Николай“, чиито основи са от IV век. Когато облакът от огън и дим се разсеял, всички от квартала били изумени. Цялата църква била изравнена със земята, но само стената, на която била закачена иконата на свети Николай, стояла непокътната. Пред нея дори кандилото горяло сякаш в памет на загиналите в бомбардировката софиянци. През 50-те години на XX век малката църква възкръсва от руините на бомбите по настояването на патриарх Кирил.

Иконата на Св. Николай, оцеляла при бомбардировкaтa над София от 30 март 1944 г.

 Иконата на Св. Николай, оцеляла при бомбардировкaтa над София от 30 март 1944 г.

Хора споделят и други изумителни случаи. Мъж от Своге дошъл да се моли за жена си. Тя имала голяма миома, която била в близост до яйчниците. Докторите казали, че могат да отстранят образуванието, но после щяла да остане бездетна. След молитва тук обаче операцията минала успешно, а скоро мъжът се сдобил с рожба. Мирликийският чудотворец помогнал и на няколко разтурени семейства да заживеят отново в хармония. Благодарна столичанка споделила, че се е спасила от комшийка магьосница след небесното застъпничество на св. Николай.

Домакинята доверила, че нейна съседка й завидяла на семейното щастие и започнала да й крои магии за раздяла. Пъхала под изтривалките косми от животни, правела питки с варено тесто, които поставяла на перваза. В един момент изглежда всичко това дало резултат, защото мъжът охладнял към половинката си и в един момент решил да се премести в друго жилище. Подир молитва тук двамата отново се събрали. „От иконата ли, от мястото ли, но чудесата тук са всекидневие“, нареждат миряни. Малцина подозират, че пред чудотворната икона на св. Николай се е молил Софийският чудотворец св. Серафим Соболев. През 1939 г. именно този храм приютява изгонените за десетилетие духовници от руската църква „Св. Николай“ на бул. „Цар Освободител“. Те били нарочени от съветското посолство за белогвардейци, а сред тях бил именно св. Серафим.

Дворецът на Константин Велики лежи под храма

Митрополитският храм „Св. Николай Чудотворец“ е сред най-старите храмове в София. Построен е като малка семейна църква в двореца, намирал се на днешната ул. „Калоян“, зад хотел „Рила“. Смята се, че именно в този дворец е отсядал император Константин Велики, покръстителя на Римската империя, когато идвал в Сердика. След като цар Крум превзема града в 809 г., оцелелите части на имперския дворец стават резиденция на българския управител на обширния и важен за царството Средечки комитат. От 971 г. Средец при цар Самуил (също дълго живял в София) е седалище на българския патриарх Дамян. По-късно, през Средновековието (XIII век) севастократор Калоян издигнал резиденцията си върху основите на Дворцовия комплекс и изградил нова църква върху основите на ранно християнската. През вековете на османското робство църквата е била известна като „Св. Никола Големи“.

Ванга: Левски е погребан под стълбището

Доста хора посещават храма с чудотворната икона на св. Николай, запленени от легендата, че именно тук са положени костите на Васил Левски. Служителите обаче са скептични, тъй като при бомбардировките всичко е било изорано. Така че и да е имало нещо, всичко е отишло в небитието. По-късно обаче Ванга казала, че именно там е погребан Апостола на свободата. Незнайният гроб на Дякона се намирал току под стълбището на вкопаната в земята черква. Това твърди Павел Кипров, родом от симитлийското село Черниче. През 1975 г. той ходил при пророчицата по семеен въпрос. По това време мнозина мислели, че писателят Николай Хайтов е разбрал именно от Ванга, че  гробът на Апостола се намира в църквата „Света Петка Самарджийска“ в подлеза на ЦУМ. „Гробът на Левски е в църквата, но не в тази, която казва Хайтов, а в „Свети Николай Чудотворец”, провидяла Ванга. В София има два храма с това име, но онзи на ул. „Цар Калоян“ е най-близо до мястото на екзекуцията на Апостола.