0

А ртериалното кръвно налягане е един от важните показатели за здравословното състояние на всеки човек.

Повишеното артериално налягане е индикатор за наличието на хипертония, която е основен рисков фактор за увреждане на сърцето, бъбреците, очите. Увеличава се и рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания като инсулт, исхемична болест, сърдечна недостатъчност и др. Данните показват, че страната ни заема челно място по сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания като последица от недиагностицирана и недостатъчно прецизно лекувана хипертония.

Има два типа хипертония – първична (или есенциална хипертония) и вторична хипертония. Първичната означава високо кръвно налягане, за което няма очевидна причина. Вторичната е високо кръвно налягане в резултат на определени причини (например нарушено производство на хормони от надбъбречните жлези). От този вид страдат малък брой пациенти. За сметка на това обаче есенциалната хипертония засяга над 2 милиона българи. Според световните данни 1 на 4 мъже и 1 на 5 жени страдат от високо кръвно налягане. 30% от възрастното население пък дори не знаят, че имат този проблем.

Хипертонията се определя като постоянно повишени стойности на кръвното налягане, а диагнозата се основава на множество измервания, при които се установява кръвно над 140/90 mmHg. Като в случая 140 е систолното налягане или т.нар. „горна граница”, а 90 е диастолното налягане или т.нар. „долна граница”. При наличие на индикации за хипертония от първостепенно значение са консултациите с личния лекар и специалист – кардиолог. За да проследите по-точно стойностите на кръвното, експертите препоръчват да записвате измерванията в таблица. В случай че поддържате по-високо артериално налягане, измервайте два пъти на ден – сутрин и вечер.

Нивото на артериалното налягане търпи значителни различия в рамките на денонощието. Кръвното ни се влияе от много фактори като нивото на активност, температурата, настроението и т.н. За измерване на артериалното налягане е необходим апарат. Условно те се делят на два типа – т.нар. сфигмоманометър или ръчният апарат, който включва стетоскоп, маншет с ръчна помпа и устройство, както и електронен или автоматичен апарат, при който помпата е вградена в маншета и липсва лекарската слушалка. И при двата вида устройства най-честият принцип на измерване е един и същ и се основава на притискане на брахиалната артерия (така се нарича артерията на мишницата на ръката) до степен на прекратяване на артериалните пулсации. Артерията се притиска чрез издуването на маншета, като при неговото спадане се долавят ритмичните пулсации, по които се определя кръвното налягане. Що се отнася до апаратите, които се прикрепят към пръста или китката на ръката, специалистите не препоръчват тяхната употреба за проследяване, тъй като отчетените стойности са силно зависими от позицията на ръката и може да бъдат недостатъчно точни.

При маншета също има важни условия, които трябва да спазваме, за да измерим правилно кръвното си. От огромно значение е как и къде точно го поставяме. Правилото е, че той трябва да се намира на 2-3 сантиметра над лакътната свивка, т.е. приблизително на нивото на сърцето. Освен това маншетът трябва да е поставен върху кожата, а не върху дреха. Ръкавът не трябва да е навит, а свален, за да не стяга допълнително ръката. Маншетът за сметка на това трябва да е достатъчно стегнат, но не и прекалено. При ръчния апарат е добре кръвното да бъде измерено два пъти през 3-4 минути. За целта след първото измерване маншетът се сваля, ръката се оставя да отпочине и след това измерването се повтаря. Някои специалисти препоръчват стойностите между първото и второто измерване да се усреднят, а други съветват за верни да се приемат стойностите от второто измерване. Причината е, че при много хора първият път показателите са по-високи заради подсъзнателното вълнение от самото действие – измерване на кръвното. При електронните апарати пък експертите препоръчват да се правят три измервания през 2 минути, като се взимат под внимание отново второто и третото, но не и първото. Между всяко от тях маншетът се сваля, а тялото се оставя в покой. Независимо с какъв апарат измервате, важно е ръката, на която поставяте маншета, да е отпусната напред върху твърда повърхност.

7 златни правила

Пазим мълчание, не кръстосваме краката

За да измерите правилно кръвното си, от значение са и други фактори. Следвайте следните правила, за да получите максимално точен резултат:

Не яжте и не пийте нищо 30 минути преди да измерите кръвното си налягане

Изпразнете пикочния си мехур, преди да започнете

Седнете на удобен стол с подпрян гръб

Останете по този начин в покой най-малко 5 минути преди измерването

Поставете двата крака на земята и не ги кръстосвайте

Поставете ръката с маншета върху маса на височината на гърдите

Не говорете, докато апаратът работи