0

Д о 5-10 години броят на лекарите у нас ще намалее наполовина. Това прогнозира пред „Телеграф“ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

По думите му 25% от практикуващите сега са над 65 години, а под 50-годишна възраст са едва 8-10%. Според данните на НСИ от този месец работещите на трудов договор лекари в страната са 29 599, а тези по дентална медицина са 7602. В същото време само през последните дни три отделения в болницата в Ловеч затвориха именно заради дефицит на кадри.

„Проблемът е не колко лекари има у нас, а колко ще могат да работят след известно време, тъй като тежестта сега пада към тези, които са над 55 години. Така че очаквам броят им да се редуцира по естествен начин, защото няма как тези хора да практикуват дълго“, коментира д-р Маджаров. По думите му, дори ако в момента нямаше възможност медиците да работят и в пенсионна възраст, реално броят им ще е около 20 000.

Дефицит

Според председателя на Българския лекарски съюз това е скрит дефицит.

„По този начин се заблуждаваме, че има лекари. Що се отнася до медицинските сестри, при тях проблемът е още по-сериозен, защото там средната възраст е още по-голяма“, каза д-р Маджаров. Той изтъкна, че по-притеснителен е не самият дефицит на кадри, а че той е в определени специалности и има неравномерно разпределение.

Това личи и от данните на НСИ, според които 12 994 са лекарите на трудов договор в Северна и Югоизточна България, а едва 3281 са в Северозападна. 2509 работят в Северен централен район, 3610 в Североизточен, 3594 в Югоизточен. В Югозападна и Южна Централна България броят на медиците е 15 447, като 9719 са в Югозападен район, а 5727 в Южен Централен.

Миграция

Според д-р Маджаров друг проблем е текучеството на кадри зад граница.

„Миграцията я има и няма как да я спрем, защото сме член на Европейския съюз. Просто трябва да осигуряваме по-добри условия у нас за завършващите медицина“, коментира шефът на БЛС. По думите му мерките, които трябва да се предприемат, са комплексни и трябва да са насочени към приема в специалностите, както и да има ангажимент от страна на държавата след завършване на образованието с гарантиране на договори за работа.

„Нужна е и по-бърза специализация, както и осигуряване на по-добро заплащане на кадрите“, заяви още д-р Маджаров.