0

Н а 9 юни Православната църква отбелязва паметта на Свети Кирил, архиепископ Александрийски. Той се прочува с това, че успява да разгроми опасното лъжеучение на цариградския патриарх Нестор, който казвал, че Иисус се е родил човек и поради тази причина Дева Мария не бивало да се нарича Богородица, а Христородица.

Светията се родил през 376 г. в Александрия. Чичо му Теофил, архиепископ Александрийски, го извикал при себе си и го направил дякон. Скоро Кирил станал известен проповедник и с добродетелния си живот спечелил всеобщо уважение. След смъртта на Теофил в 412 г. той бил избран на архиепископския престол.

Богоявление

В онова време се появила ереста на Нестор, патриарх Цариградски. Той започнал да проповядва, че Иисус Христос се бил родил не Бог, а човек, и че Божеството се било съединило с Него при Богоявлението. И поради това Дева Мария не следвало да се нарича Богородица, а Христородица.

Свeти Кирил бил крайно огорчен от това извращаване на вярата и счел за свой дълг твърдо и ревниво да я отстоява. Той изпратил увещателно послание до Несторий и писма до император Теодосий Младши, до сестра му Пулхерия, до римския папа Целестин и до големите манастири. В тия послания той убедително опровергавал мненията на Несторий за Сина Божий.

Интриги

Точно в това време папа Целестин свикал в Рим събор, който осъдил новото лъжеучение и определил да бъде свален Нестор, ако той не се откаже от заблужденията си. Този опит обаче останал безуспешен. Тогава император Теодосий II (408-450) свикал Третия вселенски събор в град Ефес през 431 година. Нестор не се явил и отказал да подпише, че е съгласен с догмите на Църквата, изложени от Свети Кирил и пратени му от името на събора. Тогава съборът решил Нестор да бъде свален. Несторий отхвърлил това решение, като се позовавал на това, че антиохийският архиепископ Йоан отсъствал от събора. А самият Йоан нарочно се бавел, понеже държал страната на Нестор. Той се стремял да вреди и на Кирил. В един момент успял да настрои против него императора. Кирил бил заплашен със сваляне и заточение и бил задържан под стража. Но праведникът всичко понасял с кротост и проявявал необикновена твърдост на духа. Той знаел, че нищо не трябва да склони епископа да прави отстъпки в делото на вярата, но заедно с това бил готов да прощава личните оскърбления и обиди.

Възмездие

Най-после истината възтържествувала. Свети Кирил се върнал в епархията си, като се оправдал във всичко онова, в което се стараели да го обвинят. Несторий пък бил отлъчен от Църквата и заточен в Египет, където умрял от страшна и мъчителна болест - езикът му бил изяден от червеи.

Архиепископът тълкувал Стария завет

Грижите и трудовете разстроили здравето на Кирил Александрийски. Той често боледувал и умрял на 27 юни 444 година. Католическата църква почита паметта му на тази дата.

Свети Кирил оставил много съчинения, в които с яснота и сила излага догматите на християнското учение. Освен писмата, в които той отхвърля мнението на Несторий, най-бележити негови съчинения са: Изяснения на Мойсеевото Петокнижие (Тората), на пророчествата на Исаия, на дванадесетте малки пророци, на Евангелията на Йоан и Лука, на Посланията на апостолите. На Кирил Александрийски принадлежи и апологетично съчинение, осъждащо „Речи против християните“ на император Юлиан Отстъпник, както и „Книга за поклонението с дух и истина“ и „Истина за Света Троица“.