0

Д иференцираната ставка от 9% на ДДС да се запази и през цялата следваща година. За това настояват от Българска асоциация на заведенията, заяви председателят й Ричард Алибегов пред „Телеграф“. Мярката с намаления данък за ресторантите изтича в края на тази година и от 1 януари 2025 година се очаква да се възстанови стандартната ставка от 20%. 

Алибегов посочи, че мярката трябва да се запази и по-ниският ДДС за ресторантите трябва да бъде фиксиран, а да не е само временна мярка, но на този етап няма парламент, който да инициира и приеме такава промяна. Затова от асоциацията са разговаряли с представители на политическите партии, които подкрепят мярката и имат уверение от тях, че диференцираната ставка ще бъде удължена до края на следващата година. 

Ричард Алибегов пред "Телеграф": Стига заиграване с деветте процента ДДС!

Подкрепа 

Припомняме, че миналата година в подкрепа на мярката гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, ДПС, „БСП за България“ и един от „Има такъв народ“. „Против“ бяха един депутат от ПП-ДБ и шестима от „Има такъв народ“. С „въздържал се“ гласуваха един от ГЕРБ-СДС и един от ПП-ДБ.

Още през 2020 година, когато беше намален ДДС от 20 на 9% на ресторантите заради загубите от пандемията, шефът на асоциацията обяви, че това няма да свали цените в ресторантите. Идеята бе да останат пари в ресторантите, за да си компенсират загубите, натрупани заради затварянето им и намаления капацитет на работа заради здравните изисквания. 

ЯБЪЛКА НА РАЗДОРА: Властта обмисля връщане на старото ДДС

Примери 

Алибегов коментира още, че почти във всички държави в Европа се прилага диференцирано ДДС за туристическите услуги, включително и ресторантите. В над 20 страни в Европа ДДС за ресторантите е между 5 и 12%, като размерът зависи от основната ставка на ДДС. Например в Гърция основният ДДС е 24%, а за ресторантите е 13%, в Белгия е 12%, в Унгария е 5 на сто, в Ирландия - с 13,5%, в Испания, Италия, Австрия и Франция - с 10%, в Холандия - с 9%, в Кипър и Унгария - с 5%, в Люксембург - с 3%. Освен това от въвеждането на намаления ДДС има по-голяма събираемост на данъците и бизнесът се изсветли. В страните, където ДДС е по-нисък за ресторантите, има и диференциран ДДС за продуктите от малката потребителска кошница, посочи Алибегов.

РАЗМИСЛИ: Асен Василев оставя 9% ДДС за ресторантьорите, но под условие!