Б илките и подправките отдавна се считат за естествен и безопасен начин да подправите храната си, да подпомогнете храносмилането и да подсилите имунитета. Въпреки че тези вековни суперхрани все още се използват като основни продукти в кухнята и се ценят за потенциала си да подобряват здравето и да предпазват от хронични заболявания като артрит, Алцхаймер и сърдечни заболявания, трябва да се внимава при комбинирането им с определени лекарства, предаде Таймс Оф Индия.
По-специално, трябва да се избягва прекомерната употреба на тези 5 популярни подправки при приемане на определени лекарства. Хората, които приемат антикоагуланти, лекарства за кръвно налягане и лекарства за сърдечен ритъм, трябва да бъдат особено внимателни.
Канела
Щипка канела може да придаде аромат на кърито или чая ви, но помислете два пъти, преди да увеличите консумацията й или да приемате добавки с канела без лекарска препоръка, тъй като ново проучване установи, че тя може да взаимодейства с лекарствата ви и да намали ефекта им.
Неотдавнашно проучване, публикувано в списанието Food Chemistry: Molecular Sciences, повдигна нови опасения относно това как концентрираните форми на канела, като добавки или етерични масла, могат да повлияят на способността на организма да преработва определени лекарства, отпускани с рецепта.
Джинджифил
Всяка подправка, добавена в ограничени количества към храната, е малко вероятно да причини вреда. Трябва да се внимава с прекомерната употреба. Джинджифилът в препоръчителни количества е известен с това, че облекчава гаденето, намалява възпаленията, подобрява храносмилането и контролира холестерола и кръвното налягане. Прекомерната употреба на тази полезна подправка обаче може да навреди на здравето ви, особено ако приемате антикоагуланти.
Хората, които приемат антикоагуланти – антикоагуланти като варфарин, аспирин и други – трябва да се консултират с лекаря си относно консумацията на джинджифил. Макар че чаша чай от джинджифил или използването му в рецепти може да не е вредно, прекомерната му употреба може да бъде рискована.
Освен това, големи количества джинджифил могат да повлияят на инсулина и да понижат кръвната захар.
Женско биле
Коренът от женско биле, който не трябва да се бърка с бонбоните с аромат на женско биле, може да взаимодейства с широк спектър от лекарства и да представлява сериозен риск за здравето, ако не се консумира с повишено внимание. Доказано е, че повишава кръвното налягане и взаимодейства с лекарства за сърцето и кръвното налягане.
Билката може също да повлияе на начина, по който черният дроб преработва различни лекарства, включително обичайни болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства като целекоксиб (Celebrex), диклофенак (Voltaren) и ибупрофен (Advil, Motrin), както и лекарства като глипизид за диабет и флувастатин за холестерол.
Жени, приемащи орални контрацептиви, са съобщили за повишено кръвно налягане и понижени нива на калий при комбинирането им с женско биле. То може също да усили ефектите на някои антидепресанти и кортикостероиди, което води до засилени странични ефекти. При хора, които използват стимулиращи лаксативи, женското биле може да усили загубата на калий, което може да бъде вредно.
Освен това, той може да повлияе на нивата на кръвната захар при хора, приемащи инсулин или лекарства за диабет, и да намали ефективността на антикоагулантите, увеличавайки риска от образуване на кръвни съсиреци.
Жълт кантарион
Често приемана като естествено средство за лека до умерена депресия, жълтият кантарион може значително да повлияе на много лекарства, според проучване. Той може да намали ефективността на антидепресантите, което води до потенциално влошаване на симптомите на настроението. Може също да понижи ефикасността на противозачатъчните хапчета, да увеличи риска от непланирана бременност и да повлияе на действието на антикоагуланти, имуносупресанти и някои лекарства за сърце. Тази билка ускорява разграждането на лекарствата в черния дроб, което може да намали концентрацията им в организма и да ги направи по-малко ефективни.
Куркума
Куркумата в кърито е добре, но трябва да се замислите два пъти, преди да приемате добавки. Прекаленото й количество може да взаимодейства с лекарствата ви. Това се случва поради активната съставка на подправката, наречена куркумин, която може да представлява риск при комбиниране с определени лекарства.
Едно от основните притеснения е потенциалът й да увеличи риска от кървене, когато се приема заедно с антикоагуланти като варфарин, аспирин или клопидогрел, сочи проучване. Макар куркумата да е като цяло безопасна за добавяне в храната, концентрираните добавки могат да усилват тези ефекти, което прави важно хората, приемащи антикоагуланти или предстоящи операции, да се консултират с лекар преди употреба.
*Източник: БГНЕС